Magna a ramas in cursa pentru Opel, negocierile continua. Eforturile ce se depun pentru salvarea producatorului de automobile Opel continua. Au loc discutii directe intre compania-mama General Motors si unul din potentialii ofertanti, producatorul canadian de piese pentru automobil Magna. Aceste discutii urmeaza deciziei producatorului italian de automobile Fiat de a se retrage de la negocierile cu guvernul german. Opel are circa 25.000 de angajati in Germania. Discutiile dintre GM si Magna International se concentreaza asupra unui proiect juridic de finantare pentru a mentine compania Opel pe linia de plutire pe termen scurt si asupra realizarii unui cadru juridic ce va proteja Opel de creditorii lui GM. General Motors se afla oficial in prag de faliment. Agentiile de stiri relateaza ca s-a ajuns la schitarea unui plan, dar acest lucru urmeaza sa fie confirmat. Multe aspecte trebuie clarificate. Dupa cate se pare, Magna va fi compania ce va prelua filiala europeana a General Motors, noteaza BBC.

Guvernul irlandez va injecta 5,5 miliarde de dolari Bancii Anglo-Irlandeze. Guvernul din Republica Irlanda va injecta 5 miliarde si jumatate de dolari, bani destinati Bancii Anglo-Irlandeze, ce a inregistrat cel mai mare deficit din istoria sistemelor bancare din tara. Banii vor acoperi pierderile mari, pe care banca le-a inregistrat in decursul a sase luni din cauza unor imprumuturi nerentabile. Banca, ce are sediul la Dublin, a fost nationalizata acum patru luni, in urma unui sir de scandaluri ce au subminat increderea investitorilor, noteaza BBC.

Urme de “viata” “la bordul” unui meteorit. Urme de acid formic, o molecula aflata la baza originilor vietii terestre, au fost identificate intr-o cantitate record pe suprafata unui meteorit care s-a prabusit in apele lacului canadian Tagish in anul 2000. Temperaturile scazute ale lacului au impiedicat volatilizarea rapida a substantei chimice. 850 grame de material au fost recuperate din meteoritul scufundat si supuse unor analize amanuntite. In urma investigatiilor, specialistii au detectat o cantitate de acid formic de patru ori mai mare decat in cazul oricarui alt meteorit prabusit pe Pamant, noteaza Descopera.

Un vas de razboi rus a bombardat din greseala un sat. Marina rusa declara ca una din navele sale de razboi a bombardat din greseala un sat in apropiere de Sankt Petersburg. Marina sustine ca un vas anti-submarin implicat in exercitii tactice in Golful Finlandei tragea intr-o tinta aeriana, iar cateva obuze au cazut asupra unui grup de case. Aceeasi sursa mai precizeasa ca nimeni nu a fost ranit din cauza incidentului ce a avut loc joi seara, noteaza BBC.

In Siberia s-a infiintat o fabrica pentru distrugerea armelor chimice si biologice. O fabrica, al carei scop consta in dezactivarea unor stocuri mari de arme chimice detinute de Rusia, s-a infiintat in Siberia. Aceasta este partial finantata de catre Statele Unite, in contextul unui program ce are drept scop demontarea a ceea ce a fost odinioara cel mai mare arsenal de arme chimice si biologice. Fabrica, situata in Sucia, in Muntii Ural este programata sa distruga cinci tone si jumatate de arme chimice, printre care si gaze ce ataca sistemul nervos, via X si sarin, noteaza BBC.

Vase de pescuit chineze s-au retras din zona frontierei maritime dintre cele doua Corei. Vase de pescuit chineze s-au retras dintr-o zona din jurul frontierei maritime dintre Coreea de Nord si Sud, anticipand astfel posibile ciocniri. Masura a fost luata chiar in toiul unor tensiuni din peninsula, in consecinta testului nuclear nord-coreen ce a avut loc luni. Nu este clar daca este vorba despre o retragere organizata dispusa de catre oficialitatile chineze sau o masura preventiva spontana a pescarilor. Se confirma speculatiile potrivit carora tensiunile ce au avut loc saptamana aceasta ar putea regresa intr-un conflict, iar acest lucru este o probabilitate. Ciocnirile ar putea avea loc pe mare de-a lungul frontierei disputate de cele doua Corei. Au avut loc neintelegeri in trecut, iar acestea tind sa coincida cu sezonul de pescuit al crabilor in ultima perioada a primaverii. La inceputul acestei saptamani, Coreea de Nord a denuntat frontiera mostenita prin armistitiul ce a incheiat razboiul dintre cele doua Corei, acum jumatate de secol, scrie BBC.