Mama presupusului asasin al lui Cozma se destainuie in EVZ. „L-am iubit mult pe Marian”, spune femeia care l-a crescut pe Ivan Sztojka, unul dintre principalii suspecti, care este cercetat pentru uciderea handbalistului roman. Ivan Sztojka, Rafael Sandor si Nemeth Gyozo, primii trei arestati in cazul uciderii lui Cozma (Marian ar fi implinit pe 8 septembrie 27 de ani) au trecut prin sala de judecata, dupa ce avocatii lor au incercat sa medieze cercetarea lor in stare de libertate. Ca o ironie a sortii, cei trei au fost adusi la tribunal exact in ziua meciului amical de fotbal Ungaria - Romania, organizat in memoria lui Marian Cozma, scrie EvZ.

Din director de marketing in Bucuresti, stapan de balon. Cand l-au auzit pe bucurestean ca isi da demisia pentru un balon cu aer cald, toata lumea a spus despre John Istrate ca e nebun. Lasa un post bun intr-o firma in care lucra de 11 ani pentru ce? Pentru o nebunie umpluta cu aer cald, care zbura. Din director de marketing la o companie de media si evenimente avea sa devina proprietar de balon. Iar acasa, in cartierul Vatra Luminoasa, il asteptau doi copii. Citeste mai multe in Gandul.

"Republica" Potcoava si-a declarat independenta rutiera. Primaria din Potcoava, judetul Olt, inmatriculeaza masini si camioane dupa regulile care li se aplica carutelor, scuterelor sau utilajelor agricole. Mai exact, localnicii care vor sa scape de cheltuielile necesare introducerii vehiculelor in circulatia pe drumurile publice nu trebuie decat sa plateasca la primarie o taxa de aproximativ o suta de lei si sa declare pe propria raspundere ca nu vor merge cu masinile decat pe anumite trasee, stabilite in prealabil. Aceasta regula a fost introdusa in urma cu doi ani, dar, paradoxal, politia locala nu a luat nici o masura atunci cand a vazut masinile care in loc de numere de inmatriculare obisnuite aveau trecute pe placute... numere de Potcoava, scrie Romania libera.

In mijlocul vacantei de vara, unii copii sunt satui de munca. Psihoterapeutii avertizeaza ca multi romani isi privesc copiii ca pe o sursa de venit, iar prea multa munca ar putea dauna dezvoltarii intelectuale si emotionale a copilului. Desi au trei luni de repaus, multi elevi isi petrec vara prin piete la tarabe, ajutandu-si parintii sa vanda recolta, sau isi gasesc slujbe de sezon pentru a-si rotunji banii de buzunar, scrie Adevarul.

Apocalipsa din Sanatate. Din cauza scaderii contributiilor la asigurari, tot mai putini romani primesc asistenta gratuita, iar unele spitale sunt falimentare. Din septembrie, situatia va deveni critica. Criza isi pune amprenta dramatic asupra sistemului de sanatate si genereaza situatii disperate: bolnavii cu HIV/SIDA au ajuns sa protesteze din nou pentru ca nu mai au medicamente, fondurile pentru analize au scazut si de cinci ori comparativ cu 2008, datoriile uriase ameninta spitalele cu falimentul, iar in unele locuri medicii primsc salarii diminuate, scrie EvZ.

Guvernul antigolaneala taie dupa ureche, Udrea nu taie deloc. De unde mai scoate Boc 800 mil. euro. Ministerele vor desfiinta peste 14.000 de posturi din structurile aflate in subordine. Potrivit unei estimari Gandul, Guvernul mai trebuie sa scoata 800 de milioane de euro, pentru a plati salariile si pensiile pana la finalul anului. Pe ultimul loc in topul celor care dau afara este Elena Udrea, care nici nu a venit la sedinta de Guvern.

Andrei Voiculescu vs Petru Romosan: Lupta crancena pe trei poezii. Marti, 12 august, a avut loc la Tribunalul Municipiului Bucuresti o noua infatisare in procesul intentat de Andrei Voiculescu, mostenitorul poetului Vasile Voiculescu, administratorului editurii Compania, Petru Romosan pentru incalcarea legii dreptului de autor. Petru Romosan este acuzat de catre mostenitorul scriitorului ca ar fi inserat in patru antologii poeme ale bunicului sau fara a plati drepturi de autor. Avocatul lui Petru Romosan, Viorel Ros, a declarat ca, dimpotriva, clientul sau a vrut de la inceput sa ajunga la o intelegere cu Andrei Voiculescu, dar ca pretentiile acestuia au fost intotdeauna exgerate, scrie Cotidianul.

Udrea si Formula Renault, pe filiera PDL Brasov. Sponsorizarea" de 50.000 euro pe care Ministerul Turismului i-a acordat-o tanarului pilot auto Mihai Marinescu, participant in Formula Renault, nu pare sa ofere mari avantaje noului brand al Romaniei. Tatal lui Marinescu face parte dintr-un grup de afaceristi si politicieni ai PDL Brasov, implicati impreuna intr-un lant de afaceri, de la turism la presa. Brasovul, fief PDL, a primit si cei mai multi bani de la bugetul Turismului. Ministerul condus de Elena Udrea a incheiat un contract de promovare a brandului de tara "Romania – Land of Choice", in valoare de 50.000 euro, cu firma care il sustine pe pilotul Mihai Marinescu in campionatul mondial de Formula Renault, scrie Romania libera.

”Din oameni normali am devenit psihopati”. Serialul dedicat de EVZ supravietuitorilor Holocaustului continua cu istoria doamnei Miriam Korber-Bercovici, care a tinut intr-un ghetou din Transnistria un jurnal cat o comoara ignorata. E istoria unei femei care nu mai stie sa planga si pentru care acolo, la capatul civilizatiei, moartea si-a pierdut misterul. Peste ani a ajuns un emerit medic oncolog. Citeste mai multe in EvZ.

Guvernul a aprobat ordonanta privind desfiintarea invatamantului la distanta la "Spiru Haret". Exclusiv pentru Gandul - Andronescu: Cine se inscrie la ID la Spiru o face pe cont propriu“. Ministerul Educatiei (MECI) nu va recunoaste diplomele pe care Universitatea „Spiru Haret” (USH) le va emite celor care se inscriu in acest an la invatamantul la distanta. Anuntul a fost facut pentru Gandul de catre ministrul Ecaterina Andronescu, care a precizat ca universitatea primeste dreptul de a organiza admitere la specializarile pentru care are aviz legal, acestea fiind reintroduse in randul celor recunoscute de MECI.

"Sublimul suferintei". Paralizat de peste 30 de ani, un maramuresean a scris un cutremurator roman autobiografic, apasand tastele calculatorului cu o sarma indoita. L-a numit "Sublimul suferintei" si spune ca a vrut sa arate un singur lucru: poti sa lupti, indiferent de situatia in care te-a adus viata, poti sa invingi durerea si chiar sa iti gasesti fericirea. In satul de la Poalele Tiblesului, Gheorghe Petreus, un taran simplu, semet si la fel de nemiscat ca si muntele de suflet al botizenilor, a reusit ceea ce n-au reusit ministri, guverne, presedinti… Le-a redat oamenilor speranta ca pot invinge orice greutate, aratandu-le ca imposibilul exista doar in imaginatia noastra, scrie Romania libera.