SUA si China se angajeaza sa-si uneasca fortele in combaterea schimbarilor climatice, dar accentueaza si nevoile lor personale. Aproximativ 100 de lideri de stat au participat, marti, la o conferinta fara precedent, care a durat o zi intreaga, in cadrul Natiunilor Unite. Aceasta a avut ca subiect combaterea schimbarilor climaterice, presedintele SUA, Barack Obama si cel al Chinei, Hu Jintao, sustinand importanta unei actiuni comune, la nivel global, dar accentuand in acelasi timp si propriile lor nevoi. Astfel, presedintele chinez a declarat ca, desi China a beneficiat de o dezvoltare economica relativ rapida, veniturile individuale lasa in continuare de dorit si acest lucru trebuie avut in vedere in contextul combaterii emisiilor. De asemenea, acesta a tinut sa mentioneze ca pentru tarile in curs de dezvoltare, din cauza lipsei de capital si de tehnologie, posibilitatile de combatere a schimbarilor climatice sunt mult reduse. Obama a tinut sa mentioneze ca nu numai in cazul tarilor in curs de dezvoltare demersurile in acest sens sunt greoaie, ci chiar si in SUA. China si SUA sunt principalele state poluatoare din lume, fiind responsabile pentru aproximativ 40% din emisiile la nivel mondial. Organizatorii acestei conferinte spera ca participarea unui numar atat de mare de lideri mondiali va da discutiilor un nou impuls politic, care sa influenteze reducerea emisiilor la nivel global intr-un timp cat mai scurt, scrie The New York Times.

"Madoff din Liban" pateaza imaginea Hezbollah in randul sustinatorilor sai. Omul de afaceri libanez, Salah Ezz el-Din, este la prima vedere un om pios si umil. Insa, acesta s-a folosit de legaturile sale cu Hezbollah pentru a delapida fondurile mai multor afaceristi libanezi. Investitorilor siiti inca nu le vine sa creada ca filantropul le-a furat 500 de milioane de dolari, intrucat din cauza legaturii sale cu Hezbollah era vazut ca "incoruptibil". "Cine spune ca Ezz el-Din este un hot face o afirmatie gresita", declara Fouad Ajami, patronul unei fabrici de otel din sudul Libanului si unul dintre pagubiti. "Este un om de buna credinta, care probabil ca s-a aflat intr-un impas financiar. Si pentru ca nu a vrut sa arate acest lucru, probabil ca a creat investitii-fantoma pentru a-si acoperi pierderile", adauga acesta. Ajami a pierdut mai mult de 500.000 de dolari din cauza lui Ezz el-Din, care se afla acum la inchisoarea din Roumieh si urmeaza sa fie interogat din nou pe 24 septembrie. Printre acuzele aduse acestuia se numara si eliberarea de cecuri fara acoperire, scrie Reuters.

Egipteanul acuzat de antisemitism rateaza conducerea UNESCO. In runda finala a alegerilor pentru postul de conducere al UNESCO, care a avut loc marti, un diplomat bulgar l-a infrant pe ministrul Culturii egiptean, cu o diferenta foarte mica de voturi. Irina Bokova, in varsta de 57 de ani, a castigat postul de director general al UNESCO cu 31 de voturi, in timp ce oponentul sau, Farouk Hosny, in varsta de 71 de ani, a obtinut doar 27. Aceste alegeri au fost foarte controversate intrucat Hosny, desi acuzat de unii critici de antisemitism si cenzura, era considerat favorit in cursa pentru conducerea Organizatiei Educationale, Stiintifice si Culturale a Natiunilor Unite. Ministrul Culturii din Egipt a inceput sa piarda teren in momentul in care a fost acuzat ca a sustinut arderea cartilor scrise de israelieni si ca a mentinut restrictiile impuse presei egiptene, masuri incompatibile cu principiile ONU. Irina Bokova, care a castigat alegerile, a fost ministru de Externe al Bulgariei, iar la ora actuala este ambasadorul Bulgariei in Franta si la UNESCO, scrie The New York Times.

CIA foloseste consulatul SUA din Dubai pentru recrutarea spionilor iranieni. Potrivit diplomatilor citati in cartea "Dubai: Povestea celui mai alert oras din lume" (Dubai: The Story of the World's Fastest City), CIA se foloseste de consulatul american din Dubai pentru a recruta spioni iranieni si nu da vize decat in schimbul unor informatii din interior. Mii de iranieni vin in Dubai, care se afla in stranse legaturi cu republica islamica, pentru a aplica pentru vize, intrucat SUA nu au nicio forma de reprezentare formala in Iran. Potrivit cartii scrise de Jim Krane, candidatii pentru vize trebuie mai intai sa ofere o serie de informatii, iar cei care au sursele cele mai valoroase de informatii - fie despre Iran, fie despre comunitatea iraniana din Emiratele Arabe Unite - sunt recrutati ca informatori. Se pare ca informatiile sunt atat de valoroase incat CIA a respins o propunere a Departamentului de Stat de a inchide consulatul din cauza costurilor prea ridicate, scrie The Telegraph.

Rata sinuciderilor in mediul rural e legata de numarul de carciumi. Un studiu realizat de cercetatori americani sugereaza ca reducerea numarului de localuri in care se vand bauturi alcoolice ar putea duce la scaderea numarului de sinucideri, cel putin in comunitatile rurale. Studiul, publicat in revista Alcoholism: Clinical & Experimental Research indica faptul ca numarul de sinucideri si incercari de sinucidere este mai mare in comunitatile rurale in care exista mai multe baruri si carciumi pe cap de locuitor. Conexiunea dintre alcool si sinucidere era deja cunoscuta, studii anterioare aratand ca, in SUA, peste 20% dintre sinucideri sunt legate de dependenta de alcool, scrie Descopera.