Concediul fara plata al bugetarilor, amanat de Curtea Constitutionala. Spre multumirea bugetarilor, masurile prevazute de guvern in Legea de reducere a cheltuielilor nu vor putea fi puse in aplicare de la 1 octombrie, asa cum era planificat. Motivul: proiectul a fost atacat, miercurea trecuta, de parlamentarii liberali, la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Concret, sunt amanate temporar: obligatia bugetarilor de a-si lua cate zece zile de concediu fara plata, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar si disponibilizarea a peste 8.000 de angajati prin reorganizarea agentiilor statului, scrie EvZ.

Investitorii romani, atrasi peste Prut de schimbarea de regim. Rasturnarea regimului comunist prin vot democratic, urmata de suspendarea vizelor pentru romani, transforma Republica Moldova intr-o zona tot mai atragatoare pentru afaceri. Dupa schimbarea de regim de la Chisinau, oamenii de afaceri si politicienii de pe ambele maluri ale Prutului spera sa inchida definitiv tristul capitol al antiromanismului ridicat de fostul presedinte comunist Vladimir Voronin la rang de politica de stat, scrie EvZ

Andronescu promite sporurile restante pentru profesori. La doua zile de la anuntul ca elevii vor ramane fara note in catalog, ministrul Educatiei spune ca sporurile au fost reintroduse in lege inainte ca guvernul sa-si asume raspunderea in parlament. Dupa ce a pierdut pe drumul dintre palate o bucata din Legea Educatiei, guvernul a umblat cu pixul si la Legea salarizarii unitare, redand profesorilor toate sporurile pe care, initial, le taiase prin respectivul act normativ, scrie Gandul.

400.000 de bugetari sunt pe lista de concedieri. In 2014 bugetul de salarii va fi cu circa 15% mai mare decat cel de acum. Cresterea salariilor angajatilor la stat in acelasi interval va fi insa de peste 45%. Asta inseamna ca vor trebui dati afara circa o treime din bugetari pentru a plati cresterea viitoare a lefurilor din sistem. Aflati deja in campanie electorala, pe la manastiri, muzee si festivaluri folclorice, candidatii la presedintie evita sa le vorbeasca alegatorilor si despre inevitabila concediere in masa a unei parti importante din sistemul bugetar, respectiv din electorat, scrie Gandul.

Fiscul nu-i poate prinde pe evazionisti. Neinregistrarea contractelor este descoperita uneori intamplator. De cele mai multe ori, sunt prinsi doar cei care vin dupa adeverinte. Persoanele fizice care omit sa-si depuna la administratia financiara contractele incheiate si declaratiile sunt depistate intamplator, iar in unele cazuri chiar niciodata, scrie EvZ.

Fabrica de certificate de nastere pentru romanii din Spania si din Italia. Valentin Draghicescu, fost politist, a organizat o retea prin care romanii stabiliti in Italia si in Spania isi puteau scoate copiii mai repede din tara. Reteaua a urgentat transcrierea a aproximativ 100 de documente, in special certificate de nastere, in lipsa carora minorii nascuti in strainatate si intorsi in tara nu puteau parasi teritoriul Romaniei, scrie Adevarul.

Copiii, vaccinati antiporcina doar cu acordul parintilor. Aproximativ 4 milioane de romani s-ar putea imbolnavi de gripa porcina pe toata perioada pandemiei. Varful epidemiei este estimat de specialisti in perioada februarie-aprilie. Autoritatile spun insa ca vor fi destule doze de vaccin, deoarece Institutul "Cantacuzino" va produce 5 milioane de doze pana la sfarsitul anului, iar apoi, lunar, cate un milion de doze. Copiii din unitatile scolare vor fi vaccinati impotriva gripei porcine doar cu acordul parintilor, iar gravidele – doar la cerere, in cadrul campaniei care va incepe pe 1 decembrie, scrie Romania Libera.

75% dintre romani cred ca tara merge intr-o directie proasta. In preajma alegerilor prezidentiale, romanii dau un verdict clar: Romania are mari probleme! Potrivit unui sondaj realizat de “Avangarde”, 75% dintre romani considera ca statul roman merge intr-o directie gresita, 12% sustin ca Romania este pe un drum bun, iar 13% nu stiu sau nu raspund. De asemenea, conform barometrului de opinie, infractionalitatea a crescut. Cu alte cuvinte, romanii cred in proportie de 67% ca fenomenul infractional a crescut, 21% ca a ramas la fel, 4% ca a scazut, iar 8% nu stiu sau nu raspund, relateaza Gardianul.

Ministerul Sanatatii se plange de saracie, dar ignora finantarile UE. Autoritatile din sanatate n-au fost in stare sa depuna nici macar un proiect pentru a atrage bani din fondurile europene, arata un raport al Societatii Academice Romane (SAR) lansat astazi. Raportul arata cauzele saraciei sisetemului de sanatate: opacitatea factorilor de decizie si dezinteresul statului pentru clarificarea reglementarilor. Principala concluzie: numai transparenta, folosirea inteligenta a bugetului si atragerea fondurilor UE pot pune ordine in sistem, scrie Romania Libera.

Nica a pierdut autobuzul electoral. Informatiile ministrului Dan Nica privind rezervarea tuturor autocarelor de catre unele partide pentru 22 noiembrie sunt false. „Adevarul“ a contactat mai multe firme de transport din toata tara pentru a „inchiria“ autocare in ziua alegerilor. Toate aveau autocare disponibile pentru 22 noiembrie si 6 decembrie. Aflat la Craiova, ministrul de Interne, Dan Nica, a anuntat, vineri, ca detine informatii conform carora nu mai exista niciun autocar liber de inchiriat pentru 22 noiembrie, cand va fi primul tur al alegerilor prezidentiale, dar si pentru 6 decembrie, cand se prerconizeaza a fi cel de-al doilea tur de scrutin, scrie Adevarul.