Salariile bugetarilor, ajustate la inaltimea lui Boc. Micsorarea cu 25%, in medie, a salariilor din legea unica, pentru care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe 2 septembrie, deranjeaza din nou sindicatele. Liderii lor sustin ca legea nu-i mai ajuta cu nimic. Guvernul a taiat inca o data salariile din legea unica a bugetarilor, cu procente medii cuprinse intre 17,5% si 25%, dupa ce la sfarsitul lunii iunie operase o prima reducere de 40%. Au ramas nemodificati, in urma celei de-a doua ajustari, doar coeficientii corespunzatori functiilor din Ministerul Administratiei si Internelor si din Ministerul Apararii Nationale, informeaza Romania Libera.

Consumul de produse romanesti ne va scoate din criza. Doua dintre cele mai mari puteri economice ale UE, Germania si Franta, au depasit recesiunea ca urmare a cresterii consumului, potrivit Eurostat. In Romania se aplica masuri de stimulare a consumului, insa analistii sunt de parere ca mai intai trebuie restabilita increderea populatiei in economia nationala si, mai ales, ca romanii sa consume produse romanesti. Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca nu putem depasi criza fara consum. De aceea, masurile de stimulare a consumului, cum sunt majorarea pensiilor si neimpozitarea profitului reinvestit, sunt binevenite, noteaza EvZ.

Minti criminale: el – imatur, ea – frivola. Psihiatrul Florin Tudose spune ca Sergiu Florea e dominat de vise de marire, dar las, iar Carmen Bejan se vrea, in acelasi timp, si eminenta, si frivola. Sergiu Florea si Carmen Bejan sunt etichetati drept „imaturi, labili psihic si lasi“. Victima este „un pacalici plin de el si agresiv“, sustine medicul psihiatru Florin Tudose, noteaza Adevarul.

CEDO va judeca statul roman pentru nerespectarea unor hotarari definitive. Statul a fost dat in judecata la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru nerespectarea unor hotaråri judecatoresti definitive. Cei 400 de magistrati care au semnat plångerea vor de la CEDO acordarea unor despagubiri morale, la care se considera indreptatiti dupa ce statul nu a achitat drepturile banesti consfintite in hotarårile mentionate. Astazi, ministrul justitiei, presedintele CSM si ministrul finantelor vor participa la o intålnire la Presedintie intr-o a doua tentativa de mediere a conflictului din justitie. La intålnirea precedenta, Gheorghe Pogea, ministrul finantelor, a dat asigurari ca Guvernul va finanta pretentiile magistratilor, noteaza Gardianul.

Viata la tara cu crasma in scoala. Elevii liceului din comuna Valeni, judetul Olt, cumpara bauturi alcoolice si tigari chiar la poarta scolii. Intre o slujba, un botez sau o inmormantare, parintele Stancu Dabu vinde „iarba dracului“ si „apa de foc“ la poarta liceului. Asa se „impartasesc“ elevii din Valeni, judetul Olt. Ordinul 349 din 20 noiembrie 2002 al Ministerului Invatamantului prevede ca unitatile comerciale care comercializeaza bauturi alcoolice si tutun trebuie sa fie amplasate la minimum 500 de metri de orice unitate de invatamant, scrie Adevarul.

„Spiru Haret“, urmarita trei ani. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care „Spiru Haret“ poate organiza licenta numai cu voie de la ministru. Actul normativ privind Universitatea „Spiru Haret“, aprobat in ultima sedinta de guvern, omite cateva dintre masurile din raportul realizat de Ministerul Educatiei. Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind situatia Universitatii „Spiru Haret“, potrivit careia institutia nu mai are voie sa scolarizeze pentru toate specializarile si programele de studii de la forma de invatamant la distanta, indiferent ca acestea sunt autorizate privizoriu sau acreditate, noteaza Adevarul.

Romania falimentara serbeaza criza cu 376 de festivaluri pe luna. Unde se vor distra Basescu, Udrea si Geoana in weekend. Criza are un antidot romanesc: distractia. Solutia a fost gasita de autoritatile locale. Potrivit unor date prezentate pe site-ul Ministerului Turismului, doar in luna august pe teritoriul Romaniei, au loc 376 de festivaluri. Costul lor este aproape imposibil de aflat, in schimb va putem spune ca, din calculele Gandul, 92,1% sunt platite din bani publici, fiind organizate de autoritati locale. In iulie, cifra este mai mica, doar 295 de astfel de evenimente fiind organizate, scrie Gandul.

Creatorul de moda Dyandy, arestat pentru proxenetism. Un creator de moda bucurestean, Danut Parvan, cunoscut in lumea modei sub numele de Dyandy, a fost arestat sub acuzatia de proxenetism. Politistii spun ca, sub camuflajul unui salon de masaj si bar de noapte, Parvan a indemnat angajatele sa practice prostitutia. Anchetatorii declara ca o parte din banii luati de fete pentru serviciile prestate ajungeau la Dyandy. Imobilul in care se afla barul este ocupat abuziv dupa ce proprietara l-a actionat in instanta pe Parvan pentru evacuare. Printre manechinele care, anul trecut, au prezentat colectia Dyandy s-au numarat si surorile Ramona Gabor si Monica Columbeanu. Contactati de „Gardianul“, mai multe celebritati din lumea modei ne-au declarat ca nu l-au cunoscut indeaproape pe Dyandy si ca el “nu exista in moda romaneasca”, noteaza Gardianul.

Profesorii ameninta cu proteste. Profesorii sunt hotarati sa iasa iarasi in strada, de data aceasta din cauza hotararii guvernului de a micsora cu 25% coeficientii de salarizare. Sindicalistii nu au ajuns, ieri, la un consens cu reprezentantii Ministerului Muncii si cei ai guvernului, cu privire la propunerea de diminuare cu 25% a coeficientilor de salarizare a personalului bugetar. Asadar, ameninta cu proteste, scrie EvZ.

TOP 10 Personalitati responsabile de criza. Cu ajutorul cititorilor, revista americana TIME a alcatuit un top al celor vinovati de declansarea crizei economice actuale. Topul contine doi fosti presedinti (Bush si Clinton), un senator ultraliberal (Gramm) si, mai ales, oameni de afaceri. Topul Time are 25 de intrari, Romania libera preluandu-le doar pe primele zece, noteaza Romania Libera.