Ministrii Agriculturii din tarile Uniunii Europene au reluat luni discutiile cu privire la alimentele modificate genetic, deschizand astfel posibilitatea autorizarii si comercializarii acestor alimente, in ciuda opozitiei opiniei publice si a incertitudinilor legate de efectele lor asupra sanatatii. Reprezentantii Uniunii au adoptat o reglementare care prevede introducerea pe piata a noilor alimente cu respectarea unor norme de securitate sanitara. Potrivit textului citat, in acesta categorie ar urma sa intre pe langa produsele exotice cum ar fi diversele tipuri de alge si carnea provenita de la animalele clonate. Decizia a fost criticata sever de ecologistii din Parlamentul European, for care s-a pronuntat inca de la inceputul acestui an impotriva comercializari acestui tip de alimente. Potrivit unui studiu efectuat in tarile membre UE, 58% dintre europeni considera nejustificata clonarea animalelor pentru productia alimentara, iar 43% sustin ca nu intentioneaza sa cumpere asemenea alimente, relateaza AP.

Ministrii Mediului din statele cu gradul cel mai ridicat de poluare s-au reunit luni la Mexic pentru a pune bazele unui acord privind stoparea incalzirii globale, care va inlocui protocolul de la Kyoto care expira in 2012. Reprezentantii Uniunii Europene s-au angajat ca vor reduce gazele cu efect de sera cu 20 de procente pna in 2020. Reprezentatii Uniunii au declarat insa ca sunt inacceptabile propunerile altor state precum Japonia sau SUA care au sustinut ca vor reduce emisiile poluante cu 6 pana la 8 procente. Pana in acest moment statele prezente la reuniune au decis sa creeze un asa numit Fond Verde Mondial care va finanta lupta impotriva incalzirii globale. Fondul va fi alimentat de toate statele in functie de cantitatea de emisii poluante si de PIB, scrie AFP.

Reuniunea ministeriala nu a fost lipsita de incidente. Aproximativ cinci mii de agricultori europeni au protestat luni la Luxemburg, incercand sa patrunda cu forta in cladirea unde erau reuniti ministrii europeni ai Agriculturii incendiind mai multe pubele si pneuri, si aruncand cu oua sau cu sticle de lapte in fortele de ordine. Protestatarii au blocat cu 300 de tractoare circulatia in zona manifestandu-si astfel dezacordul fata de scaderea pretului laptelui si de lipsa unei politici care sa-i ajute sa depaseasca criza, relateaza Reuters.

Politistii francezi au arestat 32 de persoane suspectate de implicare intr-un jaf al unui magazin de bijuterii petrecut la sfarsitul anului trecut in centrul Parisului. Potrivit anchetatorilor, in decembrie 2008 patru barbati mascati au jefuit unul din magazinele apartinand lantului Harry Winston situat pe Champs Elysees. Pagubele au fost evaluate la 85 de milioane de euro. In atentia politiei au intrat atat persoane care fac parte din lumea interlopa dar si personal al magazinului. Potrivit presei din hexagon jaful din iarna trecuta reprezinta unul dintre cele mai mari in istoria Frantei, noteaza AFP.

Cel putin 29 de persoane au fost ucise si 75 ranite in o serie de atacuri cu bomba care au avut loc in Bagdad si in alte regiuni ale tarii. Atacurile survin dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, a fost inregistrat cel mai sangeros antentat petrecut in Irak in ultimul an si jumatate soldat cu 72 de morti, peste 200 de raniti si distrugerea a aproximativ 80 de imobile. Acordul de securitate irakiano-american prevede ca pe 30 iunie o parte dintre soldatii americani sa se retraga din orasele irakiene, noteaza BBC News.