Politicieni sus-pusi si politisti, suspectati ca au protejat "fabrici" de diplome universitare false. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, si adjunctul sefului IPJ Teleorman, comisarul Emil Florian Stanimir, sunt suspectati ca ar fi blocat temporar ancheta privind fabricarea a circa 15.000 de diplome universitare prin doua institutii-fantoma din judetul Teleorman. Dragnea si Stanimir ne-au confirmat ca au urmat cursurile acestor doua institutii de invatamant superior impreuna cu sotiile lor, respectiv Bombonica Dragnea si Carmen Alina Stanimir, dar au negat implicarea in blocarea anchetei, scrie Romania libera.

“Unde sunt toti evreii care au murit atunci?” Leonard Zaicescu, supravietuitor al pogromului de la Iasi din iunie 1941, vorbeste despre ce este mai intunecat si necunoscut in Holocaustul romanesc. Dementa antisemita a secolului trecut l-a lasat pe Zaicescu orfan la doar 14 ani. Tatal sau si bunicul patern au fost asasinati fiindca erau evrei. „Fugi! Si nu uita, fiule! Nu uita! Dumnezeu sa te ocroteasca!”, sunt ultimele cuvinte pe care tanarul Leonard le-a mai auzit, printr-o ploaie de gloante, in curtea Politiei, de la parintele sau. La aproape sapte decenii distanta, Zaicescu inca mai cauta un mormant si refuza sa-si ingroape drama. Citeste mai multe in EvZ.

Tupeul primarului care da 1 milion de euro pe reni si iepurasi din beculete: „Ma p… pe voi!“, raspunde el, intrebat de ziaristul Gandul daca nu e criza financiara. Sistemul de „iluminat festiv“ e cu bataie lunga. O parte din beculete sunt pentru Craciun, lista cuprinzand pe langa „minunatiile“ enumerate mai sus ghirlande de brad, turturi luminosi, oameni de zapada, un „urs sezand“ cu greutate de „maximum 85 de kilograme“. Craiova isi face, insa, cumparaturi de luminite si pentru Pastele de anul viitor. Astfel, au fost platiti un iepuras gigant, „asezat intr-un camp de iarba si flori“, dar si un „copac inflorit, impodobit cu oua de Paste“ care va cantari 400 de kilograme. Achizitia se face intr-un oras in care apa calda curge la robinet din doua in doua zile si, in care, locuitorii simt pe pielea lor dezavantajele celor cateva zeci de strazi inca neasfaltate, scrie Gandul.

Scandalul Romosan. Cotidianul publica intreaga poveste a cazului Petru Romosan: documentele gasite in arhiva Securitatii de catre CNSAS, un interviu cu Petru Romosan, in care acesta relateaza istoria relatiei sale cu Securitatea, incepand cu anii ’70, cand a fost anchetat in dosarul arestarii criticului Ion Negoitescu sub acuzatia de homosexualitate, pana la sfarsitul anilor ’80, cand a reusit sa fuga in Franta. Citeste mai multe in Cotidianul.

Gigantii din pharma sponsorizeaza medicii in schimbul prescrierii preferentiale de medicamente. Turismul medical, finantat de gigantii industriei farmaceutice si in Romania, este o tehnica agresiva de marketing care are drept scop convingerea medicilor sa prescrie anumite medicamente. Daca lumea medicala romaneasca accepta si chiar incurajeaza astfel de practici, asociatiile pacientilor sunt sceptice fata de perfectionarea profesionala a halatelor albe in excursiile sponsorizate, scrie Romania libera.

Petru Romosan, posibil disident fabricat de Securitate. La sfarsitul anilor ’80, cand numerosi romani erau arestati si chiar impuscati incercand sa treaca frontiera, Petru Romosan a reusit sa fuga de doua ori. Fuga din tara a lui Petru Romosan, in 1988, ridica numeroase semne de intrebare, mai ales in contextul angajamentului sau cu Securitatea. El a trecut frontiera de doua ori in trei saptamani, scrie Adevarul.

Cum faci salariul pe opt ani in jumatate de zi. Vama Stamora Moravita nu este numai capitala vestica a contrabandei cu tigari din duty-free-uri, ci locul unde se produc minuni. Aici castigi din spaga, intr-o singura tura, salariul pe opt ani. La Moravita, anticoruptia din Romania nu a reusit sa dovedeasca vreun spagar, desi, lunar, traficantii „cotizeaza“ cel putin patru milioane de euro vamesilor si politistilor de frontiera, scrie Gandul.

Andronescu catre sindicalisti: “Daca plecati, ma ingropati”. Culisele negocierilor. Liderii de sindicate din Educatie sunt constienti ca nu au nici o sansa sa termine pana pe 14 august Codul pentru Educatie si se gandesc sa paraseasca grupul de lucru. Discutiile dintre ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si sindicalisti pentru Legea invatamantului au ajuns in a saptea zi fara prea multe rezultate. Liderii profesorilor critica modul in care se negociaza, scrie Cotidianul.

The Guardian: Filmele lui Porumboiu si Mungiu, printre "delicatesele cinematografiei est-europene". "Politist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu si filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" se numara printre peliculele clasate intre "delicatesele cinematografiei est-europene" de catre criticul publicatiei The Guardian, Ronald Bergan. Criticul publicatiei britanice apreciaza ca, anul acesta, la trei festivaluri importante, din Romania, Croatia si Republica Ceha, a fost martorul "unui banchet de filme mari", la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, scrie Romania libera.