Drumul Taberei – prizonierul santierelor: pasajul Lujerului intra un an in renovare Pasajul Lujerului reprezinta un pericol public. Afirmatia ii apartine primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Potrivit primarului general, „cei care circula prin pasajul Lujerului o fac pe riscul lor. Nimeni nu l-a consolidat in ultimii 20 de ani”. Infiltratii de apa, ruperi si spargeri ale betonului, fisuri verticale ale stalpilor sunt doar cateva din problemele aparute din cauza lipsei de intretinere. La acestea se mai adauga denivelarile si gropile, canalizarea infundata sau lipsa sistemului de iluminat si ventilatie. Cea mai afectata parte a pasajului este zona de infrastructura dinspre soseaua Virtutii. Acum, reabilitarea pasajului Lujerului se afla in faza de licitatie, anuntul de participare fiind postat pe site-ul guvernamental. Administratia Strazilor, cea care raspunde de acest pasaj, vrea ca pana pe data de 15 iulie sa se termine licitatia. Pentru realizarea proiectului de reabilitare, acesta da termen o luna, iar in septembrie se preconizeaza sa inceapa lucrarile de refacere care vor dura un an. Valoarea estimata a lucrarilor este de 42 de milioane de lei fara TVA, scrie Gandul.

Ministerul Educatiei a comis sute de greseli la subiectele pentru bac Variantele de subiecte pentru examenul de bacalaureat din aceasta vara au fost emise de catre expertii Ministerului Educatiei (MECI) cu sute de erori. Pe langa greselile gramaticale, puse pe seama tehnoredactarii, specialistii Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP)- organismul ce are in sarcina elaborarea subiectelor, au comis erori de continut care, daca nu ar fi fost corectate la timp ar fi facut imposibila rezolvarea cerintelor. Daca, spre exemplu, la disciplina chimie, expertii au incurcat permanganatul de potasiu cu permanganatul de sodiu, la biologie confuzia a fost facuta intre cloroplaste si plastide. La geografie, in schimb, una dintre cerinte presupunea situarea desertului Atacama pe unul dintre continentele Africa, Australia, Asia sau Europa, din variantele de raspuns lipsind taman varianta corecta- America de Sud. Tot la geografie, elevii ar fi fost nevoiti sa indice unul dintre patru arhipelaguri date, ce se afla in Pacific. Numai ca doua dintre variante erau Filipinele si Japonia, ambele fiind situate in respectivul ocean. PIB-ul Marii Britanii a dat de asemenea batai de cap specialistilor care au incurcat pozitia a IV-a la nivel mondial, ocupata de Regatul Unit, cu locul IV in Europa, scrie Gandul.

Codul de bune practici, tergiversat in beneficiul hipermarketurilor Sindicalistii din industria alimentara se pregatesc sa picheteze supermarketurile si hipermarketurile daca, in urmatoarele trei saptamani, Codul de bune practici nu va fi publicat in „Monitorul Oficial”. Desi ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a anuntat inca de pe 22 mai ca Guvernul a aprobat sub forma de ordonanta de urgenta proiectul de lege care transpune unele prevederi ale Codului de bune practici in comertul cu produse agroalimentare, nici pana azi acesta nu a aparut in „Monitorul Oficial”. Pichetarea marilor lanturi de magazine ar putea duce la scaderea vanzarilor acestora cu 10-15%, estimeaza Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). „Daca pana la sfarsitul lunii ordonanta de urgenta, care se plimba acum prin ministere, pentru aprobare, nu va fi publicata in „Monitorul Oficial”, toate sindicatele din alimentatie si agricultura vor incepe sa faca presiuni pentru a afla care este motivul real pentru care aceasta lege este amanata de mai bine de un an. De asemenea, vom picheta hipermarketurile, pentru a-i convinge pe romani sa nu mai cumpere din ele”, mai spune presedintele FSIA, informeaza Gardianul.

Serviciile secrete isi fac loc in radioul public Consiliul de Administratie al radioului public trimite astazi catre trei comisii parlamentare un document prin care cere punctul de vedere cu privire la crearea unui birou pentru secrete de stat in interiorul Radiodifuziunii. Verestoy Attila, secretarul Comisiei pentru Controlul SRI, spune ca infiintarea acestui departament "nu are sens". Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis brusc sa intinda tentaculele serviciilor secrete pana in interiorul societatilor publice de media prin infiintarea unui compartiment pentru secrete de stat. Decizia CSAT nu are sens, este de parere senatorul UDMR Verestoy Attila, secretarul Comisiei parlamentare pentru controlul SRI: "Nu vad utilitatea acestui compartiment. Noi ne straduim sa limitam numarul structurilor care pot afecta libertatile cetatenesti si care lucreaza ca servicii secrete". Documentul Consiliului Suprem este unul secret si a fost discutat in sedinta CSAT la inceputul lunii martie, spun surse din Consiliul de Administratie al Radiodifuziunii, organism care a votat vineri impotriva reinfiintarii in institutie a unei replici a Biroului de documente secrete desfiintat in urma cu cativa ani de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). Acesta "gazduia", dupa spusele membrilor Initiativei Profesionale Radio Romania (IPRR), "documente de personal, dosare ale informatorilor si ofiterilor de Securitate din radioul public", scrie Romania Libera.

Lefurile a 130.000 de profesori vor fi majorate cu 80-200%, sustin liderii de sindicat. Economistul-sef al BNR a declarat ieri ca Romania trebuie sa respecte criterii mai stricte in ce priveste inflatia, o data cu intrarea in zona euro, iar in aceste conditii dublarea salariilor ar trebui sa se intinda pe o perioada mai lunga de sapte ani. "Cresterea salariilor nu trebuie sa depaseasca productivitatea muncii, iar in aceste conditii salariile nu pot fi majorate, in medie, cu mai mult de 9-10% (pe an). Pot exista abateri de la aceasta marja, adica pot avea loc cresteri pe anumite ramuri de 5%, spre exemplu, in timp ce salariile altor segmente ar putea creste cu 15%, insa, per total, cresterea veniturilor nu poate depasi 10%", a declarat ieri , Valentin Lazea. Potrivit noii grile negociate de sindicalistii din Invatamant cu Ministerul Muncii, salariile a circa 130.000 de profesori urmeaza a beneficia de o majorare cuprinsa intre 80% si 200%, scrie Romania Libera.

Un proiect aflat in lucru la Primaria Capitalei ar putea obliga societatile care ofera masini spre inchiriere sa plateasca o „taxa” locala. Pe motiv ca Primaria Capitalei trebuie sa supravegheze serviciul rent-a-car oferit bucurestenilor si turistilor, firmele care inchiriaza masini in oras ar putea fi obligate sa plateasca o redeventa municipalitatii si sa-si doteze vehiculele cu senzori de parcare si GPS. Astfel, toate companiile care au acest obiect de activitate vor trebui sa incheie un contract-cadru „de atribuire in gestiune delegata a serviciului public de transport local, in regim de inchiriere”. Primarul Sorin Oprescu va fi cel care va semna in numele municipalitatii, contractele cu agentii economici. Initiativa, in faza de proiect, se afla pe masa comisiilor de specialitate din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB). „E necesar un astfel de proiect. Autoritatea locala trebuie sa supravegheze serviciile oferite celui care a ales-o. E un fel de control politic, daca vreti: cetateanul nu te mai voteaza daca nu are la dispozitie servicii care sa-l multumeasca”, motiveaza necesitatea serviciului Ion Dedu, directorul Directiei de Transport, Drumuri si Sistematizarea Circulatiei din cadrul PMB, scrie EvZ.

Consiliul National de Integritate va cere Senatului eliberarea din functie a sefului Agentiei Nationale de Integritate si sa depuna o plangere penala pentru fals in declaratia de avere pe numele acestuia. Seful ANI, Alexandru Macovei, a fost gasit vinovat de catre Comisia de ancheta a CNI, deoarece a omis sa treaca in propria declaratie de avere ca este si administrator la niste firme. Prin urmare, membrii CNI se vor reuni miercuri pentru a cere Senatului Romaniei sa depuna o plangere penala privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii de catre Alexandru Macovei. „Exista indicii temeinice despre declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta in datele de 06 noiembrie 2007, 16 aprilie 2008 si 23 aprilie 2008 unei institutii de stat, in vederea producerii unei consecinte juridice pentru sine, prin nedeclararea unor calitati incompatibile cu functia de vicepresedinte, respectiv de presedinte al ANI”, se arata in raportul CNI, intrat in posesia Cotidianului.