Banii, sau de ce scade interesul studentilor pentru voluntariat. In a doua zi a „Targului pentru ONG-uri”, de la Academia de Studii Economice, studentii au fost mai degraba indiferenti la oferta de voluntariat a organizatiilor de profil. La cele cateva standuri instalate la etajul 1 pe holul care face trecerea spre Facultatea de Cibernetica, nu era inghesuiala, tinerii trecand grabiti spre cursuri. Bobocii, principala tinta a organizatiilor, erau derutati si prea putini curiosi. Nici in prima zi lucrurile nu au mers mai bine, scrie EvZ.

Lucian Croitoru, omul din umbra al lui Isarescu. In varsta de 52 de ani, Lucian Croitoru a absolvit in 1982 Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti. Timp de doi ani, dupa terminarea studiilor, el a lucrat ca economist la Intreprinderea pentru Foraje si Alimentari cu Apa Bucuresti, pentru ca in 1984 sa se transfere la Institutul de Economia Industriei, unde lucreaza ca cercetator pana in 1998. An in care devine profesor de macroeconomie internationala la ASE, Facultatea de Relatii Economice Internationale, scrie Gandul.

Ne-am agitat degeaba: Comisar european, un vis romanesc prea indepartat. Un expert european atrage atentia ca momentul tensiunilor politice nu este unul bun, din punctul de vedere al negocierii unui post de comisar, noile tari membre ale UE, precum Romania, trebuind sa isi demonstreze responsabilitatea si capacitatea de a gandi dincolo de micile interese interne. Vessela Cerneva, experta a think tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR) si editor-sef al revistei “Foreign Policy” Bulgaria, a evidentiat, miercuri, pentru Agentia de Presa NewsIn care sunt implicatiile la nivel european ale crizei politice interne din Romania si modul in care aceasta instabilitate politica poate fi amplasata in contextul mai larg al Europei de Est, avand in vedere ca schimbari si caderi de guvern au avut loc in 2009 si in Cehia, Polonia, Ungaria si Letonia, scrie Cotidianul.

Povestile nespuse ale "lupilor de mare" din Portul Constanta. Este ceea ce marinarii numesc un "capitan dat dracului". A lucrat pe toate tipurile de remorcher din Portul Constanta. Aproape ca nu mai tine minte sirul interventiilor la care a participat. Uneori, i-a salvat pe marinari, alteori s-a intors in port doar cu un echipaj obosit si suparat ca nu a putut face mai mult pentru naufragiati. Rareori cei salvati au venit sa-i stranga mana. Povestite de capitanul Nelu Iordache, dramele prin care a trecut portul parca prind viata. Citeste mai multe in Romania libera.

Mercurialul pomelnicelor de Sfanta Parascheva. La slujba oficiata ieri de Inaltpreasfintitul Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de un sobor impresionant de preoti veniti din Grecia, Bulgaria si Polonia, au luat parte peste 10.000 de pelerini. Elena Harapalea este din Bucuresti si a ajuns la Sfanta Parascheva pentru prima data la 55 de ani. Femeia s-a rugat la racla Sfintei unde a pus si acatistul pe care il scrie de fiecare data cand ajunge la o biserica. „M-am rugat pentru sanatatea mea si a copiilor, sa fie bine vazuti la serviciu, sa aiba o soarta frumoasa”, a spus Elena Harapalea, care a dat 10 lei pentru ca rugile ei sa ajunga al Dumnezeu, scrie Adevarul.

Istorii amputate: "Cum am supravietuit? Ne-am ajutat unii pe altii". Dincolo de „Maracana” belgradeana, acolo unde nationala de fotbal a Romaniei a fost umilita de reprezentativa Serbiei, se intinde o tara ca o rana.In urma cu zece ani, la granita de vest a tarii, la Moravita si nu numai, se zareau din nou, dupa o scurta perioada de relaxare, carduri de Dacii, impinse de proprietarii lor peste granita cu Serbia, pentru ca autoturismele fabricate la Pitesti sa-si deschida apoi pantecele cu pretioasa incarcatura de benzina. Romanii profitau de embargoul la care Serbia fusese supusa in timpul razboiului care a macinat fosta Iugoslavie si isi rotunjeau veniturile. La randul lor, sarbii se foloseau de benzina pe care nu aveau cum sa si-o procure altfel. Citeste mai multe in EvZ.

Romania, tara model la capitolul educatiei prescolarilor. Romania este un model pentru fostele tari comuniste europene in ceea ce priveste educatia copiilor de varsta prescolara, cel putin in politicile adoptate. Practica arata ca avem inca probleme cu personalul, materialele si spatiile de lucru. Autoritatile romane se lauda ca stau bine la capitolul politici in domeniu, mai ales dupa ce, de cativa ani, au adoptat strategia nationala pentru educatia timpurie. Romania a inclus ultima grupa de gradinita in invatamantul obligatoriu, apoi a armonizat curricula prescolara cu cea scolara si a adoptat programe pentru parinti, scrie Cotidianul.

Profesorii isi castiga "pomana electorala" la tribunal. Profesorii buzoieni si-au castigat in instanta celebra majorare salariala cu 50%, votata in unanimitate de parlamentari inaintea alegerilor din 2008 si neacordata pana acum. Un numar de 917 profesori din Buzau, membri ai Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP) afiliat la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, si-au castigat in instanta majorarile salariale de 50%, prevazute in Legea 221/2008, dar neaplicate, scrie Romania libera.

Tremuram in case din cauza unei legi vechi de 15 ani. O hotarare de guvern din 1994 spune ca trebuie sa avem temperaturi sub 10 grade Celsius trei nopti la rand, pentru a avea caloriferele calde. Multi romani au tremurat in case, in ultimile nopti, din cauza temperaturilor cu minus. Dardaiala nefericitilor care depind de CET-uri, dar si a celor care nu-si permit sa puna in functiune centralele termice sau aparatele de aer conditionat - cei care au locuinte dotate cu astfel de sisteme -, de frica facturilor bombastice, readuce in discutie o dezbatere la fel de veche ca anotimpurile, scrie EvZ.

Primul zbor romanesc in cosmos: Picnic spatial la benzinarie. Prima racheta spatiala romaneasca ce-si va lua zborul in zilele urmatoare a poposit marti dupa-masa pe centura Bucurestiului. Pe o ploaie marunta si pe un vant intepator, o mana de oameni in salopete bleu cu blazonul ARCA descind dintr-un TIR si din cateva automobile garate la o benzinarie de langa autostrada Bucuresti-Pitesti. Convoiul plecat din Ramnicu Valcea trebuie sa ajunga joi la Constanta, pentru ca saptamana viitoare sa azvarle pe orbita, de pe Marea Neagra, prima racheta spatiala get-beget romaneasca, scrie Cotidianul.