Dezvaluirile RL privind radarele ilegale: 100 de primari lacomi, judecati. Peste 100 de primari lacomi din toata tara, care au incalcat legea achizitiilor publice instaland radare private pe teritoriul lor, vor fi dati in judecata de catre controlorii Guvernului, dupa ce au fost amendati de acestia cu 122.500 de euro. Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) ii acuza pe edili ca nu au facut licitatii pentru radare. "Scopul nostru este de a arata ca legea in Romania trebuie respectata", ne-a declarat Cristina Traila, sefa ANRMAP. Inspectorii au inceput controale ample in localitatile cu detectoare de viteza dupa ce Romania libera a demonstrat ilegalitatile din afacerea radarelor private.

Cum a risipit Nastase averea matusii Tamara. In patru ani, primul milion mostenit de fostul premier s-a topit. Liderul PSD a ramas cu averea pe care o avea inainte. In 2005, Adrian si Dana Nastase dezvaluiau o brusca imbogatire prin mostenirea unei matusi. O anume Tamara Cernasov, matusa a Danei Nastase, le-a lasat, la deces, o avere fabuloasa: bijuterii, tablouri, apartamente, bani. In total peste un milion de euro plus un teren de 25 de hectare langa Bucuresti, scrie EvZ.

Atacurile impotriva romanilor, condamnate de presa britanica. Condamnarea unanima a violentelor impotriva unei comunitati de romani de etnie roma din sudul Belfastului si vigilenta sporita a politiei nu au putut impiedica un nou atac asupra locuintei unor romani, miercuri seara, in estul orasului. O fereastra a casei din estul orasului Belfast, in care locuia familia lui Sorin Ciurar (20 de ani), a fost sparta miercuri seara in jurul orei 23.00 (ora locala). "Ar trebui sa ne fie rusine tuturor ca astfel de atacuri au loc", a declarat inspectorul-sef al politiei din Irlanda de Nord, Robert Murdie. Presa britanica, atat locala, cat si nationala, a consacrat relatari si analize ample atacurilor rasiste din Belfast, sub titluri ca "Ne-ati facut pe toti de rusine" (Belfast Telegraph), "Rusinea rasista din Belfast" (The Times) sau "Bigotism la Belfast" (The Guardian), informeaza Romania Libera.

Studentii salveaza salariile profesorilor. Universitatile si-au platit cadrele didactice din venituri proprii, adica din taxe, pentru ca banii de la Ministerul Educatiei nu au ajuns inca. Majoritatea universitatilor nu si-au primit finantarea de baza de la Ministerul Educatiei. Astfel, rectorii au fost nevoiti sa amane plata salariilor sau sa se foloseasca de veniturile proprii, care sunt in mare parte realizate din taxele studentilor. La Academia de Studii Economice, veniturile proprii nu au acoperit salariile integrale ale profesorilor. „O singura componenta nu am platit-o, si anume plata cu ora la masterat. Luna aceasta ne-am descurcat cum ne-am descurcat, dar luna viitoare va fi greu daca nu imi vin banii in timp util”, spune Ion Rosca, rectorul Academiei, citat de Cotidianul.

Cifra secreta a lui Boc arata dezastrul economic: minus 6,5%. Romania ar putea renegocia contractul cu FMI. Potrivit unor surse din Ministerul de Finante, noile calcule arata ca economia va scadea cu 6,5% fata de 4,6 prognozat. Consilierii lui Boc, Ionut Popescu si Andreea Vass, vorbesc pentru Gandul despre concedieri, salarii taiate sau taxe marite. Economia romaneasca e pe buza prapastiei. Dupa ce a plecat pe drumul crizei cu o estimare de 2,5% crestere economica in 2009 si a fost corectat de FMI, care a spus ca e vorba de o recesiune de 4%, Guvernul ia in calcul acum si dezastrul economic. PIB-ul Romaniei ar putea scadea cu pana la 6,5% anul acesta, ceea ce inseamna ca Executivul ar putea fi obligat sa renegocieze, la cateva zile dupa publicarea sa, acordul cu FMI, conform unor surse din Ministerul Finantelor.

Jafurile bancare, combatute cu idei. Politia e hotarata sa puna capat jafurilor comise la banci sau la ATM-urile acestora, dupa ce a pus pe hartie un plan de „prevenire si combatere”. „Miscarea” a fost gandita dupa ce, in ultimele cinci luni, au avut loc doua jafuri armate in sucursale ale bancilor Transilvania si Carpatica din Cluj-Napoca si, respectiv, Constanta. Oricat de bine intentionate par insa aceste planuri, ele sunt egale cu zero atat timp cat politistii sunt incapabili sa puna mana pe infractori, iar bancile nu-si iau si ele masuri de precautie, noteaza EvZ.

Creditele si datoriile se numara toamna. Desi se preconizeaza o marire a fluxului de imprumuturi, din septembrie-octombrie, si nivelul datoriilor va cunoaste un maxim. Creditarea se va accelera semnificativ in trimestrul al treilea si inceputul celui de-al patrulea, unul dintre motive fiind si programul „Prima casa”. Tot in aceasta perioada, creditele neperformante vor atinge nivelul maxim, a declarat intr-o emisiune TV la The Money Channel, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de supraveghere din BNR, noteaza EvZ.

Berceanu si Geoana au pus un director penal la aeroportul Otopeni. Sorinel Ciobanu, noul director general la Otopeni, este anchetat de DNA pentru un prejudiciu de patru milioane de euro adus aeroportului Baneasa, pe vremea cand era director general. Berceanu si PSD isi paseaza responsabilitatea numirii lui Ciobanu. Cel mai mare aeroport din Romania, Otopeni, are de ieri un director general, Sorinel Ciobanu, care are probleme cu DNA-ul pentru ca ar fi prejudiciat aeropotul Baneasa cu patru milioane de euro intr-o afacere imobiliara. Numirea sa nu este insa asumata de nimeni. Nici de ministrul transporturilor, Radu Berceanu, cel care l-a numit, nici de PSD, partidul care l-a propus la sefia aeroportului Otopeni, sub semnatura lui Mircea Geoana. Berceanu a anuntat ieri, intr-o con­ferinta de presa, ca va schimba direc­torii ge­nerali de la cele doua aero­porturi bucurestene, Otopeni si Baneasa, numin­du-i pe Sorinel Ciobanu si Geor­ge Mihalcea in locul lui Gabriel Tara, respectiv Stefan Mladin, noteaza Gandul.

De ce e Mamaia mai scumpa decat Bulgaria. Operatorii spun ca litoralul nostru nu poate concura la tarife nici macar cu tarile din zona, deoarece costurile de operare ale hotelierilor sunt mai mari. Preturile practicate de hotelierii romani de pe litoral sunt mai mari decat cele din statiunile din Turcia si la un nivel apropiat de cele practicate de cei din Bulgaria. Preturile pe care le vom compara sunt pentru pachete turistice in varf de sezon si includ cazare intr-o camera dubla, deci pentru doua persoane, dar nu includ si transportul. In Mamaia, un sejur de sapte nopti intr-un hotel de 3 stele, cu demipensiune, costa 650-750 euro/camera dubla. In cazul in care se opteaza pentru all-inclusive, se va ajunge la 3.000-3.500 de lei pentru o camera dubla pe sapte nopti. Preturile cresc in cazul hotelurilor cu 4 stele, informeaza Cotidianul.