Pe criza, Guvernul ne abuzeaza criminalistic de sute de mii de euro. Recomandarile europene cer Romaniei sa liberalizeze piata de expertize criminalistice. UE solicita, deci, ca pe acest domeniu sa nu mai aiba monopol INEC (Institutul National de Expertize Criminalistice, subordonat Ministerului Justitiei). Din motive lesne de inteles: adevarul nu poate fi numai al statului, pentru ca naste abuz. Cu toate acestea, in decembrie 2008, INEC a anuntat concurs pentru angajarea de noi experti criminalisti. Baietii, deci, se extind, in loc sa lase loc si altora. Contrar unui ordin al MJ, Cristian Dumitrescu, directorul INEC (de meserie mecanic de locomotiva, devenit expert criminalist in 1986 printr-un ordin al ministrului Justitiei in perioada comunista, dupa cum ati putut citi pe larg in Academia Catavencu), a stabilit singurel atit tematica, cit si bibliografia de examen, scrie Academia Catavencu.

Ridzi: „Nu stiu pe ce am cheltuit 628.000 de euro!” Ministrul tineretului si sportului s-a incurcat atunci cand a trebuit sa explice pe ce a cheltuit 628.000 de euro, bugetul destinat Zilei Tineretului. Monica Iacob Ridzi, ministrul tineretului si sportului, a reusit sa cheltuiasca pentru evenimentele organizate de Ziua Tineretului impresionanta suma de 628.000 de euro, bani cu care o federatie sportiva traieste un an! „Gazeta Sporturilor” a dezvaluit in editia de ieri ca Monica Iacob Ridzi a alocat peste o jumatate de milion de euro unor firme „de apartament”, in vederea organizarii Zilei Tineretului, din data de 2 mai, scrie EvZ.

Cum l-a invins un bucurestean responsabil pe un patron de terasa-marlan de Dorobanti. Primaria Sectorului 1 a dispus demolarea unei terase construita ilegal pe un trotuar din cartierul Dorobanti, dupa ce a fost sesizata de cotidianul.ro, in numele unui cititor care a apelat la stireata@cotidianul.ro. O comisie din cadrul Primariei Sectorului 1 s-a dus, marti, pentru a-i controla actele lui Bogdan Mesteru, proprietarul firmei SC NEW YORK ALKI SRL, care a inceput sa-si contruiasca o terasa pe trotuarul de pe Strada Banul Antonache, in fata magazinului sau de haine de firma. Terasa era ridicata pe un grilaj metalic care fusese acoperit cu un podet de lemn, iar copacii fusesera imbracati in lambriuri de lemn si cuprinsi in interiorul constructiei. Potrivit locuitorilor din zona, marti, dupa ora pranzului, mai multi oameni au inceput sa desfaca lemnele de pe copaci cu bormasini, scrie Cotidianul.

Becali sustine ca statul roman are sa-i dea 900 de mii de euro. Gigi Becali are de platit 300 de mii de euro pentru nerespectarea prevederilor din contractul de privatizare a fabricii de armament de la Dragasani. Uzina Mecanica Dragasani produce armament si munitie de infanterie, fiind cumparata, in luna mai 2004, de Gigi Becali si Asociatia Salariatilor. Gigi Becali sustine ca dreptatea este de partea sa si ca, daca pana acum nu a cerut, la randul sau, penalitati, va da si el statul in judecata. „Am investit cateva milioane de euro in uzina. Statul are sa imi dea 900 de mii de euro penalitati”, a declarat Becali, potrivit Gandul.

Tortionar si detinut: marturii in oglinda din lagarul comunist. Un fost detinut politic care a trait pe pielea sa teroarea in Penitenciarul Giurgeni si fostul sef al acestei puscarii isi povestesc, dupa 50 de ani, experientele traite in doua tabere atat de diferite. De o parte e domnul Ioanitescu. Astazi, trecut de 80 de ani, batranul a servit cu zel represiunea sadica din anii ’50-’60 dusa impotriva contestatarilor regimului comunist. Desi cei care l-au cunoscut de dincolo de gratii si-l amintesc ca pe o "bruta si o bestie ordinara", fostul comandant de inchisori si lagare de munca sustine ca, pur si simplu, a muncit la viata sa ca un tip "sever si corect". El recunoaste doar ca subalternii "ii mai altoiau" pe detinuti, dar puscariasii inchisi din ratiuni politice isi meritau bataia, pentru ca "inecau orezul" si astfel subminau economia, scrie Romania libera.

Sandvici cu branza à la „Otopeni” – 22 de lei! O mica gustare luata pe Aeroportul „Henri Coanda” costa mai mult decat un pranz intr-un restaurant din centrul Capitalei. Cea mai importanta poarta aeriana din Romania ofera cateva produse de top. Este vorba de topul preturilor la mancare si la bauturi. Regula – pe gustul comerciantilor de pe Otopeni – spune ca trebuie sa te infiintezi la aeroport cu doua ore inainte de decolare. Faci check-in-ul in cateva minute si-ti raman o multime de pierdut. E de presupus ca-n tot acest timp, nevoile firesti te indeamna la consum. In zona de tranzit n-ai voie cu bauturi de acasa, asa ca n-ai incotro: musai cumperi de la una din multele terase ale aeroportului, contribuind activ la profitul firmei „Alpha Rocas” – „stapana” comertului din zona securizata, scrie Adevarul.

Romania, in topul tarilor expuse calamitatilor naturale. Romania se afla pe lista tarilor expuse calamitatilor naturale si fenomenelor meteorologice extreme - cicloane tropicale, cutremure, inundatii, alunecari de teren. Asa arata Indexul privind Riscul de Mortalitate, dezbatut ieri la Geneva, in cadrul celei de-a doua sesiuni a Platformei Globale pentru Reducerea Dezastrelor. Indexul este realizat de Strategia Internationala pentru reducerea Dezastrelor, agentie a Natiunilor Unite. La randul sau, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a admis, ieri, ca in tara noastra, fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente, scrie EvZ.

Loteria plateste sute de milioane de euro pentru un contract nul. Timp de 10 ani, incepand cu anul 2003, compania plateste 75 la suta din incasarile brute de la video-loterie firmei grecesti Intralot si filialelor sale din Romania, Intracom si Lotrom, in baza unui contract de credit-furnizor catalogat ca nul de catre specialistii in drept comercial. Contractul de credit-furnizor privind achizitionarea calculatoarelor si a sistemului de joc video-loterie, incheiat, la 1 septembrie 2003, intre Loteria Romana si firmele Intralot, Intracom si Lotrom este nul din punct de vedere juridic, deoarece incalca prevederile Codului Civil, scrie Cotidianul.

Romania, prinsa in plasa banilor blocati. Blocajul financiar trage in jos deopotriva intreprinderile private mici si mijlocii si colosii de stat, care acumuleaza datorii catre stat si furnizori, dar si facturi neincasate de la beneficiari. Balaurul economic al anilor ’90, reprezentat de arierate, s-a intors in Romania pe fondul recesiunii, iar FMI a obligat Guvernul Boc sa-i reteze capetele cu aceeasi sabie folosita in urma cu 15-20 de ani: restructurari ale companiilor de stat si executari silite ale datornicilor. Desi multe firme private au incercat restructurari si reduceri de costuri sau salarii, blocajul financiar nu le iarta nici pe ele, pe o piata cu vanzari care au scazut sever, scrie Romania libera.

Michael Rosenblum: “Orice idiot poate face televiziune”. Pionierul jurnalismului video a vorbit despre viitorul televiziunii la cea de-a treia editie a RoNewMedia, desfasurata astazi la Crowne Plaza Bucuresti. Programele de televiziune ale viitorului vor fi facute chiar de telespectatori, au aratat participantii la dezbaterea “De la WebTV la IPTV” din cadrul celei de-a treia editii RoNewMedia, desfasurata astazi la Crowne Plaza Bucuresti. Dezbaterea a fost deschisa de Michael Rosenblum, care a vorbit despre modul in care pot fi facuti bani din televiziunea online, scrie Cotidianul.