Fenechiu, doar amendat pentru o licitatie trucata. DNA a demonstrat abuzurile comise in favoarea firmei vicepresedintelui PNL, dar nu a trimis pe nimeni in judecata pentru ca faptele n-ar prezenta pericol social. Trei ani au cercetat procurorii DNA firma vicepresedintelui PNL Relu Fenechiu, „Fene Grup” SA. Ancheta a urmarit o licitatie deturnata in beneficiul „Fene”, ilegalitatile au fost confirmate de procurori, insa vinovatii n-au fost trimisi in judecata pentru ca „faptele nu prezentau pericol social”, scrie EvZ.

Sistem de monitorizare a traficului pe Bucuresti – Pitesti. Pe A2 deja s-a furat. Compania Nationala de Auto­strazi si Drumuri Natio­nale din Romania (CNADNR) orga­nizeaza o licitatie pentru achi­zitionarea unui sistem de monitorizare si informare asupra traficului si a conditiilor de circulatie de pe Autostrada Bucuresti-Pitesti (A1). Suma oferita de companie pentru acest sistem, parte a unui proiect-pilot, este de 9,49 milioane de lei (2,25 milioane de euro), fara TVA, scrie Gandul.

Viitorul Justitiei, prin ochii unui judecator protestatar: „Vom da termene pentru 2012“. Horatiu Dumbrava are 38 de ani si este judecator la Curtea de Apel Tg.-Mures, instanta care a inceput protestele inainte de a sti daca ceilalti magistrati din tara o vor urma sau nu. Judecatorul Dumbrava ne-a povestit, intr-un interviu, cum arata o zi cu 150 de dosare, cum traieste cu banii de acum, cum ii va afecta, pe el si pe colegii lui, noua grila de salarii, care i-a fost cel mai greu proces si cum a fost amenintat inainte sa dea cu ciocanul in masa de sedinta, scrie Cotidianul.

Un stat ingaduitor: "Sa ma furati bine!" Statul roman a pierdut in 2007 o suta de milioane de euro, aceeasi suma de bani cu care, in decembrie 2008, Cabinetul Tariceanu a sprijinit industria auto din Romania, care se prabusea din cauza crizei economice abia instalate. Pierderea a fost cauzata de proasta gestionare a banului public si a propriului patrimoniu chiar de catre institutiile statului, care acum sunt constranse la concedieri masive de personal. Informatia apare in raportul anual al Curtii de Conturi a Romaniei (CCR), publicat, potrivit reglementarilor, in iunie 2009. Documentul are la baza cele aproape 2.900 de actiuni de control desfasurate anul trecut in ministere, agentii, prefecturi si primarii, scrie Romania libera.

Iusuf Muurat: „Libertatea religioasa de aici nu o intalnim in alte state din UE”. Muftiul Cultului Musulman din Romania spune ca adeptii Islamului nu au nicio ingradire legislativa pentru a-si practica credinta pe teritoriul tarii noastre, lucru care nu se intampla in Occident. Musulmanii care s-au nascut pe teritoriul Romaniei, respectiv in Dobrogea, pastreaza si respecta invataturile teologice ale unei scoli islamice moderate, scoala hanefita. Liderul lor spiritual, Muftiul Iusuf Muurat, se declara multumit, in numele celor pe care ii pastoreste, de nivelul libertatii religioase din tara noastra. Mai mult, Iusuf Muurat a spus, „La masa Adevarului”, ca aceasta libertate nu este atat de extinsa in alte state ale Uniunii Europene, scrie Adevarul.

Razboiul mogulilor cu Basescu. Oxford Analytica a realizat un studiu in care arata ca presa din Romania nu mai joaca un rol pozitiv in formarea opiniilor politice. Prestigiosul institut de consultanta politica Oxford Analytica (OXAN) a publicat o analiza in care arata ca trusturile media controlate de Vintu, Patriciu si Dan Voiculescu si-au coordonat, in 2009, atacurile impotriva lui Traian Basescu. Potrivit acestei analize, strategia televiziunilor lui Vintu si Voiculescu este sa reduca interesul publicului pentru politica. Aceasta strategie a avut efect la alegerile parlamentare din 2008, cand mai putin de 40% din electorat s-a prezentat la urne, scrie EvZ.

Radu Gabrea: „Vreau sa fac un film despre Ana Pauker“. „Calatoria lui Gruber“, noul film al lui Radu Gabrea, intra incepand de vineri pe ecrane. Filmul trateaza un subiect istoric sensibil, cel al pogromului de la Iasi din 1941. Despre noua sa pelicula si despre petele negre din istoria noastra a vorbit si regizorul intr-un interviu pentru Cotidianul.

Stiintele Exacte si Calitatea Educatiei in Romania. Scoala de astazi nu pregateste resursa umana a Romaniei la nivelul cunostintelor si necesitatilor secolului 21. Un invatamant modern, asa cum el exista in Uniunea Europeana (UE), SUA, Japonia si tarile industrializate, trebuie sa dea frau liber energiei tinerilor talentati prin crearea de conditii care sa-i ajute sa inteleaga inca de pe bancile scolii mecanismele dezvoltarii economiei globale concurentiale care tinde sa se incadreze intr-o societate globala. Scoala romaneasca dupa 1989 se dezvolta sub semnul mediocritatii desi pana la reforma invatamantului comunist din 1948 a avut o traditie sanatoasa si un nivel european datorita reformelor lui Spiru Haret si Constantin Angelescu, scrie Romania libera.

Schindler britanic, dupa 70 de ani, fata in fata cu cei pe care i-a salvat. Erou supravietuitor al celui de-al Doilea Razboi Mondial, britanicul Nicholas Winton, acum in varsta de 100 de ani, se va intalni maine cu o parte dintre cei pe care i-a salvat din lagarele naziste ale mortii, in urma operatiunii cunoscute sub numele de "Czech Kindertransport". Aflat in 1939 in vizita la un prieten de-al sau din Praga, Winton a realizat pericolul pe care il reprezinta invazia nazista si a pus bazele unei echipe care sa asigure transportul mai multor copii din Praga in Marea Britanie. Acolo, acestia urmau sa fie asteptati si gazduiti de familii de britanici, scrie EvZ.