8 milioane de euro in plus pentru „Regele asfaltului portocaliu”. Firma lui Dan Besciu, patronul restaurantului Golden Blitz, a obtinut majorarea contractului pentru decontaminarea traseului viitoarei Autostrazi Transilvania. Contractul de 16 milioane de euro atribuit de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) firmei Euroconstruct Trading 98 SRL, patronata de Dan Besciu si Sorin Vulpescu, a fost majorat cu 8 milioane de euro. Decizia vine la nici doua luni dupa ce ministrul transporturilor, Radu Berceanu, i-a avertizat pe constructori ca nu va mai permite majorari de contracte. Dan Besciu detine, in afara de firma de constructii, si restaurantul bucurestean Golden Blitz, frecventat de presedintele Traian Basescu si de liderii PDL, scrie EvZ.

Topul bolilor cronice la romani. Romanii sunt fruntasi in Europa, insa nu din punct de vedere economic, nici in domeniul educatiei, ci in ceea ce priveste numarul bolnavilor cronici. Stresul, alimentatia defectuoasa ori lipsa accesului la informatii sunt numai trei dintre cauzele care ne-au dus in fruntea clasamentului negativ. Statisticile indica cifre ingrijoratoare pentru Romania. Avem 3,5 milioane de bolnavi cronici. Dintre acestia, 400.000 au cancer, intre 1,5 si 2 milioane au hepatita B sau C si un milion sunt inregistrati cu diabet, scrie EvZ.

Dascalii arunca in aer prima zi de scoala. Profesorii cu vechime de peste 25 de ani nu vor mai primi nicio marire de salariu pana la pensie. „Adevarul“ continua prezentarea legii unice a salarizarii cu dascalii din invatamantul preuniversitar si cu profesorii universitari. Nemultumiti de salariile pe care le vor avea in grila unica, dascalii au declarat razboi politicienilor si au spus ca vor boicota prima zi de scoala, daca reprezentantii partidelor politice vor veni sa tina discursuri politice la 14 septembrie, scrie Adevarul.

Franta nu mai vrea import de doctori romani pe motiv ca ar fi slab pregatiti. Ordinul Medicilor francez este nemultumit de pregatirea medicilor din Romania, care au ajuns sa reprezinte 12% din totalul cadrelor medicale din Franta, o tara in care sistemul de sanatate sufera din cauza reducerii numarului de studenti medicinisti si a pensionarilor timpurii. Pregatirea medicilor romani care aleg sa profeseze in Franta provoaca ingrijorare cu toate ca diplomele acestora sunt echivalate, potrivit legislatiei Uniunii Europene, a declarat presedintele Ordinului Medicilor din Franta, Michel Legmann, citat de AFP. Acesta a criticat sistemul european de echivalare a diplomelor, „bazat pe numarul anilor de studiu“, scrie Cotidianul.

Banca Mondiala: In Romania, ai nevoie de 202 ore pe an ca sa iti platesti impozitele. Romania va pierde in 2010 zece locuri in topul usurintei de a face afaceri, editat de Banca Mondiala, mai ales din cauza birocratiei excesive. Daca la capitolul infrastructura Romania este depasita de Zimbabwe, nici cand vine vorba despre conditiile de dezvoltare a afacerii in general nu stam mai bine. Romania va ocupa anul viitor locul 55 la nivel global in ceea ce priveste conditiile de a face afaceri, fiind depasita de state precum Botswana sau Azerbaidjan, conform raportului "Doing Business", editat de Banca Mondiala, care include 183 de state, scrie Gandul.

Varsta de pensionare a femeilor va creste cu trei luni pe an. Varsta de pensionare si stagiile complete de cotizare pentru femei vor creste cu trei luni pe an, incepand cu 2015, pentru a egala varsta de pensionare a barbatilor la 65 de ani, pana in 2030, ceea ce va reduce insa numarul locurilor de munca, au declarat pentru MEDIAFAX surse ministeriale, noteaza Gandul.

Se clatina scaunul de procuror general al lui Kovesi? Cu mai putin de o luna inainte de expirarea mandatului de procuror general, Laura Kovesi a fost mustruluita public de catre Traian Basescu. Motivul se refera la finalizarea anchetei privind evenimentele petrecute in decembrie 1989. Atacul presedintelui a avut loc in prezenta lui Dan Voinea, procurorul militar care a instrumentat dosarele “Revolutiei” si “Mineriadelor”. Basescu i-a sugerat procurorului general ca Dan Voinea sa fie primit sa lucreze in continuare in acest dosar, “ca procuror civil”, scrie Gardianul.

Smecherii imobiliare. Tinerii la a doua facultate revand locurile din camin cu 550 euro. Studentii au gasit o noua metoda de a castiga bani. Se inscriu la a doua facultate pentru un loc in camin, pe care ulterior il vand. Subinchirierea le aduce un castig, pe noua luni, de 500-550 de euro. Politehnica Bucuresti a obtinut mai multe locuri finantate de la buget pentru a-si putea mentine profesorii in functie. Inceputul anului universitar se apropie cu pasi repezi, iar principala grija pentru tinerii sositi din afara Capitalei pentru a studia la institutiile de invatamant superior bucurestene este aceea de a gasi cazare. Deoarece chiria cea mai mica, pentru un apartament decent, nu scade sub 400 de euro, studentii isi indreapta atentia catre camine. Nici in acest caz, insa, nu este usor sa obtii o camera, multi candidati “luptandu-se” pentru un loc in Regie, scrie Gardianul.

Ultima diversiune: prohod pe dosarele inchise ale Revolutiei. La aproape 20 de ani de la revolutia din decembrie 1989 si mineriada din iunie 1990, procurorul general al Romaniei declara ca "in nici unul dintre aceste dosare nu este inceputa urmarirea penala si in nici unul nu avem practic nici un invinuit". Intr-un interviu acordat Romaniei libere, cu putin timp inainte de acuzatiile publice pe care i le-a adus presedintele Traian Basescu, Laura Codruta Kovesi a declarat ca "Ministerul Public trebuie sa-si asume sec esecul nesolutionarii acestor dosare" si s-a declarat invinsa de termenele de prescriptie. Ea invoca aceleasi argumente si in privinta oamenilor ucisi de comunisti in anii ’50, despre a caror soarta se intereseaza acum Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, spunand ca legea romaneasca a instituit conceptul de crima imprescriptibila abia prin Codul Penal din 1969 si ca legea nu se poate aplica retroactiv, adica pentru anii ’50, noteaza Romania Libera.

Izolat in beciul Securitatii, pentru ca a refuzat sa fie calau. Nicolae Vulturar, singurul securist ce a refuzat sa apese pe tragaci in numele Securitatii, a rememorat pentru „Adevarul de Seara” perioada cat a fost inchis. Nicolae Vulturar (89 de ani) a fost inchis de catre securisti din 2 februarie pana in 21 octombrie 1952, pe motiv ca „a deconspirat secrete referitoare la munca de securitate”, dupa cum se arata intr-un document al Procuraturii Militare Cluj, eliberat fostului detinut dupa 1990 la cererea acestuia, scrie Adevarul.