Traian Basescu a anuntat, miercuri seara, intr-o editie speciala de pe TVR 1, ca va cere FMI ca a doua transa a imprumutului sa intre in bugetul de stat, si nu la BNR. Banii vor merge catre salarii, pensii si investitii. Basescu a adaugat ca deficitul bugetar prognozat pentru finalul acestui an va fi de 8% - 8,5%, mult peste prognoza convenita cu FMI de 4,6%.

In cadrul acordului cu FMI, Romania s-a angajat sa trimita banii de la FMI la BNR pentru sustinerea rezervei valutare. Intrarea acestor fonduri in bugetul de stat ar insemna ca bugetul este in imposibilitatea de a acoperi cheltuielile curente si ar putea da un semnal extrem de puternic agentiilor de rating.

Aparatul de stat ar trebui redus cu peste 10 mii de oameni

Seful statului a vorbit si despre masurile anuntate de premierul Emil Boc de reducere a aparatului de stat cu 9.200 de posturi spunand ca o astfel de masura trebuia luata mai din timp si-si exprima speranta ca masura nu va ramane doar la nivelul declaratiilor ca pana acum. Acesta crede ca numarul celor disponibilizati ar trebui sa ajunga la 10-15 mii de oameni.

"Cu totii suntem de acord ca avem o birocratie excesiva si lipsita de competenta. E o oportunitate buna ca sefii de institutii publice sa-si selecteze angajatii. Testele de competenta trebuie sa se dea insa pentru toti si nu unul sa fie intr-o camera si altii in alta", sustine presedintele.

"PDL si PSD, in loc sa discute problemele de fond privind reducerea aparatului de stat, isi pierd timpul discutand ce sa faca cu Elena Udrea. E si un dram de inconstienta aici. Totul este privit din punct de vedere politic in vederea alegerilor prezidentiale si din aceasta cauza nu se iau masurile care se impun cu necesitate", apreciaza seful statului.

Acesta spune ca actualul Guvern a avut si realizari notabile spunand ca Romania avea o datorie de 22 de miliarde de euro pe termen scurt, iar aceasta datorie a fost redusa la 18 miliarde, gratie muncii depusa de Ministerul de Finante. De asemenea, colaborarea dintre BNR si MF ce a dus la reducerea inflatiei la 5%, a fost data ca exemplu de catre Traian Basescu.

Despre Republica Moldova

Presedintele Basescu a explicat ca ajutorul acordat lui Voronin dupa alegerile trecute a constat in contributia la formarea majoritatii si a Guvernului. Seful statului spune ca Romania nu a facut decat sa urmeze politica europena din acel moment, dar ca Voronin a tradat increderea tututor si s-a dovedit a fi un bolsevic care a pus institutiile statului impotriva propriilor cetateni.

Despre moguli

"Subteranele de care vorbea Emil Constantinescu au devenit acum atat de transparente. Priviti la mogulii din presa. Sunt oameni care in acest moment nu au mai putut privatiza ce era de privatizat fiindca am blocat privatizarea. Furia ii face sa se alieze transparent intr-o batalie incorecta. Cei care au supt din Romania fara rusine au vrut sa faca asta si in mandatul meu, dar nu le-a mai mers" a declarat Traian Basescu.

Presedintele nu a vrut sa spuna insa nici un nume de ziarist care ar scrie la comanda si ar avea interese murdare in presa, dar spune ca-i apreciaza pe ziaristii care-l critica cinstit fara sa-l jigneasca.