Niculae Rebenciuc (deputat PNL) are o amnezie de 80.000 de euro. Academia Catavencu a depus la Parchetul General o plingere penala impotriva a peste 500 de demnitari care si-au completat in fals declaratia de avere. Unii si-au ascuns conturile, altii vilele, citiva afacerile, cei mai multi pe toate acestea. Unde anume, numai Parchetul ne poate spune, cu legea in mina. Cine sint ei, faptasii, va spunem noi . Din pacate, unii au fost realesi deja in noul Parlament. Asa ca voua, cititorilor nostri – care sinteti mai inteligenti decit votantii lor –, nu va ramine decit sa-i mai suportati patru ani. Deputatul PNL de Botosani, Niculae Rebenciuc, este parlamentar din decembrie anul trecut. In declaratia de avere depusa la inceputul mandatului, Rebenciuc era un om destul de sarac. Sase luni mai tirziu, in declaratia de avere au aparut brusc niste zeci de mii de euro, scrie Academia Catavencu.

Revolta din Iran nu e ca Revolutia din Romania. Protestele care au izbucnit la Teheran dupa alegerile prezidentiale castigate de Mahmoud Ahmadinejad, aflat la cel de-al doilea mandat consecutiv, nu se vor solda cu inlaturarea regimului aflat la putere, asa cum s-a intamplat in Romania anului 1989, apreciaza agentia de informatii si analiza Stratfor. Daca, acum aproape doua decenii, romanii au iesit in strada in marile orase ale tarii si li s-au alaturat manifestantilor care au declansat revolta, simpatizantii educati ai opozitiei iraniene isi fac auzita vocea doar la Teheran si nu reusesc sa-i atraga de partea lor pe nemultumitii din alte paturi sociale, scrie EvZ.

„Marele cutremur“: 7 pe Richter daca vine repede, 7,5 daca „intarzie”. „Nu trebuie sa ne ascundem dupa degete. In Romania se va produce un cutremur catastrofal, cu magnitudinea de peste 7 grade Richter”. Afirmatia apartine chiar directorului Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. Gheorghe Marmureanu. Seful INFP sustine insa ca marele seism va fi unul de mare adancime si nu va veni in viitorul foarte apropiat. „Vrancea nu este inca pregatita pentru marele cutremur. Jos, sistemul se incarca foarte greu. Pana la marele cutremur nu se va produce nici unul intermediar. Cand spun intermediar, ma refer la un cutremur de mare adancime. Cutremurele adanci se numesc intermediare, iar cele de suprafata, cele care se produc la o adancime de 15-20 de kilometri, se numesc normale”, ne-a precizat profesorul Marmureanu. Mai mult, acesta sustine ca pana in 2014, nu este posibil sa se produca un seism cu magnitudinea de peste 6 grade pe Richter, scrie Gandul.

Ministerul Culturii a finantat un plagiat. Una dintre lucrarile cu care Romania a participat la Bienala de la Venetia este acuzata de plagiat, iar Ministerul Culturii isi asuma critica, cu tot cu zecile de mii de euro platite. Curatorii Liviana Dan si Anca Mihulet, care au depus unul dintre cele 29 de dosare la concursul organizat de Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului (MCCPN), acuza ca o parte din proiectul prezentat de Romania la Bienala de la Venetia, instalatia „Exuberantia suspended“ a artistei Andrea Faciu, ar fi un plagiat. Curatorii au postat pe cateva bloguri si forumuri un text despre „asemanarea flagranta“ dintre proiectul lui Andrea Faciu si cel al artistului Sebastian Moldovan, prezentat anul acesta la acelasi concurs, scrie Cotidianul.

Justitia vrea salarii de lux: Sefii DNA si DIICOT, mai bine platiti decat premierul. Procurorul-sef al DNA, seful DIICOT si presedintii de sectie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ar urma sa castige lunar 8.880 lei, echivalentul a 14,8 salarii minime actuale, cu 180 de lei mai mult decat primul-ministru, potrivit grilei finale de salarizare depusa de Justitie la Ministerul Muncii. In plus, consilierii ministrului Justitiei ar urma sa castige mai mult decat un ministru in varianta propusa Ministerului Muncii, respectiv 14 salarii minime pe economie (8.400 lei, calculat la salariul minim actual, de 600 lei), fata de 13,7 salarii minime (8.220 lei), scrie Romania libera.

„Hotul de la CFR“ a furat o casa in Pipera, din Florida. Mihai Necolaiciuc ar fi obtinut, cu acte falsificate, titlul de proprietate al unei vile din Pipera, in timp ce era urmarit international. Fostul sef al CFR si-a coordonat afacerile din SUA, mandatandu-l in acest sens pe fiul sau, in baza unei procuri eliberate de un notariat din Florida, in 2007. Mihai Necolaiciuc este acuzat ca, prin falsificarea unor documente, ar fi intrat in posesia unui teren de 1.000 de metri patrati si a casei ridicata pe acesta – avand o suprafata construita de 432 de metri patrati. Imobilul este situat in Pipera, Voluntari si nu are inca numar postal, cu toate ca a fost intabulat si are certificat cadastral, scrie Adevarul.

Jurnalisti straini prin Bucuresti: „Ar fi putut sa fie orice alta capitala europeana“. Criticul de film de la „New York Times”, A. O. Scott, jurnalista britanica Tessa Dunlop si ziaristul danez Ota Tiefenbock isi povestesc impresiile din capitala Romaniei. Lasand la o parte mostenirile comuniste de care Bucurestiul nu a scapat inca, orasul a impresionat jurnalistii straini prin culoare, forfota si tineri bine imbracati. Criticul de film de la „New York Times”, A. O. Scott, povestea intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul despre experienta lui in Bucuresti, din 2007: „Nu stiam la ce sa ma astept, in afara de ce vazusem in filme. In Bucuresti, am avut momente cand ar fi putut sa fie orice alta capitala europeana, cu multe magazine, cu tineri imbracati intr-un anume fel, dar si momente in care parca ma intorsesem in timp. Nu in anii ’80, ci in plina epoca stalinista”.

In Marea Neagra, in fiecare saptamana moare cate un delfin. De la inceputul anului, 26 de delfini au esuat pe tarmul romanesc al Marii Negre. Programele care cauta solutii pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai intample sunt in impas, din cauza crizei financiare. Ecologistii constanteni au descoperit in ultimele zile trei delfini esuati pe malul romanesc al Marii Negre. Mamiferele au fost ucise de plasele pescarilor. De la inceputul anului, numarul exemplarelor esuate a ajuns la 26. In ritmul acesta, sunt sanse mari sa se depaseasca numarul de anul trecut, cand 45 de delfini au fost gasiti morti pe plajele din Constanta, scrie Romania libera.

Maria Petre, consilier european al lui Becali. Dupa ce-ai fost vice de consiliu judetean in Romania, deputat in Romania, deputat in Parlamentul European, ce poti deveni? Consilierul lui oi, pardon, la Becali. Reporter: Alungarea dvs. din PD-L v-a facut mai usor de momit cu promisiuni si bani de catre Becali? Maria Petre: Plecarea mea din PD-L a fost exclusiv decizia mea si expresia constiintei mele. Colaborarea mea cu domnul Becali nu este una politica, ci pur profesionala. Experienta mea ca europarlamentar va fi benefica si dumnealui si, in mod indirect, imaginii Romaniei. Cit priveste momirea, oricit ar fi de greu de crezut, pina in acest moment nu am avut nici macar o singura discutie de natura financiara. Integral in Academia Catavencu.