"Minunile" restructurarii "capuselor" guvernamentale. Restructurarea a peste 14.000 de posturi publice, anuntata saptamana trecuta de Guvern, ridica inca multe semne de intrebare. Pe de o parte, nu se cunoaste exact numarul de oameni care vor fi concediati – si, implicit, economia care se face la bugetul statului – atata vreme cat o parte din agentiile anuntate ca fiind desfiintate nu au functionat in realitate sau au ramas fara angajati cu ani in urma. De asemenea, in multe dintre institutiile publice aflate pe lista neagra existau deja multe posturi vacante, fapt recunoscut inclusiv de ministrii de resort. In plus, fiind numiti dupa criterii politice, sefii agentiilor guvernamentale care isi vor pierde locurile de munca vor trebui sa fie angajati in alte posturi, la acelasi nivel de salarizare, dupa cum prevede o ordonanta de guvern adoptata la inceputul acestui an, scrie Romania libera.

Tofan, lantul controverselor. Ascensiunea si declinul „regelui anvelopelor” au stat sub semnul scandalurilor publice, anchetelor penale, litigiilor, tranzactiilor suspecte si legaturilor cu politicieni influenti. Ajuns acum in situatia de a cere singur falimentul Tofan Grup International, unul dintre primele grupuri industriale din Romania, Gelu Tofan are in spate un trecut controversat. Asupra afacerilor omului care a dat si numele holdingului au planat, de-a lungul timpului, suspiciuni de natura penala, scrie EvZ.

Neregulile de la Drumuri s-au prescris. Toata lumea scapa. Peste 15% dintre contractele Companiei de Drumuri cu nereguli grave potrivit Autoritatii pentru Reglementarea Achizitiilor Publice. Cea mai frecventa: oficialii au uitat sa faca si licitatie. Pentru jumatate dintre acestea s-au dat amenzi modice. Pentru restul nu s-a dat nimic - problemele s-au prescris. Opt din 48 de contracte incheiate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale in perioada 2008-2009 au probleme grave de legalitate. Constatarea nu ii apartine presei, ci chiar Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, scrie Gandul.

O agentie desfiintata, pusa sa cheltuiasca 4,7 milioane de euro. Chiar a doua zi dupa ce Guvernul a anuntat cu mare pompa desfiintarea mai multor agentii din stufosul aparat de stat cu scopul economisirii banului public pe timp de criza, una dintre agentiile ce urmeaza sa dispara se grabeste sa cheltuiasca 4,7 milioane de euro. Este vorba despre Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), agentie care se ocupa de tot ce inseamna sistemele e-guvernare si e-licitatie, scrie Romania libera.

Watergate romanesc: nimeni nu-si asuma „executia Elenei Udrea“. Inregistrarea audio de la sedinta cu usile inchise de joia trecuta de la Comisia „Udrea“ s-ar putea sa devina unul dintre marile mistere postdecembriste. La 48 de ore de la izbucnirea scandalului privind inregistrarile facute pe ascuns in cadrul sedintei de joi a Comisiei „Udrea“ nu s-a aflat inca modul tehnic in care s-a operat si evident nici cine a dat spre publicare casetele. Nimeni nu isi asuma efectuarea inregistrarilor. Ieri dupa-amiaza, secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, a declarat oficial ca in urma verificarilor facute a rezultat ca nimeni din personalul Camerei nu a efectuat inregistrarea respectiva si totodata nu s-a utilizat aparatura institutiei, scrie Cotidianul.

Pe ce se mai duc banii publici: firmele de paza angajeaza mosi. In spatele ideii de protectie a cetateanului, unii edili au incheiat contracte de milioane de euro cu firme care folosesc bodyguarzi facuti la „apelul bocancului“. Bugetele locale ale Capitalei umfla conturile a numeroase firme de paza care, pentru protejarea cetatenilor, folosesc bodyguarzi sau agenti specializati peste noapte, scrie Adevarul.

Pentru ca nu mai e subprefect, un pedelist isi cere inapoi donatia facuta partidului. Cum se cheama o donatie facuta unui partid urmata de acordarea unei functii politice donatorului? Spaga, desigur. Cum se cheama neacordarea unei functii politice unui donator? Politica, bineinteles. Aceasta ultima parte nu a priceput-o, insa, singurul detinator de hotel din Urziceni, orasul acela pentru care, in loc de Liga Campionilor, era mult mai sanatoasa o mamaliga somerilor (ca de piine nici nu mai vorbim, pe criza asta). Dar sa detaliem: singurul proprietar de hotel din Urziceni este Gheorghe Babagianu, scrie Academia Catavencu.

Furt de documente la Mamaia. Oamenii angajati de norvegianul Kay Thorkildsen, presedintele Westhouse Group, sunt cercetati penal dupa ce au furat documente importante de pe santierul Corallia din Mamaia. Afacerile Westhouse Group in Romania, subsidiara a companiei norvegiene RomReal Ltd., scartaie din toate incheieturile. Dupa ce au abandonat doua dintre cele trei proiecte anuntate in anii trecuti, oamenii lui Kay Thorkildsen nu au mai platit nici facturile la ultimul proiect la care se mai lucreaza: blocul Corallia din statiunea Mamaia, scrie Romania libera.

Din memoriile lui William Golding: viol si experimente pe elevi. Memoriile uluitoare ale lui William Golding, cel care a intors pe dos fata inocentei in romanul „Imparatul mustelor“, vor fi publicate in Marea Britanie, la 16 ani de la moartea sa. Multe lucruri de care nu s-a stiut nimic pana acum si pe care William Golding le-a pazit cu indaratnicie in timpul vietii, cele care apar in memoriile lui, la care a scris timp de 20 de ani, vor fi scoase la lumina in biografia ingrijita de John Carey, profesor emerit de literatura engleza la Oxford University, scrie Cotidianul.

Vaccinuri HPV: Un articol despre vaccinurile HPV in perioada ministrului Nicolaescu publica Academia Catavencu. Saptamanalul reaminteste perioada in care a inceput campania pentru vaccinarea HPV fara sa se fi facut informarea populatiei, in noiembrie 2008, chiar inainte de alegeri.

Juristii sustin ca inregistrarile de la Comisia Udrea sunt legale. Inregistrarea convorbirilor deputatilor din comisia care ancheteaza cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, este legala, pentru ca sedintele comisiilor parlamentare ar trebui sa fie publice, iar deputatii discutau chestiuni legate de mersul anchetei, si nu private, considera expertii juristi. Dispozitivul cu care s-au facut inregistrarile ramane insa un mister, avand in vedere ca secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, a spus ieri ca acestea nu au fost facute cu tehnica existenta la Parlament, scrie Romania libera.