EVZ: Un nume des vehiculat in anii trecuti ca viitor candidat la presedintie din partea Partidului Comunistilor hotaraste sa demisioneze. Care sunt motivele?

Marian Lupu: Cand am devenit membru al Partidului Comunistilor, in 2005, am venit cu trei preconditii: prima era schimbarea denumirii acestui partid, fiind convins de faptul ca aceasta denumire este depasita. Apoi, aducerea programului la exigentele zilei de astazi. O alta conditie a fost intinerirea conducerii partidului. Initial, preconditiile au fost discutate, de o maniera binevoitoare, insa, de-a lungul acestor ani, devenea clar ca nu vor fi realizate. Un alt motiv tine de participarea mea la munca de echipa. Am fost marginalizat si eliminat din circuitul informational si din cel de adoptare a deciziilor. Cand te faci responsabil de decizii in cadrul unui partid si nu ai posibilitatea sa le influentezi, respectiva situatie devine imposibila.

EvZ: De ce ati fost marginalizat?

Marian Lupu: Am venit cu valori putin compatibile cu valorile traditionale ale Partidului Comunistilor. Am sperat ca, odata cu timpul, se va produce si o schimbare a acestora. A fost un prim motiv pentru aceasta repulsie. Dincolo de asta, exista un stil de organizare foarte autoritar in cadrul PCRM: se saluta situatia in care membrii de partid tac si asculta. Atentam la principiile de organizare ale PCRM.

Interviu integral in Evenimentul Zilei