Achizitiile Ministerului Turismului, un mister pentru autoritati. Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) nu a efectuat verificari la Ministerul Turismului, desi era obligata prin lege sa le faca. Unele contracte de achizitii publice ale MT au fost finalizate deja de cateva luni. Faptul ca ANRMAP nu a efectuat verificari la Ministerul Turismului reiese dintr-o adresa trimisa comisiei parlamentare care ancheteaza modul in care ministerul condus de Elena Udrea a cheltuit banii publici. „Noi am solicitat ANRMAP informatii privind dosarul de supraveghere a Ministerului Turismului, iar ei ne-au raspuns ca abia acum au demarat verificari la minister“, ne-a declarat secretarul comisiei, deputatul PNL, Mihai Taga, scrie Cotidianul.

Bolnavii de SIDA ramasi fara tratament: iesim in strada! Bolnavii infectati cu HIV spun ca ii vor scrie presedintelui Traian Basescu si ameninta ca vor iesi in strada daca nu primesc medicamente, in conditiile in care, fara acestea, ei risca sa capete imunitate la schemele de tratament. „Foarte multi pacienti primesc doar anumite medicamente sau medicamente mai putin eficiente. Sunt chiar pacienti care nu primesc nici un medicament, iar rezistenta virusului creste la schemele de tratament pe care le-au urmat pana acum. Cei peste 1.000 de bolnavi arondati la Spitalul «Victor Babes» din Bucuresti incearca sa mai obtina medicamente de la Institutul «Matei Bals», insa acestea vor ajunge doar pentru alte trei sau patru zile“, a precizat presedintele Uniunii Nationale a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Cristian Rosu, citat de Cotidianul.

Premierul maghiar lucreaza pe un forint. Din aprilie, ministrii ungari din Guvernul lui Gordon Bajnai au salarii cu 15% mai mici decat cei din precedentul cabinet Gyurcsany, iar premierul munceste pe un forint. Tot cu 15% mai putin castiga ministrii (impreuna cu sefii de agentii) bulgari si cei lituanieni, respectiv cu doar 8% in minus cei din Estonia. In Letonia, reducerea este severa – cu 15% din februarie, respectiv inca 20% din iunie. Mai mult decat „jertfa” politicienilor de la Riga, pretul crizei a fost platit din greu de profesorii letoni, care au salarii cu 40% mai mici, pe cand veniturile celorlati bugetari au fost taiate cu 20%. De la 1 iulie, pensiile si ajutoarele sociale sunt mai mici cu 10% si ajutoarele pentru copii – cu 50%. Din statul cu cea mai mare crestere economica din UE, Letonia a devenit „bolnavul continentului” al carui PIB se va reduce cu 18% in 2009 si somajul va urca la 10%. In Bulgaria, 400.000 de angajati din sectorul public au si ei salariile „inghetate”, dar reducerile de fonduri sunt atat de serioase, incat unii dintre ei ar putea fi nevoiti sa aduca bani de acasa pentru a-si face treaba. Bugetarii nu mai au dreptul la vizite in strainatate, nici bani pentru facturile de telefonie mobila, mobilier si autovehicule. Reducerea cheltuielilor nu va afecta Ministerul Educatiei, cel al Justitiei si cel de Interne, afirma Gandul.

Fostul sef al Agentiei Nationale de Transplant, invinuit. Procurorii DIICOT l-au audiat, ieri, pe fostul director al Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota, in dosarul privind autorizarea clinicii de fertilizare Sabyc. Odata cu Zota, anchetatorii au mai audiat inca o persoana, angajata a Agentiei Nationale de Transplant, nimeni alta decat sotia acestuia, Rosana Turcu, coordonator al Centrului Bucuresti al Agentiei de Transplant. Initial, se zvonea faptul ca Victor Zota a fost chemat la Parchet pentru a fi pus sub acuzare si pentru a i se aduce la cunostinta invinuirile. Surse judiciare au dezvaluit, insa, ca acesta a dat doar o declaratie de martor. Dupa cateva ore insa, procurorii l-au pus sub invinuire pe Zota sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in inscrisuri oficiale, afirma Gardianul.

Ieri, DNA a cerut lamuriri de la ANRMAP cu privire la contractul de jumatate de milion de euro, atribuit fara licitatie de minister firmei ARS Advertising, ne-au precizat surse oficiale. Si Consiliul Concurentei ar putea demara o investigatie in cazul contractelor de publicitate din banii statului. Institutia a fost sesizata oficial de ANRMAP cu privire la o posibila intelegere intre ARS Advertising, ART Advertising si Best Advertising, firme dovedite ca “abonate” la contracte cu statul, afirma Gardianul.

Atentie, a aparut un nou Bancorex. Eheeeii, ce vremuri frumoase cind Bancorex-ul usura economia tarii cu doua miliarde de dolari! Cine ar putea uita? Parca azi s-a intimplat totul. Si chiar se intimpla si azi. Numai ca Bancorex-ului nu-i mai zice Bancorex, ci se cheama un pic altfel acum, Eximbank. Altfel, e o banca de stat care da credite cu aceeasi usuratate. Criteriul de selectie pentru acordarea de credite pare sa fi ramas si el acelasi: capacitatea de nerambursare. Cu cit poti mai mult sa nu rambursezi creditul solicitat, cu atit ai sanse mai mari sa-l primesti. Aceasta performanta bancara, pe timp de criza, este posibila si pentru ca presedinte al Eximbank este Ionut Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, scrie Academia Catavencu.

Institutia care pregateste viitorii medici este periodic zguduita de scandaluri sexuale si de coruptie. Rectorul Stefan Dragulescu nu are solutii, fiindca este in concediu. Chiar si dupa crima de la Medicina, numeroase studente din Timisoara continua sa-si promoveze serviciile sexuale in presa locala. Tariful mediu este de 200 de lei, afirma Adevarul.

Un teren de 5 hectare in buricul Bucurestiului este vizat de hienele de partid si de stat din haita PSD - in fruntea haiticului aflandu-se cel care este, combinatorul Vanghelie. In combinatia imobiliara de 100 milioane de euro converg nume grele ce graviteaza in jurul unor lideri PSD, un partid care - in statutul adoptat in 2005 - se autoproclama al celor multi si saraci desi este compus din mega milionari in euro creati, desigur, tocmai datorita „tolerantei zero fata de corupti si coruptie“ - potrivit statutului PSD. Miza celor doua terenuri de cinci hectare din mijlocul Capitalei, vizate de Vanghelie, este estimata la valoarea de o suta de milioane de euro. Cele doua suprafete de teren sunt situate pe Splaiul Unirii, la numerele 162-255, si cumuleaza 54.000 de metri patrati. Terenurile se afla in administrarea SC Prelucrarea Carnii Splai, fiind disputate in instanta de aceasta societate si Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, relateaza Curentul.

Capitala cainilor fara stapan: "Nu vom scapa niciodata de maidanezi". Cainii vagabonzi din Bucuresti par ca se inmultesc pe zi ce trece. Organizatiile neguvernamentale apreciaza ca pe strazi ar trai intre 30.000 si 40.000 de maidanezi, dar aceasta estimare este aproximativa. Abia din 2006 a aparut o baza de date cu animalele gasite in strada. De atunci s-au identificat circa 10.000 de caini. "Nu se stie numarul exact, ca nu i-a numarat nimeni pe toti pana acum. Estimarile sunt aproximative, pot fi mai multi, pot fi mai putini", considera directorul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan (cunoscuta si ca ASPA), Simona Panaitescu. Pe de alta parte, autoritatile locale sterilizeaza cate 150 de caini pe saptamana. Numarul mic de veterinari care lucreaza la primarie si lipsa spatiilor de cazare pentru animalele prinse, care trebuie tinute in padocuri minimum sapte zile, potrivit legii, incetinesc activitatea administratiei, afirma Romania Libera.

„Spiru Haret”, trei ani fara examen de licenta. Studentii vor putea sustine „testul” de diploma la o universitate cu specializarea respectiva acreditata. Absolventii raman cu diplomele. Desfiintarea centrelor de invatamant la distanta, anularea titlurilor universitare dobandite ilegal sau realizarea unei evaluari institutionale. Acestea sunt propunerile facute de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) pentru intrarea in legalitate a Universitatii „Spiru Haret” (USH), care vor face maine obiectul unui act normativ ce va fi promovat in guvern. Intre timp insa, situatia studentilor se complica. Una dintre masurile propuse de MECI, care ii da peste cap pe studenti si absolventi, este interdictia de a mai organiza examen de licenta in cadrul USH in urmatorii trei ani, adica atat cat dureaza monitorizarea ministerului. Astfel, cei 56.000 de absolventi din 2009, precum si actualii studenti vor trebui sa-si sustina licenta in alte universitati, scrie EvZ.