Romanul care antreneaza politistii italieni. Cristian Burde a iubit artele martiale de copil. Inainte de ’89, inspirat de filmele de actiune de pe casetele video, care se puteau gasi in acea perioada, tanarul a inceput, pe ascuns, antrenamente rudimentare de arte martiale. “Pe timpul lui Ceausescu artele martiale erau interzise, deci nu puteam sa practic in mod oficial si organizat. Ca multi alti romani, vizionam filmele cu Bruce Lee, dupa care ma intalneam cu prietenii in vreun garaj amenajat rudimentar pentru a exersa ceea ce reuseam sa ne amintim de pe casete. Aveam 14 ani cand mi-a intrat in sange acest “microb”, povesteste romanul care acum locuieste in Italia, scrie EvZ.

Fusta mini si mobilul, afara din scoala. Statutul elevului are prevederi clare referitoare la comportamentul acestuia in scoala. „Adevarul“ va prezinta astazi principalele schimbari la nivelul claselor V-VIII si al intrarii la liceu, prevazute in legile lui Miclea si Andronescu. Discutiile dintre ministrul Ecaterina Andronescu si seful Comisiei prezidentiale pentru Educatie, Mircea Miclea, au continuat ieri pentru gasirea solutiei optime pentru pachetul de legi pe educatie. “Nu am ajuns la nicio concluzie comuna in ceea ce priveste invatamantul universitar. Astept sa vad daca in textul final al legilor vor fi asimilate solutiile propuse de comisie”, a spus Miclea, citat de Adevarul.

Basescu zice ca iesim din criza la 6 luni dupa Germania sau SUA. Consultantii economici spun ca decalajul este de cel putin un an. „Piata nu va mai putea sa faca dintr-un creion ce costa un leu, sa coste zece mii de lei", explica presedintele. Presedintele Basescu considera ca Romania va iesi din criza la sase luni dupa Germania sau SUA, adaugand ca "nu va mai fi nimic ca inainte”. "Ca nespecialist va spun ca nu va mai fi nimic ca inainte, dar acest lucru nu este recunoscut de politicieni", a spus vineri Basescu, aflat intr-o vizita in comunele Hudesti si Radauti Prut, afectate de inundatiile de anul trecut. El a aratat ca in aceste conditii "piata nu va mai putea sa faca dintr-un creion ce costa un leu, sa coste zece mii de lei". Presedintele a mai aratat ca solidaritatea este extrem de importanta pentru a se putea trece de acest moment dificil, scrie Gandul.

Vine alt val de gripa noua. Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan, a cerut ieri comunitatii internationale sa se pregateasca pentru un al doilea val de gripa A/H1N1, relateaza Agentia France Presse. „Nu se poate spune daca ce a fost mai grav a trecut sau este pe punctul de a se produce. Va trebui sa ne pregatim pentru orice surpriza pe care ne-o rezerva acest nou virus capricios. O mutatie constanta si imprevizibila este mecanismul de supravietuire in lumea microbilor”, a declarat Chan, intr-un mesaj trimis la un simpozion pe tema gripei in Asia-Pacific, scrie EvZ.

Marea Neagra: pepiniera de coruptie pentru petrol si gaze? In timp ce Uniunea Europeana se agita in legatura cu eforturile Rusiei de a-si impune dictatul energetic, prin construirea de conducte de petrol si gaze pe fundul Marii Negre, noi conflicte isi fac aparitia, de data aceasta privind bogatele resurse de hidrocarburi din apele sale, scriu expertii fundatiei americane de analiza Jamestown Foundation, un think tank cu sediul la Washington, scrie Romania Libera.

Un roman promoveaza „deprimismul“ printre iberici. Un bistritean, plecat de noua ani in Peninsula, a lucrat mai intai ca muncitor necalificat in constructii si agricultura. In prezent, isi imparte timpul intre functia de manager si hobby-ul de poet. Gelu Vlasin a initiat un curent literar propriu, pe care incearca acum sa-l promoveze in intreaga lume, scrie Adevarul.

Marturii din „microbuzul mortii”. Viorel Chelaru, unul dintre supravietuitorii accidentului de la Scanteia, sustine ca soferul microbuzului numara banii in timp ce traversau calea ferata si nu a observat trenul care se apropia. Cei doi supravietuitori ai tragicului accident produs vinerea trecuta, in comuna ieseana Scanteia si soldat cu 14 morti, si-au revenit din coma. In timp ce Ilie Mesteru, 34 de ani, este confuz si abia poate vorbi, Viorel Chelaru, 37 de ani, a povestit clipele de cosmar pe care le-a trait cand microbuzul condus de Petrisor Apostu a fost izbit in plin de acceleratul Iasi-Brasov, scrie EvZ.

Miclea acuza: “Andronescu nu vrea sa accepte textele noastre”. Ministrul Educatiei pentru Gandul: “E treaba dumnealui ce crede! Poate isi foloseste competentele de psiholog”. Discutiile pe tema pachetului de legi ale invatamantului incing spiritele intre ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si consilierul prezidential, Mircea Miclea, care trec la atacuri personale. Dupa doua zile de dezbateri si in ciuda vizitei personale a premierului Boc care a descins vineri la sediul Ministerului Educatiei pentru a se asigura ca cei doi nu pierd timpul, discutiile nu au reusit sa-i puna de acord. “N-am ajuns la nici un compromis si nici nu vrem un compromis. Dansa (n.r. Ecaterina Andronescu) nu accepta textele noastre, ci le asimileaza in textele ei. Noi am argumentat, doamna ministru si-a notat. Vom vedea in textul final daca am discutat degeaba sau nu”, a declarat Mircea Miclea la finalul intalnirii ce a durat peste sapte ore, precizand ca sefa invatamantului refuza atat ideea ca universitatile sa fie conduse dupa sistem managerial cat si modelul finantarii per cost a studentiilor ce presupune o alocare bugetara diferentiata facultatilor, scrie Gandul.

Membrii CSM au cheltuit in deplasarile externe 25.000 de euro in jumatate de an. Belgia, Polonia, Spania, Italia, Anglia sunt doar cateva dintre tarile in care s-au specializat "specialistii" nostri de la Consiliul Superior al Magistraturii. Deplasari in interes de serviciu la care au participat cu mic, cu mare, aproape toti membrii Consiliului. In doar jumatate de an, membrii Consiliului Superior al Magistraturii aproape ca au facut inconjurul pamantului. Cel putin asa reiese daca ne uitam la sumele cheltuite. Aproape 100.000 de lei, adica un miliard de lei vechi, scrie Gardianul.