Procurorul care instrumenteaza accidentul de la Scanteia a mai avut in lucru un dosar “rutier”, in urma cu cativa ani. In ciuda faptului ca dosarul respectiv, cercetat initial de procurorii anticoruptie, a fost trimis la Parchetul Curtii de Apel Iasi cu recomandarea de a efectua cercetari cu privire la infractiuni descoperite de DNA, dar care nu erau de competenta acestei institutii, procurorul Mihai Covalciuc a decis scoaterea de sub urmarire a invinuitilor din dosar. Procurorul DNA care a instrumentat initial dosarul a catalogat modul in care a fost administrata o proba ca fiind “nemaiintalnita in jurisprudenta romaneasca din toate timpurile”. SUP-ul dat de procurorul Mihai Covalciuc a vizat un politist cercetat intr-un dosar care viza modul de instrumentare a cercetarilor facute de acesta in anchetarea unui accident rutier. Probe distruse, declaratii de martori ce contrazic constatarile politiei si masini vandute de suspecti politistilor s-au soldat cu SUP...Presa a relatat ca Mihai Covalciuc ar mai fi fost amestecat intr-o ancheta a Parchetului General, care cerceta aspecte ce tineau de complicitate la evaziune fiscala si favorizarea infractorului de catre magistrati. Este vorba de dosarul 527/P/2000, rezultatul conexarii a unuia care il viza pe magistratul Covalciuc (297/P/2000) si un alt dosar. Procurorul a primit NUP. Conform presei, la acest dosar a existat si un mandat de interceptare telefonica (S/77/1/8 din 21 iunie 2000), care a disparut, scrie Gardianul.

De Zilele Bucurestilor, Ontanu ii duce pe sefii de blocuri in Bulgaria Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu, a gasit o solutie inedita pentru a serba Zilele Bucurestilor: patru serii de excursii gratuite in... Bulgaria. Beneficiari? Toti presedintii asociatiilor de locatari de pe raza sectorului, impreuna cu sotiile acestora care, incepand cu data de 29 august, vor fi transportati cu autocarul la sud de Dunare, in localitatea Ruse. Oficial, deplasarile vor dura cate o zi si au ca scop vizitarea Manastirii de piatra „Sfantul Dimitrie Basarabov”, lacas in care s-a nascut si a trait ocrotitorul Bucurestilor. Neoficial, excursia va asigura participantilor si o masa gratuita la un restaurant din Giurgiu, precum si alte beneficii ce deocamdata nu sunt divulgate. Edilul-sef de sector refuza sa dea detalii cu privire la deplasarile pe care le-a rezervat. In schimb, angajatii primariei din cadrul serviciului de relatii cu asociatii de proprietari ii sfatuiesc pe cei interesati ce trebuie sa faca: „Veti pleca cu autocarul. Trebuie sa fiti aici in fata primariei la ora sase- sase si jumatate dimineata. Nu mai avem locuri pentru data de 29, dar va dam pentru 13 septembrie. O sa vedeti unde mergeti. Acum, daca ati zis ca sunteti de acord, nu mai conteaza. Nu va costa nimic. Trebuie doar sa aveti la dumneavoastra cartea de identitate. In rest mai discutam la telefon. Va trebui sa va multumiti cu Ruse. Puteam sa organizam si la Sofia, dar nu se face acolo, pentru ca drumul e foarte lung si avem multi oameni batrani”, scrie Gardianul.

Dosarul "Frumusanu-Crainiceanu" divide justitia romana Un judecator ii asigura pe reporterii R.l. ca nici un dosar aflat pe rolul instantelor din Romania nu ar avea de ce sa treneze doua decenii in asteptarea unei rezolutii. De ani de zile, CEDO someaza si ea tara noastra sa intre in normalitate si sa le asigure propriilor cetateni accesul la o justitie care sa judece intr-un timp rezonabil orice speta ajunsa pe mana magistratilor. Intre timp insa, dosare inca nerezolvate au implinit majoratul. Cazul "Frumusanu-Crainiceanu", deschis dupa uciderea a doi tineri in timpul mineriadei din septembrie 1991, este unul dintre exemplele care dezonoreaza justitia romana. In aprilie 2009, dupa 18 ani in care l-au administrat fara vreo finalitate, procurorii militari au dat o lovitura de gratie rudelor celor doua victime, expediind dosarul spre rejudecare la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. De unde recent a venit si surpriza: in iulie, dupa doar trei luni de analiza, procurorii civili au decis trimiterea cazului inapoi la Parchetul Militar. Argumentele magistratilor civili scot la iveala erori flagrante facute de colegii militari. Folosind un limbaj extrem de transant, cei dintai demonstreaza ca omologii de la Parchetul Militar, care au avut in grija speta "Frumusanu-Crainiceanu", ori nu au absolvit Dreptul, ori au subminat voit solutionarea cauzei, srie Romania Libera.

Udrea a luat masini cu derogare de la lege In loc sa descalifice la licitatie firmele care au venit cu un pret mai mare decat maximul propus, Udrea a scos mai multi bani din buget. Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, a cumparat noua Dacii Logan la un pret cu 50.000 de lei mai mare decat suma alocata initial. Si asta cu toate ca legislatia in vigoare nu permite depasirea bugetului initial. Povestea Loganurilor apare intr-un raport depus la Comisia parlamentara de ancheta de catre Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP). In luna aprilie 2009, ministerul a decis achizitionarea de masini in valoare de 840.336 de lei, impartite in 4 loturi. Lotul D se referea la achizitia a 9 masini, cu o valoare de 190.000 de lei. Au concurat, pentru acest lot, doua firme si ambele au cerut mai multi bani decat alocase ministerul. SC Automobile Dacia SA a cerut 236.044 de lei, iar Erebus Tehnice International 290.946 de lei, scrie EvZ.

Scoala romaneasca, o mare fabrica de angajati nefericiti Desi in maximum doi ani peste 90% dintre absolventii de universitati isi gasesc de lucru, doar 17% dintre ei sunt si multumiti de locul de munca. Scoala romaneasca „nu este una producatoare de someri pe banda rulanta”, asa cum spunea, cu o saptamana in urma, presedintele Traian Basescu. Este doar o mare fabrica de angajati nemultumiti de locul de munca. Cel putin asa arata un studiu realizat in premiera in Romania de Centrul Educatia 2000+ (unul dintre cele mai importante centre de politici si consultanta in domeniul educatiei), cu sprijinul unor experti de la firma britanica „Mott MacDonald”. Astfel, potrivit cercetarii al carei beneficiar este - printr-un program european - Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), peste 90% dintre absolventii de studii superioare isi gasesc un job in maximum doi ani de la terminarea facultatii, insa doar 17% sunt si multumiti de locul lor de munca, scrie EvZ.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anulat zilele trecute licitatia organizata pentru construirea celei de-a treia benzi pe fiecare sens al autostrazii, urmand ca licitatia sa fie reluata in perioada urmatoare, au declarat vineri oficialii companiei. Construirea actualelor patru benzi ale autostrazii este facuta de firmele Spedition UMB, Euroconstruct Trading 98 si Pa&Co., apartinand lui Dorinel Umbrarescu, Dan Besciu impreuna cu Sorin Vulpescu, respectiv Costel Casuneanu. Extinderea la trei benzi pe sens va avea loc intre km 19 si km 45. Valoarea estimata a lucrarilor noi este de 196 milioane de lei, fara TVA, respectiv 46 de milioane de euro. Licitatia pentru a treia banda, demarata la finele lunii iunie, a trezit interesul a sapte firme si asocieri, dintre care doua autohtone, detinute de actualii constructori, scrie Cotidianul.

CNSAS a cerut luni magistratilor Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator ai fostei Securitati pentru ambasadorul Romaniei in Bulgaria, Anton Pacuretu si pentru deputatul PDL Sorin Buta. MAE sustine ca va lua o masura in privinta lui Pacuretu in momentul in care judecatorii vor emite o decizie definitiva si irevocabila. Ambasadorul Romaniei in Bulgaria, Anton Pacuretu, este acuzat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ca ar fi fost colaborator al fostei Securitati, potrivit dosarului trimis de institutie luni la Curtea de Apel, informeaza NewsIn. Conform actelor depuse de CNSAS la dosarul cauzei, mapa cu notele informative olografe date de catre ambasador nu a fost gasita in arhivele fostei Securitati, singurele acte fiind caracterizarile facute de ofiterii sai de legatura. Totodata, potrivit CNSAS, respectivele caracterizari erau pozitive si consemneaza faptul ca acesta ar fi dat mai multe note informative. Procesul in care se cere constatarea calitatii de colaborator a ambasadorului Pacuretu incepe pe 26 ianuarie 2010, la Curtea de Apel Bucuresti, aceasta urmand sa decida daca Pacuretu a fost sau nu colaborator al Securitatii, scrie Cotidianul.

Acum doua-trei saptamini, un mare afis pe care scria "De inchiriat" trona pe terasa de pe soseaua Pipera-Tunari unde ies verii Becali in fiecare seara la o tabla, la o vorba, la un batut hoti de masini. Faptul ca principala cladire de birouri si masute ale clanului B. sta neinchiriata era destul de intrigant. Luni, la prinz, am trecut prin zona sa vad ce se mai intimpla. Afisul disparuse, dar, dupa ce am dat de nea Petrica, am aflat ca oferta ramasese valabila. Vreti sa stiti cine e nea Petrica? (Academia Catavencu).