Spania, Grecia si Canada se confrunta cu incendii violente de padure. Aproximativ 7.000 de persoane au fost evacuate la sfarsitul acestei saptamani in diferite regiuni ale Canadei, Greciei si Spaniei, in urma izbucnirii mai multor incendii care au afectat deja cateva mii de hectare de padure. Autoritatile declara ca principalele cauze ale fenomenului sunt legate de temperaturile ridicate si de vanturile puternice care au permis extinderea cu repeziciune a incendiilor.

SPANIA Cel putin 4.000 de persoane au fost evacuate sambata in urma declansarii unui incendiu de padure violent in insula Palma din arhipelagul spaniol Canare. Incendiul din insula La Palma, a afectat aproximativ 2.000 de hectare de padure de pin, a declarat presedintele administratiei locale, Guadalupe Gonzalez Tano. Cel de-al doilea incendiu, izbucnit in apropiere de Calatayud se intinde pe o suprafata 700 de hectare de padure. Aproximativ 500 de pompieri si cadre militare sunt angrenate in eforturile de stingere a incendiilor.

GRECIA Si Grecia se confrunta cu un nou incendiu in Peloponez, asta dupa ce in cursul zilei de sambata, pompierii au reusit sa controleze alte doua incendii in Corint, aflat tot in Peloponez. Protectia Civila elena a decretat duminica alerta de incendiu cu grad maxim pentru regiunile Atenei, nord-vestul Peloponezului si insulei Eubeea, din cauza temperaturilor ridicate si a vantului puternic. Saptamana trecuta pe tot cuprinsul tarii au fost inregistrate peste 60 de incendii.

CANADA Pompierii canadieni incearca sa controleze circa 500 de focare de incendiu de padure in provincia Columbia Britanica. Autoritatile au dispus deja evacuarea a 2.700 de persoane, alte 2.300 fiind pregatite sa-si paraseasca in orice moment locuintele. Incendiile, care se intind pe o suprafata estimata la 4.575 de hectare, s-au intensificat in mod semnificativ in cursul noptii de sambata spre duminica. Pentru stingerea incendiilor au fost mobilizati 1.000 de pompieri din serviciile locale, sustinuti de alti 400 din Ontario, Manitoba, Saskatchewan si Alberta, relateaza AFP.

Tarik Aziz si Ali Chimicul condamnati la cate 7 ani de inchisoare. Inalta Curte Penala a Irakului i-a condamnat duminica pe Tarik Aziz, fostul vicepremier al lui Saddam Hussein, la sapte ani inchisoare pentru crimele comise in anii '80 impotriva kurzilor. Pedeapsa va fi cumulata cu o alta condamnare la 15 ani inchisoare, pentru crime impotriva umanitatii, pronuntata impotriva lui Tarik Aziz in luna martie. Aziz a ocupat si functia de ministru de externe al Irakului in timpul razboiului din Golf din 1991. Tot ieri, Inalta Curte Penala a Irakului l-a condamnat pe Ali Hassan al-Majid, cunoscut sub numele Ali Chimicul, la 7 ani de inchisoare in acelasi dosar. Varul lui Saddam Hussein, Ali Chimicul, a fost deja condamnat de trei ori la moarte dar sentinta nu a fost executata, relateaza AFP.

A fost descoperita o noua tulpina a virusului HIV. Oamenii de stiinta francezi declara ca au detectat o noua tulpina a virusului HIV. Cercetatorii afirma ca au reusit sa izoleze o alta tulpina a virusului, diferita de cea care s-a transmis de la cimpanzei. Descoperirea a fost facuta de medicii francezi care ingrijeau o pacienta originara din Camerun. Savantii afirma ca pacienta prezenta o forma a virusului derivata din asa numitul Simian Immunodeficiency Virus (SIV) de care sufera primatele. Cercetatorii care au publicat un articol in revista americana Nature Medicine sustin ca virusul HIV poate suferi mutatii iar transmiterea acestuia poate depasi granitele speciilor, scrie BBC News.

Guvernul venezuelean a retras licentele a 34 de radiouri si televiziuni. Posturile de radio si televiziune vizate si-au suspendat emisia sambata dimineata, dupa ce au primit instructiuni formale de la Comisia nationala a telecomunicatiilor. Sute de persoane s-au adunat in fata sediilor statiilor vizate in semn de protest. Directorul Comisiei nationale a telecomunicatiilor Conatel, Diosdado Cabello, a respins acuzatiile de cenzura, justificand retragerea licentelor prin motive tehnico-administrative, scrie AFP.

Liderul opozitiei iraniene, Mir Hossein Moussavi, a denuntat, duminica, procesul organizat de justitie impotriva a o suta de manifestanti si lideri reformatori, afirmand ca "marturisirile amintesc de torturile din Evul Mediu. Tribunalul revolutionar de la Teheran a inceput sambata sa judece o suta de persoane, printre care personalitati ale taberei reformatoare, pentru participarea la miscarea de contestare de dupa victoria lui Ahmadinejad la alegerile din 12 iunie. Oficial, 30 de persoane au fost ucise in cursul violentelor. Majoritatea persoanelor arestate au fost eliberate ulterior, dar 250 de manifestanti sunt inca in detentie, informeaza Reuters.