Paradox ipotecar: executarea clientilor bun-platnici. O clauza din contractele majoritatii bancilor le permite acestora sa execute silit chiar si proprietatile clientilor cu rata la zi, daca valoarea de piata a ipotecii scade prea mult. Contractele incheiate de banci cu persoanele fizice care au luat imprumuturi garantate permit institutiilor de credit sa „penalizeze” clientii, in cazul in care valoarea ipotecii aduse ajunge sa valoreze mai putin decat creditul. Acest lucru se intampla prin intermediul unei clauze care defineste „garantia neacoperitoare”, clauza care, in final, il poate lasa pe creditat chiar fara casa pusa drept ipoteca, scrie Cotidianul.

SRI Suceava s-a facut de ras. O demonstratie antitero a SRI Suceava, care a avut loc pe Aeroportul International „Stefan cel Mare”, a provocat rasete printre invitati, intre care s-au aflat mai marii judetului. Motivul: specialistii pirotehnisti au dat-o in bara chiar la final, in incercarea de a arunca in aer doua caroserii auto. In prima faza, demonstratia a fost cat se poate de interesanta, pentru ca au fost prezentate echipamentele sofisticate de sute de mii de euro, inclusiv un robot ultraperformant din dotarea autospecialei pirotehnice, scrie EvZ.

Cat de usor se evadeaza din arest in Romania – de la cura de slabire pana la grilajul ruginit. La o zi dupa ce au reusit sa evadeze din arestul IPJ Maramures, cei doi fugari sunt inca de negasit. Este vorba despre Danut Ioan Bolos, de 21 de ani, si de Iosif Florian Nicoliciu, 34 de ani. Primul a fost arestat pentru furturi comise in Franta, iar cel de-al doilea era, de asemenea, cercetat pentru furt calificat. Tinerii, care au reusit sa fuga marti seara din arest fortand grilajul de la baie au fost dati in urmarire generala si consemn la frontiera. Zeci de politisti maramureseni au pornit pe urmele evadatilor, iar cautarile se desfasoara in special la iesirile din Baia Mare, unde sunt verificate masini, dar si garnituri de tren, scrie Gandul.

Romania este o hiena a Europei de Est, comenteaza presa ucraineana. La vremea sa, Winston Churchill a numit Polonia "o hiena a Europei de Est", dar se pare ca Churchill nu avea dreptate - alta e tara est-europeana care merita mai mult calificativul de hiena, iar tara respectiva este Romania, a scris marti portalul informational de la Odesa timer.od.ua. Pentru a da greutate afirmatiilor sale, autorul articolului "Romania Mare sau Hiena, subspecia est-europeana" publicat de timer.od.ua face ceea ce el numeste "o incursiune in istorie", informeaza NewsIn. Romania ca stat a aparut in 1877, scrie timer.od.ua, cand in fruntea principatelor unite ale Valahiei si Moldovei a fost incoronat regele Carol I. Noul stat, prin insasi denumirea sa – Romania – isi sublinia descendenta din Imperiul Roman, care existase cu 1.500 de ani mai devreme. Portalul noteaza ironic ca o descendenta indepartata exista totusi – actualul teritoriul al Romaniei a fost folosit de romani ca loc de surghiun pentru concetatenii lor certati cu legea – un gen de loc de exil cum era insula Sahalin (din vecinatatea Japoniei – n.red.) pentru Imperiul Rus – o fundatura indepartata, salbatica si rece. Deci, intr-o anumita masura, romanii aveau legatura cu Roma – o parte din stramosii lor erau ocnasi exilati, scrie publicatia ucraineana, scrie Cotidianul.

Someri si saracie in paradisul bazelor americane din Dobrogea. Imediat dupa anuntarea constructiei primei baze permanente US Army pe teritoriul Romaniei, comunitatile locale din Dobrogea, pe teritoriul carora urmau sa fie derulate diferite investitii ale americanilor, au crezut ca le-a pus Dumnezeu mana in cap. Numai ca, cel putin pana acum, aceste comunitati nu s-au ales cu mare lucru, cu exceptia unor lucrari de mica amploare de renovare a unor obiective publice, respectiv garduri de scoli, gradinite, o sectie a Spitalului Municipal Constanta, scrie Romania libera.

Trenul „Hotiei“. Vitezele mici ale trenurilor nu justifica suplimentele tarifare pe care le platim odata cu biletul. Pe aproape toate rutele CFR circula trenuri cu rang inalt care nu ating media orara de viteza prevazuta de lege. Si totusi, calatoriile cu acestea domina topul preturilor. In Anexa 1 a Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2.065/2004, trenurile sunt clasificate in functie de viteza medie orara pe care o realizeaza de-a lungul rutelor pe care le parcurg. Astfel, pentru a avea rang de accelerat, un tren trebuie sa ruleze cu o viteza medie de cel putin 45 de kilometri pe ora, un rapid – cu 55 de km/h, iar un InterCity – cu minimum 65 de km/h, scrie Adevarul.

Elisabeta Lipa povesteste cum mitocanii de Snagov vor sa inece canotoarele. Lotul olimpic de canotaj al Romaniei se antreneaza pe Lacul Snagov de pe vremea lui Ceausescu, iar toate medaliile olimpice si mondiale le-a obtinut pregatindu-se aici. In ultimii ani, insa, de cand lacul s-a inconjurat de vile, principalul obiectiv al canotorilor este sa ramana in viata. Filmuletul prezentat de Antena 1, in care un proprietar de salupa incearca sa darame din ambarcatiune canotoarele, nu este decat un episod din „razboiul” zilnic pe care il duc sportivii cu mitocanii cu salupe de pe Lacul Snagov. „Sa nu credeti ca e ceva nou. Pe perioada verii se intampla in fiecare zi, dimineata si dupa-masa, si nu vorbesc despre aceeasi persoana. Salupele merg pe Lacul Snagov cum vor, cand vor, pe unde vor, fara ca ei sa respecte vreo regula. Si eu zic ca trebuie sa gasim o solutie amiabila, trebuie ca ei sa inteleaga ca asta e sportul si ca nu poti sa urmaresti sportivii fara sa te folosesti de portavoce”, povesteste Elisabeta Lipa, potrivit Gandul.

Lech Walesa: “Astazi ma purtati pe brate, maine o sa aruncati cu pietre in mine”. Fostul lider al sindicatului anticomunist Solidaritatea si laureat al Premiului Nobel vorbeste in exclusivitate pentru Cotidianul despre cum arata democratia si cooperarea romano-polona la doua decenii dupa caderea blocului sovietic. In 1989, cand dumneavoastra si colegii dvs. de idei si valori ati invins comunismul, v-ati imaginat cum va arata tara dvs. dupa 20 de ani? Corespunde ceea ce vedeti acum in Polonia cu ceea ce v-ati imaginat si dorit in urma cu 20 de ani? Nu privesc inapoi. Cineva va spune ca s-ar fi putut face mai mult si mai bine. Eu sunt convins ca, in ciuda numeroaselor greseli, am facut atat cat se putea in conditiile date. Integral in Cotidianul.

Bruxelles, capitala spionajului. Bruxelles este orasul cu cei mai multi spioni pe metru patrat, alaturi de Geneva si Washington DC, arata o carte publicata recent de un jurnalist belgian. Kristof Clerix sustine ca, in prezent, serviciile de informatii din intreaga lume sunt mai interesate de centrul european si de informatiile clasificate pe care le pot obtine aici decat erau in timpul Razboiului Rece. Autorul volumului "serviciile secrete straine in Belgia – dincolo de lege?" afirma in lucrarea sa ca, de la finalul confruntarii dintre Occident si blocul estic, agentiile de informatii nu numai ca nu si-au relaxat activitatea desfasurata la Bruxelles, dar au alocat noi resurse umane si materiale pentru operatiunile din capitala Uniunii Europene si a NATO, scrie Romania libera.

Uniunea Europeana da si Romaniei liber la furtul de creiere luminate. Romania, alaturi de alte 23 de state membre, va putea sa importe straini care au calificare superioara pentru a-i integra pe piata muncii din UE. Planul pentru implementarea permisului european de munca a fost adoptat la inceputul acestei saptamani de Consiliul UE si va permite muncitorilor straini sa fie angajati in tarile membre, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei si a Danemarcei. Permisul poate fi eliberat pentru o perioada cuprinsa intre unul si patru ani si poate fi reinnoit. Romania va implementa permisul european de munca si are la dispozitie doi ani sa il legifereze in Parlament, scrie Cotidianul.

Un medic a inapoiat mita familiei, dupa ce pacientul a murit. Seful sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Municipal din Turda a returnat mita primita, dupa ce pacientul a decedat. Filmat cu camera ascunsa de reporterii citynews.ro, Kovacs Ladislau, seful sectiei ATI, a recunoscut spaga, dar sustine ca a fost 'fortat' sa o primeasca. Fiica pacientului afirma ca a aflat de la vecini despre decesul tatalui sau, si nu de la spital. Femeia, alaturi de reporterul citynews.ro, care s-a pretins nepotul acesteia, s-a prezentat la spital pentru a primi inapoi „onorariul” medicului.