Membrii permanenti ai Consiliului de securitate al ONU s-au reunit de urgenta intr-o sedinta derulata in spatele usilor inchise dupa ce Coreea de Nord a anuntat luni ca a efectuat cu succes un nou test nuclear subteran. Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite Ban Ki-Moon a declarat ca acest experiment este o violare clara a rezolutiilor in vigoare. Reprezentantii Japoniei care au solicitat acesta reuniune de urgenta sustin ca "Raspunsul fata de activitatile nucleare ale Phenianului trebuie sa fie ferme, de preferinta redata intr-o noua rezolutie". O intalnire similara a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite a mai avut loc si la inceputul lunii aprilie pe tema rachetei lansate de Coreea de Nord dar s-a incheiat fara ca membrii sa ajunga la o pozitie comuna. Reprezentantii Japoniei au cerut si atunci ca ONU sa emita o noua rezolutie impotriva Coreei de Nord, insa emisarii Chinei si ai Rusiei, care dispun de dreptul de veto, au solicitat amanarea unei decizii pe acesta tema, relateaza AP.

Publicatia germana Der Spiegel a publicat un articol in care sustine ca Hassan Nasrallah, seful organizatiei Hezbollah ar fi comandat asasinatul lui Rafic Hariri fostul premier al Libanului, ucis in explozia unei masini-capcana pe data de 14 februarie 2005. Potrivit jurnalistilor germani implicarea Hezbollahului in acesta operatiune rezulta din mai multe inregistrari telefonice aflate in posesia procurorilor libanezi. In replica liderul miscarii a dezmintit aceste acuzatii sustind ca in fapt in spatele articolului publicat de Der Spiegel s-ar afla un complot americano-israelian, relateaza AP.

Reprezentantii Bisericii scientologice sunt obligati sa apara in fata justitiei franceze dupa ce au gost acuzati de frauda si inselaciune. Rechizitoriul se bazeaza pe o plangere depusa, in 1998, de o femeie care a declarat ca a platit peste 21.000 de euro pentru carti, "pachete de purificare", vitamine, sedinte de sauna si monitorizarea progresului ei spiritual. Daca vor fi gasiti vinovati reprezentantii din Franta ai cultului risca o sanctiune de sapte milioane de dolari si sistarea definitiva a activitatii in acesta tara, informeaza BBC News.

Republica Ceha a confirmat luni primul caz de gripa porcina H1N1. Anuntul a fost facut de seful sanatatii din Cehia, Michael Vit. Vit a explicat ca barbatul care este infectat cu virusul gripei porcine tocmai se intorsese de la New York. Bolnavul este in stare buna si a fost plasat sub carantina la domiciliu. Doctorii ii examineaza acum pe toti cei care au intrat in contact cu barbatul. Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca laboratoarele au confirmat 12.515 infectii in intreaga lume. Pana acum, noul virus a ucis 91 de persoane, scrie Reuters.

Un tribunal din Tunisia a condamnat pentru prima data o femeie pentru activitati teroriste potrivit noii legislatii in vigoare. Surse judiciare au declarat ca este vorba de Mariam Bent Salem Zouaghi, studenta in varsta de 23 ani, care a fost condamnata la sase ani de inchisoare. Aceasta a fost acuzata, impreuna cu alte doua persoane ca ar fi aderat la o organizatie terorista. Pe durata interogatoriului, acuzata si-a pledat nevinovatia sustinad ca a colectat fonduri in favoarea populatiei din Gaza. Avocatul acesteia a declarat ca acest verdict este ingrijorator deoarece identifica activitatile de ajutorare a palestinienilor cu terorismul, relateaza AFP.