America incepe campania de vaccinare impotriva gripei porcine in octombrie. Locuitorii Statelor Unite ar putea beneficia de un vaccin impotriva gripei porcine A H1N1 la jumatatea lunii octombrie. Afirmatia ii apartine secretarului de stat insarcinat cu sanatatea, Kathleen Sebelius. Potrivit aceleaisi surse din momentul efectuarii injectiei, vor mai trece inca 5 saptamani pana cand persoana vaccinata va dobandi imunitate fata de virusul A H1N1. Un comitet consultativ al guvernului SUA a precizat ca la toamna este asteptata o crestere a numarului de cazuri, astfel ca trebuie pregatita vaccinarea a 160 de milioane de oameni, relateaza AFP. Oamenii de stiinta britanici se tem insa ca antidotul nu va fi suficient testat, fapt care ar putea pune in pericol viata pacientilor. Neurologii din Anglia sustin ca un vaccin similar este suspectat ca a provocat o boala neurologica rara (sindromului Guillain-Barre) si decesul a 25 de pacienti in SUA, in 1976. Sindromul Guillain-Barre este o boala ce ataca nervii periferici care provoca paralizie si incapacitatea de a respira, informeaza Dailymail. Epidemia de gripa porcina a facut in Statele Unite 477 de morti. Conform datelor recente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in acest moment exista 177.457 persoane infestate cu virusul gripei porcine. In intreaga lume gripa a ucis pana acum 1.462 de persoane.

Clotilde Reiss a fost eliberata din inchisoare. Tanara ramane insa sub control judiciar. Frantuzoiaca Clotilde Reiss, incarcerata de autoritatile iraniene la 1 iulie pentru ca a participat la manifestatiile generate de alegerea lui Mahmoud Ahmadinejad, a fost eliberata din inchisoare. Tanara va ramane insa sub controlul judiciar al Teheranului. Potrivit lui Bernard Kouchner ministrul francez al afacerilor externe in schimbul eliberarii a fost platita o cautiune. In varsta de 24 de ani, lector de limba franceza la Universitatea din Ispahan, Clotilde Reiss este acuzata ca a luat parte la manifestatiile care au urmat alegerii contestate a lui Mahmoud Ahmadinejad, ca a cules informatii si ca i-a incurajat pe turbulenti. Diplomatia franceza sustine ca aceste acuzatii sunt nefondate, informeaza AFP.

Coreea de Nord isi deschide granita cu Sudul. Reprezentanti din guvernul Coreei de Nord au anuntat ca vor deschide, incepand de luni granita intre cele doua Corei, pentru a permite intregirea familiilor, dar si turismul si schimburile economice. Acest acord a fost semnat dupa o intalnire a presedintelui nord-coreean Kim Jong-Il cu seful companiei sud-coreean Hyundai, Hyun Jung-Eun. Potrivit textului acordului, autoritatile nord-coreene vor autoriza intalniri intre familiile celor doua tari separate de la razboiul din 1950-1953. Reuniunile familiilor vor putea sa aiba loc incepand cu luna octombrie. Cu toate acestea tensiunile dintre cele doua tari nu par sa se fi disipat. Phenianul a anuntat ca si-a plasat armata si populatia in stare de alarma din cauza manevrelor militare care vor fi executate de trupele americane in Coreea de Sud, informeaza Reuters.

Opt persoane au fost ucise iar alte 19 ranite duminica intr-un atentat intr-un cartier siit al Bagdadului. Doua bombe au fost disimulate in saci din plastic si amplasate langa un restaurant. In urma deflagratiei mai multe magazine din vecinatate au fost avariate. Potrivit expertilor militari inmultirea violentelor in zona a fost incurajata de retragerea trupelor americane din orasele irakiene, relateaza BBC News.

O alerta de tsunami a fost declansata luni dimineata pentru arhipelagul japonez Okinawa dupa ce un puternic seism s-a produs in largul apelor Taiwanului, a anuntat Agentia meteorolgica nipona. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8 a fost localizat la peste 100 km est de coastele Taiwanului. Agentia meteorologica a avertizat ca nivelul marii este susceptibil sa se ridice cu 50 cm in insulele Miyakojima si Yaeyama, la extremitatea sud-estica a arhipelagului Okinawa. Nicio paguba nu a fost semnalata pana in prezent. Acesta a fost al patrulea seism important care a lovit Japonia in ultimele opt zile, scrie AFP.