Comisie impotriva abuzurilor CIA. Ministrul american al justiţiei, Eric Holder, a anunţat luni ca a decis sa numeasca un procuror pentru a ancheta metodele utilizate de CIA in cadrul interogatoriilor persoanelor suspectate de terorism. Potrivit unui document redactat in 2004, agentii CIA au utilizat proceduri neomologate in cadrul anchetelor care ii vizau pe potentiali teroristi. De exemplu, agenţi ai CIA l-au ameninţat pe Khaled Cheikh Mohammed, unul dintre organizatorii atentatelor din 11 septembrie 2001, că îi vor ucide copiii dacă nu face mărturisiri complete. De asemenea, in acelasi document se specifica modul in care Abdel Rahim al-Nachiri, principalul suspect în atentatul împotriva navei americane USS Cole a fost interogat: ameninţat cu un revolver îndreptat spre cap şi cu un perforator electric, scrie AFP.

Bernard Madoff sufera de cancer in faza terminala. Bernard Madoff, condamnat la sfârşitul lui iunie la 150 de ani de închisoare pentru o fraudă de amploare, suferă de cancer în fază terminală. Informatia a fost publicata de tabloidul The New York Post. Bernard Madoff, care îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare din North Carolina, "ia circa 20 de pastile pe zi, pentru cancer". "El vorbeşte despre acest lucru tot timpul. Nu se simte foarte bine", sustine un detinut, citat de The New York Post. Purtatorul de cuvant al Biroului federal al penitenciarelor, Traci Billingsley, a declarat insa ca articolul din The New York Postcontine mai multe inadvertente. Intr-un comunicat al biroului penitenciarelor se arata ca Bernard Madoff nu sufera de nicio maladie care ar putea sa-i puna in pericol viata. Bernard Madoff, in varsta de 71 de ani, ispaseste pedeapsa maxima ceruta de procurori pentru frauda imensa de zeci de miliarde de dolari pe care a pus-o la cale. In total, potrivit procurorilor, Madoff a primit de la investitori 13 miliarde de dolari, iar pierderile se ridica la 50-65 miliarde dolari, corespunzator castigurilor care ar fi fost realizate daca randamentele investitiilor ar fi fost reale.

Liderii africani vor cere statelor lumii sa reduca emisiile poluante cu 40% pana in 2012 si compensatii de miliarde de dolari pentru efectele incalzirii globale asupra continentului. Potrivit expertilor, tarile din Africa sunt cele mai afectate de schimbarile climatice desi au contribuit cel mai putin la poluarea mediului. Africa va cere ţărilor industrializate 5% din PIB-ul mondial în compensaţie pentru a contracara efectele încălzirii globale. Studii ale ONU arată că între 75-250 milioane de persoane vor face faţă unei penurii de apă în Africa până în 2020 şi va fi nevoie de până la 50 de miliarde de dolari anual pentru a lupta împotriva consecinţelor schimbării climatice în Africa, scrie AFP.

Kai Eide, reprezentantul special al ONU in Afganistan, le-a cerut, luni, candidatilor si alegatorilor sa ramana calmi si sa aiba rabdare in ceea ce priveste examinarea acuzatiilor de frauda la alegerile controversate de saptamana trecuta. Comisia Electorala (IEC) - care inca nu a anuntat rezultatul oficial al votului de joia trecuta - a anuntat ca plangerile de frauda depuse pana in prezent nu sunt suficiente pentru a schimba rezultatul final. Comunicarea rezultatelor partiale este asteptata pentru marti. Tara este intr-o temnita "politica" din ziua alegerilor prezidentiale. Cu numararea voturilor inca in curs de desfasurare, candidatii au anuntat victoria lor si au denuntat frauda electorala. Fostul ministru de Externe, Abdullah Abdullah, adversarul principal al presedintelui Hamid Karzai, a declarat ca "frauda electorala a fost larg raspandita in toata tara", spunand ca sustinantorii sai au prezentat peste 100 de reclamatii la oficialii alegerilor, relateaza Reuters.

Guvernul din Taiwan a anuntat, luni, ca 292 de persoane au murit si 385 au fost date disparute in urma taifunului Morakot. Cel mai grav afectat a fost satul Hsiaolin, unde 311 sunt date disparute. Oamenii s-au mobilizat si cauta in continuare trupurile rudelor disparute. Presedintele Ma Ying-jeou a declarat ca bilantul final al mortilor ar putea depasi 500 de persoane. Ultimul bilant, dat publicitatii vineri, arata ca 153 de persoane au murit si mai mult de 460 erau date disparute, la aproape doua saptamani dupa trecerea taifunului Morakot prin Taiwan, relateaza AFP.