Florin Iaru: „Romania nu-i normala la cap”. Scriitorul spune ca acest climat de isterie continua in care ne ducem existenta este principala cauza pentru care conationalii nostri nu se simt confortabil in tara lor. Au fost numeroase si semnificative vocile intelectualitatii publice romanesti care, de „La masa Adevarului”, au avertizat asupra anomaliilor deja cronice din societate. A venit randul poetului Florin Iaru sa li se alature, intr-un demers jurnalistic menit sa descopere macar o parte din problemele de mentalitate cu care ne confruntam zi de zi, scrie Adevarul.

Traian Basescu, cu lacrimi in ochi, recitand o poezie scrisa de el in tinerete, pe puntea Bricului Mircea. In tineretea sa de navigator, pe puntea Bricului Mircea, Traian Basescu a compus poezii. Despre primele sale incercari literare, presedintele vorbeste cu Toni Grecu, duminica seara. Presedintele Traian Basescu este si poet, dupa cum veti vedea, duminica seara, in cadrul emisiunii Divertis - "Serviciul Roman de Comedie", cand seful statului, invitat special al lui Toni Grecu, recita una dintre primele poezii scrise de el pe mare. La filmari, seful statului a recunoscut ca in tineretea sa de navigator, pe puntea Bricului Mircea, a compus poezii, chiar daca nu a publicat inca niciun vers. Aseara, in cadrul Stirilor Pro Tv, a fost transmis un reportaj de la filmari, dar si secvente din emisiunea pe care telespectatorii romani o vor viziona duminica seara, cand presedintele Basescu recita, cu lacrimi in ochi, versuri din creatia proprie, scrie Gandul.

Jihad berlinez. Roman suspectat in Germania de implicare in organizarea unui atentat la Moscova. Politia germana a confirmat ca printre suspectii retinuti, miercuri noaptea, la Berlin, pentru activitati teroriste se numara si un cetatean roman. Cu toate acestea, impotriva romanului a fost luata doar masura interdictiei de a parasi teritoriul Germaniei, nefiind pus oficial sub acuzatie. Din totalul celor 15 membri ai organizatiei suspectate, au fost arestate trei persoane, printre care liderul celulei teroriste, un berlinez de nationalitate libaneza, scrie Gardianul.

Comemorarea Holocaustului, intarziata de discutiile din Parlament. “Razboiul din Parlament” dus intre liderii partidelor politice reprezentate in Parlament a intarziat sedinta Camerei pentru comemorarea Holocaustului cu doua ore. In tot acest timp, oficialii Corpului diplomatic si ceilalti invitati, printre care si o asociatie de rromi supravietuitori ai Holocaustului, veniti la Casa Poporului cu aceasta ocazie, au fost nevoiti sa astepte. Parlamentarii romani s-au certat in plen, au parasit sala de sedinte, au luat pauze de consultari si s-au contrat pe numirea noului Consiliu de Administratie al BNR, desi reprezentantii Corpului diplomatic fusesera invitati la Parlament pentru sedinta solemna consacrata Holocaustului, programata pentru ora 12.30. Dupa lungi asteptari, liderul minoritatilor nationale Varujan Pambuccian a venit la tribuna Parlamentului si le-a cerut iertare invitatilor pentru intarzierea sedintei. La inceperea sedintei, in sala mai ramasesera putini deputati interesati de comemorarea Holocaustului, scrie Gardianul.

Ambasadorul SUA: „Nu avem favoriti la prezidentiale”. Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, sustine ca relatiile dintre Romania si Statele Unite ale Americii sunt foarte bune si ca singurul motiv pentru care intalnirea dintre Traian Basescu si Barack Obama nu a avut loc este ca presedintele SUA s-a concentrat pe agenda interna. Despre dezbaterea politica din Romania, Mark Gitenstein spune ca este intensa si emotionala, iar despre presa - ca este „foarte agresiva, la fel ca si politica romaneasca”. El afirma ca oamenii care citesc stirile sunt mai sofisticati decat credem, „ca isi dau seama care jurnalisti sunt partinitori” si ca „jurnalistii adevarati, care isi pastreaza profesionalismul, vor castiga”. Mark Gitenstein este de parere ca imunitatea extinsa acordata de Romania ministrilor in cazurile de coruptie „ingreuneaza anchetele”, scrie EvZ.

Tinerii ar lucra si zece ani la aceeasi firma. Studentii nu mai viseaza sa zboare din job in job, in cautarea de salarii mari, ci se multumesc cu siguranta locului de munca. Daca, inainte de criza, studentii romani s-ar fi avantat spre orice job care le-ar fi facut portofelul mai gros, acum ei viseaza mai degraba sa-si pastreze locul de munca decat sa se aventureze spre altele mai bine platite, dar efemere. Acestea sunt concluziile unui sondaj facut public, ieri, de corporatia Continental. Intre timp, din ce in ce mai putini romani cu varste peste 15 ani au incredere in invatamantul romanesc, doar 1,3% dintre acestia fiind multumiti de calitatea educatiei mioritice, noteaza EvZ.

Poluarea de la epave afecteaza litoralul. Petele de pacura aparute pe suprafata Marii Negre, ce provin de la un vas scufundat cu aproape 15 ani in urma, incep sa se extinda din cauza temperaturilor prea ridicate. Specialistii spun ca la contactul cu ultravioletele poluarea devine si mai periculoasa. Costurile interventiei pentru decontaminare se ridica la sute de mii de euro. In Portul Constanta s-au observat acum cateva zile pete de petrol pe locul unde acum aproape 15 ani s-au scufundat doua nave. In ultima vreme, irizatiile de produs petrolier au inceput sa se extinda, ceea ce a alertat autoritatile, noteaza Adevarul.

Vestea buna: Romania va avea cel mai puternic laser din lume. Vestea proasta: cu el vor fi arse deseuri nucleare. Vestea proasta: cu el se vor trata deseurile nucleare din tarile vecine. Incepand cu anul 2015, pe platforma de la Magurele va intra in functiune cea mai puternica instalatie de lasere din lume. Romania va avea incepand cu anul 2015 cel mai puternic laser din lume, cu ajutorul caruia cercetatorii vor face experimente atomice, folosind energii atat de inalte, incat este de asteptat ca rezultatele sa depaseasca legile relativitatii. Proiectul european ELI (Extreme Light Infrastructure), comparabil cu celebrul CERN de la Geneva, va reprezenta cea mai mare infrastructura de cercetare din spatiul ex-comunist, punand, practic, Romania pe harta lumii stiintifice, noteaza Gandul.

Romania bate palma cu Georgia pe un mic Nabucco. Georgia ratifica astazi un memorandum semnat cu Romania pentru colaborarea pe mari proiecte de gaze si petrol. Romania ar putea deveni partenera la proiectul White Stream, care ar urma sa aduca gaz din Azerbaidjan catre Europa fara amestecul Rusiei. Proiectul este considerat o alternativa de mici dimensiuni la gazoductul Nabucco, iar unii specialisti spun ca poate fi chiar o sursa de gaz pentru acesta. Seful Gazprom nu s-a lasat mai prejos: Romania ar fi interesata sa primeasca o ramificatie a South Stream, concurentul Nabucco, noteaza Romania Libera.