Horia Teodorescu (deputat PSD) a strins 360.000 de lei nejustificati in primele sase luni de mandat. Academia Catavencu a depus la Parchetul General o plingere penala impotriva a peste 500 de demnitari care si-au completat in fals declaratia de avere. Unii si-au ascuns conturile, altii vilele, citiva afacerile, cei mai multi pe toate acestea. Unde anume, numai Parchetul ne poate spune, cu legea in mina. Cine sint ei, faptasii, va spunem noi. Din pacate, unii au fost realesi deja in noul Parlament. Asa ca voua, cititorilor nostri – care sinteti mai inteligenti decit votantii lor –, nu va ramine decit sa-i mai suportati patru ani. Citeste mai multe in Academia Catavencu.

Elena Udrea, dovedita agent publicitar pentru BRD. Comisia „Udrea” are de ieri dovada ca Ministerul Turismului s-a inteles, in aprilie, cu BRD ca banca sa sponsorizeze clipul campaniei „Romania - Land of choice”, in schimbul promovarii internationale a imaginii sale la pachet, pe bani publici. Intelegerea a ramas in picioare doar trei luni, BRD cedand brusc si fara pretentii drepturile de autor pe 29 iulie, la doar doua zile de la infiintarea Comisiei parlamentare de ancheta privind cheltuielile de la Ministerul Turismului. Datele din contracte, trimise ieri de BRD comisiei, cu conditia respectarii confidentialitatii, vin practic sa explice si de ce ministerul a incheiat contractele cu CNN si Eurosport cu intarziere, abia pe 6 august, desi clipul publicitar rula pe postul de sport inca de pe 1 august, scrie EvZ.

Primarul Negoita baga 22,3 milioane de euro in banci, cosuri de gunoi cu lemn nobil, scrumiere si ghivece de flori. Primarul sectorului 3, Liviu Negoita cumpara mobilier urban de lux. Cu 22,3 milioane de euro el vrea sa achizitioneze banci si cosuri de gunoi cu lemn de esenta nobila in componenta. Pe langa acestea, Primaria sectorului 3 va mai cumpara scrumiere cu container, suporturi pentru parcarea bicicletelor si ghivece de flori. Potrivit anuntului publicat pe site-ul guvernamental de licitatii publice, lemnul de esenta nobila a fost ales ca „bancile si cosurile de gunoi sa fie rezistente la razele ultraviolete, gheata, zapada, soare dar si la actele de vandalism”, scrie Gandul.

O lege proasta blocheaza licitatia pentru autostrada Cernavoda-Constanta. Modificarile adoptate luna trecuta la Legea achizitiilor publice dau peste cap desemnarea consultantului pe autostrada. Fara acesta, banca finantatoare nu accepta inceperea lucrarilor. Firmele Search Corporation si Consitrans, la care se adauga Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), se cearta in instanta pe tema consultantei autostrazii Cernavoda-Constanta. CNADNR a desemnat constructorii care vor face lucrarile, insa acestea nu pot incepe, lipsind consultantul. Banca Europeana de Investitii, care finanteaza partial proiectul, cere ca inainte de inceperea lucrarilor sa fie angajat consultantul care sa le verifice, scrie Cotidianul.

Sporurile castigate in instanta saracesc Ministerul Public. In timp ce premierul Boc grabeste asumarea raspunderii Guvernului asupra legii salarizarii unitare, una dintre profesiile aflate la varful piramidei alimentate de la buget se cufunda, pe zi ce trece, intr-un adevarat haos institutional. Intr-un interviu acordat Romaniei libere, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, declara ca datoriile Ministerului Public catre propriii angajati se ridica la 140 milioane euro, adica mai mult de 90% din bugetul total, de 150 milioane euro. Hotararile judecatoresti care au dat sau nu castig de cauza magistratilor in privinta sporurilor au dus la situatia absurda ca in acelasi birou sa lucreze un procuror care are dreptul la sporul de stres de 50%, iar altul nu. Situatia e si mai complicata cand e vorba de pensiile speciale ale magistratilor – 85% din ultimul salariu, scrie Romania libera.

Teroristul soselelor. Ernest Cristian Pitulescu (30 de ani), soferul care a intrat cu BMW-ul pe o terasa din Capitala, are peste 20 de sanctiuni pentru depasirea vitezei legale, tamponari si depasiri neregulamentare. Vecinii tanarului vorbesc despre un tip „problematic, un smecheras nepot de «stab» care a intrat numai in belele“. Luni seara, Cristian Pitulescu a intrat cu masina pe terasa Azzuro din Drumul Taberei. Tanarul gonea cu peste 130 de kilometri pe ora. Citeste mai multe in Adevarul.

Pe timp de criza, MAp isi scoleste secretarii de stat la Harvard. In fiecare an, Ministerul Apararii (MAp) obisnuieste sa trimita atit militari, cit si civili la training-uri si cursuri. Ca unii se duceau pentru a se perfectiona, altii pentru a se plimba, iar altii pentru a ingrasa CV-ul si burta cu bere nu tinea nimeni evidenta. Desi anul acesta bugetul a intimpinat probleme in a asigura hrana si chiriile personalului, ministerul a scos totusi din buzunar 10.000 USD pentru a-l trimite la Harvard Kennedy School pe secretarul de stat, sef al Departamentului pentru Armamente, Aurel Ion Lascu, bunul prieten si partener de afaceri al ministrului Mihai Stanisoara, scrie Academia Catavencu.

Judecatorii ameninta: blocam procesele si alegerile prezidentiale. Nemultumirilor vechi legate de subfinantarea sistemului li s-au adaugat altele noi, pornite de la taierile coeficientilor care ii privesc pe magistrati din viitoarea lege a salarizarii unitare a bugetarilor. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a declansat marti un nou protest national, cauzat de modificarile din legea salarizarii unitare a bugetarilor, care ar putea bloca activitatea in toate instantele. UNJR invita toate adunarile generale ale judecatorilor sa voteze un plan de actiuni care va culmina cu intreruperea activitatii de la 1 septembrie. Practic, de la aceasta data, in judecatorii, tribunale si curti de apel s-ar putea judeca doar procesele urgente, respectiv cauzele cu arestati, si cele civile care presupun blocaje de bani, scrie Cotidianul.

Primarii risipitori vor fi inlocuiti cu judecatori sindici. Legea falimentului primariilor, pe care o elaboreaza Guvernul la solicitarea FMI, i-ar putea lasa pe alesii cheltuitori fara fotolii; ei ar fi inlocuiti de specialisti care sa plateasca datoriile, sa scada cheltuielile si sa colecteze impozitele. Expertii in politici publice sustin ca declararea falimentului primariilor trebuie urmata de destituirea primarului incompetent si de impiedicarea acestuia de a mai candida, scrie Romania libera.

Viata de noapte in Bucurestiul comunist. Pentru cei mai multi bucuresteni, la ora 22.00 se stingea lumina. Pentru altii, programul de-abia incepea.Prostitutie, bisnita, ore petrecute in baruri de noapte, jocuri de noroc, intalniri pentru uitat la video, dar si somn, mult somn. Acesta era Bucurestiul noaptea, in anii ’80. Citeste mai multe in Adevarul.

Udrea a platit 10.000 de euro ca sa joace tenis cu Ilie Nastase. Ca si in cazul concertului Bregovic de la Mangalia, Ministerul Turismului a platit la Paris o prestatie de care putea sa beneficieze fara nici un efort financiar. La audierea de ieri din Comisia „Udrea“, Amalia Nastase i-a tratat cu dispret pe deputati, scrie Cotidianul.