Homosexualii romani nu mai vor sa se arate. Fara a mai fi supusi la acte de violenta, dar izolati de clasa politica, comunitatea gay din Romania si simpatizantii ei au iesit in numar mic la parada. „Va dorim numai bine in celebrarea demnitatii voastre!”, le-au transmis, sambata, printr-o scrisoare deschisa, trei dintre ministrii guvernului britanic participantilor la Marsul GayFest 2009, in calitate de „persoane care isi asuma in mod deschis orientarea sexuala gay”. Cei 200 de oameni care au marsaluit, sub steagul diversitatii, in centrul Capitalei, au avut in frunte si politicieni si diplomati. Nu pe cei romani, insa, ci pe cei britanici, francezi, suedezi, olandezi si de alte nationalitati, scrie EvZ.

Ecaterina Andronescu vrea trei probe de bac si eliminarea tezelor unice. Ministerul Educatiei vrea sa renunte la tezele cu subiect unic, daca pana la 31 august „analizele“ vor arata ca ele nu sunt relevante. Ministrul Ecaterina Andronescu, prezenta ieri in redactia Gandul pentru a ne acorda un interviu, este cea care ne-a vorbit si despre posibilitatea ca bacalaureatul viitor sa se sustina doar la trei discipline, dar si despre faptul ca nu-l judeca pe Marian Vanghelie, care a promovat-o in campania electorala, ba, dimpotriva, ii apreciaza progresele in exprimarea corecta in limba romana, scrie Gandul.

Cristian Lupan: „Am simtit cum ala tanar se zbatea sub mine“. Supravietuitorul accidentului de la pasajul Baneasa, povesteste despre minutele petrecute sub pamant, cum a lucrat in transee fara ca peretii sa fie protejati si cum fratele sau a scapat din prima surpare. Accidentul de munca de vineri seara, de la pasajul Baneasa, unde trei muncitori care sapau la conexiunea unor conducte au murit ingropati de vii in santul in care lucrau, a fost precedat de un avertisment. Singurul supravietuitor, Cristian Lupan, si Camelia Lupan, sotia lui Cezar, unul dintre muncitorii morti, ne-au povestit cum, cu cateva ore inainte, malul drept s-a surpat in acelasi transeu in care s-a petrecut accidentul. Duminica pe la pranz, abia intoarsa din complexul Europa, unde se dusese sa cumpere cele necesare inmormantarii, Camelia ne-a istorisit cele cinci minute norocoase din ultima zi de viata a lui Cezar, scrie Cotidianul.

Cine sunt oamenii prin care partidele de la putere controleaza tara? Politizarea administratiei publice a noii Romanii aniverseaza 20 de ani. La fiecare schimbare de guvern, liderii politici de la centru impart harta Romaniei in mici feude. In secolul XXI, acestea poarta varii denumiri: Casa Judeteana de Pensii, de Sanatate, Garda Financiara si de Mediu, Inspectoratul scolar Judetean etc. Fiecare dintre guvernele care s-au succedat si-a patentat propria metoda, dar a promovat aceeasi justificare: "Numai asa putem aplica programul de guvernare". Recent, Cabinetul Boc a aratat chiar care este ultima moda in materie: prin Ordonanta 37/2009, a demis aproape 15.000 de directori si functionari instalati in timpul fostei guvernari si i-a inlocuit cu pionii actualei puteri. Metoda a fost aplicata pe scara larga si in anii trecuti, dar nimeni nu a explicat pana acum in ce consta, concret, "valoarea de piata" a unui sef de deconcentrata, scrie Romania libera.

„Prima Casa“, cu bani din sase banci. Finantele au invitat deja sase banci pentru a le prezenta proiectul de garantare a creditului pentru locuinta. CEC si alte cinci banci au aflat, cu o saptamana inaintea anuntului oficial, ca Guvernul vrea sa imparta cu ele riscul unui credit ipotecar prin programul “Prima Casa”. Potrivit vicepresedintelui CEC Bank, Mirela Iovu, impartirea garantiei cu statul ar urma sa reduca „binisor” dobanzile pe care trebuie sa le plateasca beneficiarii proiectului, scrie Adevarul.

Vacanta de vis, transformata in „marea pacaleala”. Reprezentantii firmei Evo Turism nu mai sunt de gasit dupa ce au luat mii de euro pentru pachete turistice in Portugalia si Spania. Numerosi bucuresteni afirma ca au fost pagubiti dupa ce au cumparat pachete turistice de la compania Evo Turism, iar reprezentantii acesteia au disparut peste noapte. Se pare ca sute de persoane au fost pacalite, numai la sectia 14 de politie fiind depuse 60 de reclamatii, scrie EvZ.

Cum se fac 30 de milioane de euro din 3 hartii. 150 de hectare de teren apar­tinand comunei Sanandrei, aflata in „buza” Timisoarei, au fost vandute la pretul derizoriu de 67.650 de euro, in conditiile in care pretul minim pentru un singur hectar in aceasta zona era de 200.000 de euro. Beneficiarul incredibilei tranzactii este un apropiat al PD-L, omul de afaceri Nicolae Mann. De numele acestuia se leaga un alt tun imobiliar: operatiunea „Terenuri pentru Mercedes” - transferarea ilegala a peste 650 de hectare din tot judetul Timis in zona fostului IAS de la Sanandrei, cu sprijinul Prefecturii Timis si a mai multor lideri democrat-liberali. Terenul a fost apoi ofertat concernului Daimler pentru constructia unei fabrici Mercedes, dar investitorii au ales Ungaria. Oricum, prin transferurile ilegale de terenuri, firma controlata de Mann a ramas cu un profit de zeci de milioane de euro, scrie Gandul.

Radu Berceanu: „Basescu va candida. Totul e o strategie“. Ministrul Transporturilor povesteste intr-un interviu pentru Cotidianul ca pastreaza in telefonul sau un SMS cu o declaratie oficiala a lui Mircea Geoana pe care o va folosi ca argument in iarna pentru scoaterea PSD de la guvernare. Parlamentarii PDL au cerut o intalnire cu presedintele Basescu pentru a discuta diferite chestiuni, nemultumiri legate de activitatea lor. Unii se plang ca deciziile se iau la nivel de guvern, le sunt comunicate si atat. In plus, ei voiau sa afle ce se intampla cu candidatura domnului Basescu. Citeste mai multe in Cotidianul.

Dosar penal tinut la sertar cinci ani. Judecatoarea craioveana Maria Nicola, cea care l-a eliberat din arest pe suspectul de crima Serghei Gorbunov, tinea la sertar un dosar penal vechi de cinci ani, fara sa il solutioneze. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a descoperit ca judecatoarea Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj, a intarziat solutionarea unui dosar penal vechi de cinci ani, in care faptele se apropiau de termenul de prescriptie. Admiterea in proces a unei expertize asupra unei probe i-a luat judecatoarei un an si doua luni. Judecatoarea Maria Nicola a fost exclusa din magistratura dupa ce inspectorii CSM au constatat ca l-a eliberat din arest cu rea-credinta pe Serghei Gorbunov, suspect in cazul dublului asasinat de la o casa de schimb valutar din Brasov, produs la sfarsitul lunii ianuarie, scrie Romania libera.

Seful Spitalului Militar desfiinteaza o sectie doar ca sa-si infranga rivalul. Comandantul Spitalului Militar Central vrea sa puna pe butuci singura sectie de endocrinologie si boli metabolice din sistemul medical militar, pentru a scapa de subordonatul care l-a infrant in justitie. O patima bolnava da de furca Spitalului Militar Central din Bucuresti de cativa ani buni. Comandantul spitalului, generalul Ioan Sarbu, il sanctioneaza disciplinar cu regularitate pe seful sectiei de endocrinologie si boli metabolice, colonelul Aurelian Ranetti. Acesta din urma, cu aceeasi regularitate, ataca sanctiunile in instanta si obtine castig de cauza, hotararile definitive si irevocabile dovedind faptul ca nu au existat motivele invocate de comandantul spitalului in actele sale administrative, scrie Cotidianul.

Elevii si studentii vor legalizarea drogurilor. Aproape jumatate din tinerii bucuresteni considera ca drogurile sunt un mijloc de recreere, iar 51% din ei sunt de acord cu legalizarea acestui viciu. In ritmul actual, in 2010, intr-o familie statistica cu doi copii, unul va incerca drogurile. Datele rezultate din sondajul realizat printre tinerii din Capitala de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sunt extrem de grave, cu atat mai mult cu cat se estimeaza ca anul viitor vom atinge o rata declarata de 50 consumatori ocazionali in palierul de varsta 14-21 ani, scrie Romania libera.