„M-au facut sa cred ca am cancer”. Alexandra Margarit, o tanara in varsta de 20 de ani, reclama faptul ca un medic al Centrului Bio Medica, din Capitala, i-ar fi pus un diagnostic gresit si ca ar fi incercat sa o convinga sa-si faca un vaccin. Oficialii clinicii au demarat o ancheta pentru a afla ce s-a intamplat si a cui este vina. Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, spune ca daca medicul acuzat e gasit vinovat risca sa-si piarda dreptul de libera practica, scrie EvZ.

Minoritatile au televiziune de 600.000 de euro: Bah TV. Minoritatile au avut, ieri, o zi plina: reprezentantii lor au fost chemati la consultari cu presedintele Basescu, dupa caderea guvernului Boc, iar Consiliul National al Audiovizualului a acordat licenta audiovizuala prin satelit televiziunii Bah TV, post generalist cu acoperire nationala, dedicat lor. Noul canal, care va fi lansat in luna decembrie, este detinut de societatea Centrum Consulting SRL din Targu Jiu, care o are ca actionar unic pe Gabriela Radu. La sedinta CNA au participat Horia Enasel, director de programe, directorul general Mara Parva, Florian Vasilache (director tehnic) si Marius Bologa, de la departamentul juridic al postului. Horia Enasel nu este un incepator in ale televiziunii: s-a implict in lansarea Prima TV si National TV, a fost director de stiri la B1 Tv si a condus N24, scrie Gandul.

Herta Müller va primi Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului. Scriitoarea Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatura, va primi distinctia Franz Werfel pentru Drepturile Omului, decernata de Fundatia „Centrul impotriva deportarilor“, a anuntat institutia, precizand ca decizia a fost luata pe 1 octombrie. Premiul Franz Werfel, in valoare de 10.000 de euro, recompenseaza ultimul volum al autoarei de origine romana, intitulat „Atemschaukel“ („Leaganul respiratiei“), in care Herta Muller vorbeste despre drama deportarii etnicilor germani din Romania intr-un lagar de munca in Uniunea Sovietica, in anul 1945, scrie Cotidianul.

Seful DNA acuza omerta magistratilor. Daniel Morar, seful DNA, a criticat faptul ca in ultimii ani nu a existat nici macar un caz de magistrat care sa-si denunte un coleg corupt. In contextul in care doar un sfert din populatia tarii are incredere in justitie, nici macar magistratii nu au incredere in propriul sistem, i-a atras ironic atentia Morar unei judecatoare, la o dezbatere publica. In 2009, DNA a cercetat penal pentru coruptie doar doi magistrati, dar in ultimii cinci ani au fost condamnati definitiv cinci procurori si patru judecatori. Unii specialisti acuza Consiliul Superior al Magistraturii ca priveste pasiv coruptia din sistem si nu ajuta DNA, dar CSM se apara: nu e de competenta sa sa faca urmarire penala, scrie Romania libera.

Marturiile fostului sot al Hertei Müller. Retras si extrem de discret, Richard Wagner, fostul sot al Hertei Müller, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura, a evitat de multe ori sa isi exprime reactia in presa in legatura cu ascensiunea fostei sale sotii. Viata in anii comunismului a fost un cosmar pentru Herta Müller si sotul ei. „In 1985, situatia devenise insuportabila. Cea mai cumplita experienta a fost cretinismul cultului personalitatii, degradarea treptata a vietii sociale. Plecarea am hotarat-o impreuna”, a marturisit artistul. Fostul sot al Hertei Müller a mai spus ca a fost determinat sa paraseasca tara prin diverse tactici ale regimului, scrie Adevarul.

Unic in arhitectura: cum sa construiesti un bloc peste o casa. Casa altuia. Pe una dintre cele mai vechi strazi ale Bucurestiului infloreste, de mai bine de zece ani, mama tuturor manariilor in materie de retrocedari. Este vorba de o umila casa batraneasca, aflata la intersectia lui Popa Nan cu Cezar Bolliac. Careia i-a crescut intre timp o tumoare de cinci etaje pe fragila ei fundatie mancata de osteoporoza. Inainte de venirea comunistilor, imobilul a apartinut lui Gérard Duque, un belgian stabilit in Romania. Dupa nationalizare, casa a intrat in proprietatea statului si a gazduit mai multe servicii ale administratiei locale din Bucuresti, scrie Academia Catavencu.

Marturiile mamei care a invins statul roman. Ionela Danciu, mama de tripleti din judetul Alba, spune ca a castigat razboiul public pentru legea multipletilor, dar mai trebuie sa invinga definitiv statul in instanta. A inceput lupta cu sistemul in urma cu un an si jumatate, din dorinta de a i se face dreptate. Atunci, cele trei fetite ale ei aveau un an, iar legea prevedea o singura indemnizatie de crestere, indiferent de numarul de copii nascuti. Valoarea acesteia a trecut de la 600 de lei la 85% din media veniturilor din anul anterior nasterii, scrie EvZ.

Secretarul executiv al PDL, Mircea Toader, si ale lui rambursari ilegale de TVA. Nora secretarului executiv al PDL, Mircea Toader, Ioana Constanta Toader, este cenzor si membru in Consiliul de Administratie al unei firme suspectate de rambursari ilegale de TVA. Societatea „Agroport“ a fost administrata chiar de catre Mircea Toader inainte ca acesta sa intre in politica. Rambursarile suspecte de TVA au iesit la iveala in urma unui control al Camerei de Conturi Galati, la Directia judeteana de Finante. Auditorii Curtii de Conturi - Camera Galati suspecteaza existenta unei retele care se ocupa de rambursari ilegale de TVA, sub acoperirea efectuarii unor livrari intracomunitare de produse. Acestea sunt scutite de plata taxei pe valoarea adaugata, astfel ca Directia de Finante trebuie s-o compenseze ori s-o returneze firmelor care efectueaza astfel de livrari, scrie Cotidianul.

Inventatorii romani nu au descoperit Europa. Desi pot constitui surse uriase de castig, inventiile romanesti cuceresc medalii prestigioase si sunt apoi dosite la sertar, intrucat institutele de cercetare sunt incapabile sa intre pe pietele din Europa si SUA. Asta, desi Uniunea Europeana a creat un sistem in Romania prin care cererea si oferta, firmele si inventatorii se pot intalni pentru a transforma prototipul in marfa si brevetul in profit. Romania se lauda cu un palmares impresionant de medalii. Anul acesta, la Salonul International al Inventiilor de la Geneva inventatorii romani au urcat pe podium de 55 de ori – 26 medalii de aur, dintre care 6 cu felicitarile juriului, provin, in majoritate, din laboratoarele institutelor de cercetare cu capital de stat, scrie Romania libera.

Contracte-soc la CAS. Medicamente compensate de 1 leu pe luna. Unele case judetene de asigurari au incheiat in batjocura contractele pentru compensate si gratuite, “oferind” farmaciilor finantari de... 1 leu pe luna, cu care nu se poate compensa nici macar o cutie de medicamente. In ziarul nostru de azi prezentam un astfel de contract propus de Casa de Asigurari de Sanatate Suceava. Aceasta solutie a fost aleasa pentru a pastra contractele cu farmaciile, in absenta banilor. Colegiul Farmacistilor a denuntat, ieri, abuzul de putere al Guvernului Boc 2, care a decis sa plateasca facturile peste sase-sapte luni, desi incaseaza lunar taxe si impozite pe medicamentele vandute, scrie Gardianul.

Toader Paleologu: Prostia e starea naturala a omului, o stiu de lapapa.

Reporter: Ce e prostia?

Toader Paleologu: Starea naturala a omului.

Rep.: Cum asa? Te nasti prost, apoi te invelesti in Plutarh si te destepti?

T.P.: Aici nu sint original, asta-i teoria lui tata, ca omu-i prost, dar are momente de inteligenta, un soi de har improbabil, dar totusi realizat. N-am o teorie proprie in domeniu. Am alte teorii…

Rep.: Care ar fi acelea?

T.P.: In domeniul meu, in filosofie politica, in teologie politica, acolo am si eu teoriile mele. Cu prostia ma iau dupa ce spunea papa. Nu consider ca trebuie sa produc teorii proprii in fiecare domeniu. Integral in Academia Catavencu.

Case de vacanta pentru demnitari in cel mai sarac sat din Delta. Sulfina Barbu si Silvian Ionescu si-au construit case de vacanta luxoase in Ilganii de Sus, cel mai sarac sat din Delta. Terenul a fost cumparat cu sume infime. Cativa prieteni ai lui Silvian Ionescu construiesc, de asemenea, case de vacanta la Ilgani, iar localnicii spun ca, desi au vecini bogati, satul ramane tot sarac. Cel mai sarac sat din Dobrogea si din Delta Dunarii, Ilganii de Sus, este pe punctul sa scape de aceasta eticheta. In acest sat din inima Deltei, in care mai au domiciliu 26 de oameni foarte saraci, au aparut peste noapte cateva case de vacanta luxoase ce apartin unor lideri PDL, scrie Romania libera.