Nemultumiti de ultima forma a legii unice de salarizare, care, potrivit unor surse guvernamentale, prevede ca lefurile magistratilor vor creste cu aproximativ 20%, iar coeficientul maxim de salarizare alocat acestora ajunge la 8,15 (adica salariul unui magistrat cu 20 de ani vechime s-ar ridica, din ianuarie, la 5.745 de lei), judecatorii si procurorii sunt hotarati sa-si „radicalizeze” protestele. Pe scurt: judecatorii sa nu mai aresteze infractori periculosi, iar procurorii sa nu mai efectueze niciun act de urmarire penala.

Asta, desi unii dintre ei sunt constienti ca incalca flagrant nu doar Legea privind conflictele de munca, ci si drepturile fundamentale ale cetatenilor pe care, cel putin teoretic, ar trebui sa-i slujeasca.

"Mi-e greu sa cred ca vor risca sa ajunga pana acolo. Nu doar pentru ca ar incalca flagrant bunul-simt, dar ar risca sa fie cercetati penal in masa. Un astfel de demers este inadmisibil, in conditiile in care - exceptand zilele in care lucram in dosare mari, avem multe descinderi si, implicit, un numar mare de retineri - «saltam» la fiecare 24 de ore aproximativ 20 de infractori care reprezinta un pericol pentru cetateni si pentru ordinea publica. Si vorbim despre hoti prinsi in flagrant, talhari, violatori sau criminali”, spun surse din randul politiei.

Articolul Integral pe evz.ro