Dorinta guvernantilor de a dinamiza sectorul constructiilor prin programul „Prima casa“ nu este realizabila in Bucuresti. „Dorinta noastra este ca aceste case sa fie construite, si nu luate de pe piata libera, decat, eventual, cele construite dupa 1 septembrie 2008, atunci cand a inceput perioada de criza. Eu cred ca numai in felul acesta putem sa multiplicam aceste garantii si sa dam posibilitatea sectorului privat sa poata sa lucreze“, a spus Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri. Concret, pentru a se incadra in suma maxima garantata prin programul guvernamental, de 60.000 de euro, cei care vor o locuinta noua se pot gandi doar la o garsoniera in Bucuresti sau la un apartament cu doua camere intr-un ansamblu rezidential din apropierea Bucurestiului, scrie Cotidianul.

In ultimii ani, legislatia europeana este din ce in ce mai relaxata in ceea ce priveste consumul de marijuana. Spania este noul rai al fumatorilor europeni dupa ce socialistul Zapatero a imblanzit legea pentru consum personal. In Belgia ai voie cu trei grame la tine si poti cultiva o planta femela (plantele mascul nu contin THC), in Croatia gasesti intelegere pentru un gram, iar in Germania lucrurile sunt putin mai complicate, in functie de landul in care te afli. Posesia unor cantitati de consum personal este tolerata peste tot, insa cantitatea destinata „consumului personal“ este diferita, variind de la 3 grame in Brandenburg pana la 20 de grame in Schleswig-Holstein, scrie Cotidianul.

Poate va intrebati unde dispare un politician roman cind isi da demisia de la minister si isi baga picioarele in ea de politica. In primul rind, aflati ca nu se duce prea departe, ci ramine in continuare colea, in Bucuresti. Si, in plus, o duce foarte bine in masina sport, de cam 120.000 de euro, cu care se fitiie de-acasa in Herastrau, la o partida de tenis, si de-acolo la un Cico prin Dorobanti, zona de expunere a cocalarilor fitosi si cu bani din Capitala. Politicianu', cine-i politicianul? Pai, ia sa vedem. A fost ministru la Finante pina in aprilie 2007, cind a fost demis si numit secretar de stat la acelasi minister. In octombrie 2007 a demisionat si de-atunci nu s-a mai auzit nimic de el. Hm, tot nu stiti? Este penelistul care i-a luat nevasta lu' Cristian Boureanu prin 2004. E, parca asa venim de-acasa, nu? Da, stimabililor, este chiar Sebastian Vladescu, scrie Cotidianul.

Ambasadorul turnator, acuzat ca-si spiona angajatii. Angajatii Ambasadei Romaniei la Lisabona, dar si angajatii Institutului Cultural Roman (ICR) din capitala Portugaliei il acuza pe Gabriel Gafita ca ar fi instaurat in institutie un regim de teroare. De teama diplomatului, toti cei care au vorbit despre regimul impus de acesta in institutie au cerut ca identitatile lor sa ramana anonime. „Gabriel Gafita doreste ca toti angajatii ICR Lisabona sa locuiasca in cladirea Ambasadei, pentru a-i spiona. La fiecare 12 metri exista camere de luat vederi, cu ajutorul carora stie cine intra, cine iese si cat timp sta in cladire. Daca vor sa dea telefon, angajatii trebuie s-o faca printr-o centrala, in care, foarte probabil, convorbirile sunt ascultate“, povesteste un angajat al reprezentantei diplomatice din capitala portugheza. Ambasadorul obisnuieste, spun angajatii ambasadei, sa puna intrebari angajatilor despre viata profesionala si personala a colegilor. “Ne intreaba cu cine ne intalnim si ce fac colegii nostri", scrie Adevarul.

Monica Anghel va canta imnul numarului de urgenta 112. In Romania orice institutie publica poate avea imn. Acesta este cazul Serviciului pentru Telecomunicatii Speciale (STS) care va avea un cantec oficial pentru numarul special de urgenta 112. Imnul va fi interpretat de Monica Anghel, cantareata fiind desemnata luni si ambasador al 112 in Romania. Artista, care si-a propus sa promoveze acest numar in „orice emisiune posibila si imposibila”, lucreaza deja la realizarea cantecului, pentru care vrea si videoclip. Astfel, ea a anuntat si echipa care va compune piesa, respectiv compozitorul Andrei Tudor si textiera Andreea Andrei. De altfel, costurile realizarii melodiei vor fi suportate in totalitate de catre Monica Anghel: „Piesa va fi platita integral din banii mei de artist, pentru ca imi doresc sa ma implic cu adevarat in acest proiect”. Pentru realizarea videoclipului insa, cantareata va cauta sponsori, scrie Gandul.

Cu voie de la stat, instructorii auto predau fara autorizatie. Campania ziarului “Gardianul”, privind stoparea haosului din domeniul rutier, continua astazi cu o alta dezvaluire. Un document-bomba al Autoritatii Rutiere Romane (ARR) prezinta faptul ca aproape jumatate dintre instructorii auto din Capitala lucreaza ilegal. Din totalul celor 700 de instructori, doar 413 sunt angajati conform legii, restul fiind asa-zisii “instructori-fantoma”. Acestia din urma se folosesc de o ordonanta de guvern incompleta, care a fost data inca de anul trecut. Instructor auto atestat poate deveni orice persoana din Romania care depune o cerere la Registrul Comertului. Pentru ca legea nu obliga ca solicitantul sa se autorizeze la ARR inainte, multe persoane au speculat aceasta scapare legislativa. Registrul elibereaza astfel un certificat de inmatriculare pentru oricine doreste sa devina persoana fizica autorizata. Desi nu are valoare, documentul este folosit apoi de “instructorii-fantoma” pentru a-i pacali pe cei care nu cunosc legea, scrie Gardianul.

Numele lui Mircea Basescu si al Mihaelei Geoana, vehiculate in dosarul «ISU Dobrogea». Numele lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, si cel al Mihaelei Geoana, sotia liderului PSD Mircea Geoana, au fost vehiculate in dosarul celor doi sefi ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Dobrogea”, Petre Trandafir si Neculai Coman, anchetati pentru fraudarea concursului organizat de institutie in 2007. Generalul in rezerva Petre Trandafir a recunoscut, ieri, in fata magistratilor Curtii Supreme ca a pronuntat numele rudelor celor doi politicieni intr-o discutie cu unul dintre ofiterii corectori, insa i-a asigurat pe judecatori ca a facut-o doar pentru a-l linisti pe respectivul capitan, deoarece acesta dadea semne ca va face o comotie cerebrala la gåndul ca va fi audiat la DNA, scrie Gardianul.

Confirmarea a inca doua cazuri de gripa porcina pe teritoriul Romaniei a determinat Ministerul Sanatatii sa ia masuri mai drastice. Astfel, persoanele care vin din tari cu risc si nu completeaza formularul privind starea de sanatate sau il completeaza gresit risca pedeapsa cu inchisoarea. In plus, de ieri s-au instituit curse directe pe relatia SUA-Romania. In ceea ce priveste cazurile confirmate ieri, este vorba de o tanara de 28 de ani rezidenta in New York, unde este avocat, si mama ei, de 56 de ani, care locuieste in sectorul 2 al Capitalei. Ambele au venit de la New York pe 29 mai. Tanara a refuzat sa completeze formularul de sanatate la aeroport. Cele doua paciente au fost internate la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", unde s-a inceput administrarea terapiei antivirale. Medicii au caracterizat starea pacientilor ca fiind buna. In urma investigatiilor epidemiologice, s-a stabilit existenta unui numar de 70 de contacti in cazul femeii de 28 ani infectate cu virusul gripal A/H1N1. Dintre acestia, 14 sunt rudele tinerei si vecinii de scaun din avion, carora li se vor recolta probe in vederea testarii in laborator, a informat Ministerul Sanatatii. Restul contactilor il reprezinta celelalte persoane din avion si alte persoane cu care femeia a venit in contact pana in prezent, scrie Romania Libera.

Popoviciu, sub lupa europenilor. Omul de afaceri Puiu Popoviciu poate parasi Romania, prin bunavointa magistratilor Curtii de Apel Bucuresti. Asta, in timp ce Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) - care a finantat, in baza unui proiect „girat” de Primaria Capitalei, o buna parte dintre utilitatile cartierului Baneasa Investment - anunta un nou control in legatura cu modul in care au fost cheltuiti banii europeni. Acesta ar fi cel de-al doilea control al BIRD la Baneasa, dupa ce, in perioada 13-24 aprilie, reprezentantii institutiei financiare au facut o verificare prealabila si au hotarat sa suspende finantarea. Unul dintre motive (enumerate intr-o scrisoare trimisa municipalitatii pe 22 mai) este similar cu cel pentru care Popoviciu a intrat in vizorul procurorilor anticoruptie: „conditiile si termenii in care familiile care au locuit in fermele din Baneasa au parasit aceasta zona”, scrie EvZ.