Parizerul „Epocii de Aur”, lider la vanzari pe criza. Americanii de la Smithfield, care au preluat fostul combinat de prelucrare a carnii de porc Comtim, din Timisoara, fac vanzari semnificative, pe timp de criza, cu mezeluri preparate dupa retetele „Epocii de aur”. Ei au descoperit in arhivele fostului combinat reteta secreta a parizerului de Comtim, celebru la vremea lui, iar acum vand cu succes in magazine replici ale produselor din anii ’70. Bucurosi ca reintalnesc gusturi din tinerete, romanii cumpara zilnic 10 tone de preparate numai de la magazinul din Timisoara, scrie EvZ.

Cod galben de ploi, ninsoare si vant puternic, in toata tara. Precipitatii mixte, vant puternic si racire accentuata a temperaturii - de asta va avea parte Romania, din punct de vedere meteorologic, in urmatoarele zile. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, ieri, o atentionare cod galben de ploi si temperaturi scazute. Avertizarea, valabila din aceasta dimineata, de la ora 6.00, pana joi, la ora 12.00, vizeaza toate judetele tarii. Astfel, in regiunile centrale si vestice, precipitatiile vor fi mixte, iar in nord-vest si la munte vor predomina ninsorile, scrie EvZ.

FMI ne cere sa taiem din cheltuieli, noi facem primari pe banda rulanta. In plina criza, in timp ce Fondul Monetar ne cere sa reducem sumele cheltuite in teritoriu, cu administratiile locale, Romania infiinteaza anual zece posturi de primari. Romania are, de la an la an, tot mai multe autoritati locale - adica tot mai multi primari, viceprimari, consilieri locali si personal administrativ. Problema e cu atat mai apriga in anul de criza 2009, in conditiile in care Uniunea Europeana recomanda reducerea numarului de autoritati locale si, implicit, scaderea sumei cheltuite de la stat pentru buna functionare a aparatului public din teritoriu. Solutia UE: comasarea oraselor si a comunelor. Integral in EvZ.

Romania a redus cu o treime importurile din UE. Scaderea importurilor a depasit, in august, de aproape doua ori reducerea volumului din activitatile de export, iar deficitul bugetar a scazut in primele opt luni ale anului la mai putin de jumatate din valoarea inregistrata in perioada similara din 2008. Exporturile realizate de Romania in perioada ianuarie-august s-au ridicat la 18,56 miliarde euro, in timp ce valoarea importurilor a fost de 24,35 miliarde euro. Importurile au scazut cu 35,5% in august, la aproape 2,9 miliarde euro, iar exporturile s-au redus cu 18,2% fata de luna similara din 2008, la circa 2,17 miliarde euro, deficitul comercial al Romaniei reducandu-se astfel pentru a unsprezecea luna la rand, scrie Romania Libera.

Guvernul invrajbeste sindicatele din educatie. Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) acuza, intr-o scrisoare deschisa, ca inspectorii scolari numiti de PDL in teritoriu incearca sa le racoleze membrii pentru a-i inregistra la alte sindicate. Fostul presedinte al FEN Catalin Croitoru, devenit la ultimele alegeri deputat din partea PDL, sustine ca nu se mai implica in disputele sindicale, dar federatia din care provine se plange de ingerinte ale democrat-liberalilor in educatie, scrie Romania Libera.

Studentii de la medicina ies in strada cerand taxe mai mici. Taxele colosale percepute de universitatile de medicina din Romania starnesc primele proteste din partea studentilor. Practic, tinerii cer mentinerea regiei de camin la pretul anului anterior, sustinand ca aceasta a crescut cu pana la 48%, eliminarea taxei de licenta, a taxei pentru eliberarea foii matricole, a taxei pentru eliberarea suplimentului de diploma si a taxei pentru cea de-a treia reexaminare, care, adunate, ajung la cateva sute de lei, scrie Gandul.

Mii de pelerini petrec noaptea pentru a se ruga la Moastele Sf.Parascheva. Credinciosi din toate colturile tarii stau in frig la aceasta ora pentru a ajunge la racla cu Sintele Moaste de la Catedrala Moldovei. Singura caldura a venit de la ruga, lumanari si ceaiul cald oferit de voluntari. Zgribuliti, pe treptele bisericii sau pe spatiul verde, zeci de persoane, tineri si batrani, asteapta sa treaca noaptea ascultand slujba, scrie Adevarul.

Fluctuatia de la CFR a blocat proiecte europene. Contracte in valoare de peste un miliard de euro ar fi putut fi semnate pentru sectorul feroviar daca ar fi existat o continuitate la conducerea companiilor feroviare, anul acesta. Inlocuirea continua a directorilor de la CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa, determinata de instabilitatea la nivel politic, a incetinit procesul de finalizare a unor proiecte din sector, scrie Gardianul.