Cei trei ani de heroina ai unui copil. In Ferentari, pe aleile drogurilor si prin grupurile care se aduna pentru a se combina la cateva bile de heroina se afla si copii. Unul dintre ei este Viorel, un baiat de 15 ani, "curatat" de heroina dupa trei ani de chin. Altii, fara putere sau fara sprijin, isi apleaca fruntea in jos, spre vena, unde acul le aduce, la pachet, un strop de fericire si o permanenta boala. Viorel s-a drogat de la 12 ani. A inceput cu heroina, nu la punga, tigara, folie sau "alte nebunii". Vine dintr-o familie cu opt frati, toti cu aceeasi mama, dar cu vreo cinci tati. Doi se drogau si inca o fac. Pentru trei ani, si Viorel li s-a alaturat intr-o lume dubla, cu incaperi inegale: una larga a disperarii si una ingusta a lipsei de griji. Citeste mai multe in EvZ.

Specialistii dau bir cu fugitii din deconcentrate. Politizarea excesiva a directiilor agricole, sanitare, veterinare, a scolilor si a regiilor locale ii face pe specialisti sa fuga de sefia acestor institutii. Acestia nu mai accepta sa se schimbe intre ei atunci cand puterea politica este transferata de la un partid la altul. Expertii in politici publice sustin ca aceasta aversiune fata de politizare poate fi interpretata ca un semn de insanatosire a administratiei, scrie Romania libera.

Targu-Jiu: Nota 10 la Bacalaureat pentru copii de stabi. Mai mult de jumatate dintre elevii care au primit punctajul maxim la examenul de limba si literatura romana in sesiunea iunie-iulie 2009 au avut notele umflate. Profesorii care au dat note maxime unor elevi cu parinti influenti spun ca notarea la proba de literatura romana este subiectiva prin definitie, insa nu considera ca au gresit cu ceva. Opt profesori de limba si literatura romana din Gorj au dat nota 10 la examenul de Bacalaureat sesiunea 2009 unui numar de 49 de elevi. Dintre acestia, 26 au primi note mai mici cu pana la 4,6 puncte in urma reevaluarii reprezentantilor Ministerului Educatiei. Profesorii acuzati ca au supranotat tezele predau la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic „Henri Coanda”, Liceul Sportiv, Liceul nr.2 din Targu-Jiu si Liceul Matasari, scrie Adevarul.

Soarta lui Meir, decisa de „calaul” lui Vintu si Becali. Fostul candidat la presedintie a nimerit pe mana celui care a decis ca Gigi Becali trebuie sa ramana dupa gratii si ca Sorin Ovidiu Vintu trebuie sa execute doi ani de inchisoare. Nati Meir a avut ghinion. Cazut din postura de candidat la presedintie in cea de acuzat, coloratul personaj s-a trezit marti, dupa o noapte petrecuta in spatele gratiilor, ca un dur in roba avea sa-i hotarasca viitorul pe termen scurt. Si era usor de imaginat ce urma sa se intample, tinand cont de faptul ca avea de-a face cu un judecator care, in aprilie, il pastra pe Gigi Becali „la racoare” si care, in 2005, hotarase condamnarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu la doi ani de inchisoare cu executare, scrie EvZ.

Cum a daramat presa Zidul Berlinului. Istoricii sunt dezbinati atunci cand vine vorba sa atribuie meritul pentru prabusirea Zidului Berlinului in urma cu 20 de ani. In functie de propriile apartenente ideologice si nationale, unii sunt inclinati spre Ronald Reagan, altii catre Mihail Gorbaciov, unii amintesc decizia Ungariei de a deschide granitele, altii indica Solidaritatea poloneza, iar altii pe Papa Ioan Paul al II-lea. Potrivit Wall Street Journal insa, totul poate fi redus la doi reporteri, care isi disputa aprig meritul de a fi pus intrebarea potrivita la momentul potrivit, scrie Romania libera.

Elevii romani citesc prost, iar 25% dintre ei sunt bata la matematica. O cincime dintre copiii romani nu merg la gradinita, o treime dintre absolventii de liceu nu se mai obosesc sa sustina bacalaureatul, iar un sfert dintre scolari nu sunt capabili sa rezolve nici macar probleme elementare de matematica. Invatamantul romanesc isi mentine rezultatele mediocre, comparativ cu sistemele din state precum Ungaria, Cehia sau chiar Bulgaria, cei care ar trebui sa fie beneficiarii acestuia, preferand in proportie de 20% sa nu isi duca studiile la bun sfarsit. Situatia reiese din raportul privind Starea Invatamantului, elaborat de Ministerul Educatiei si prezentat in exclusivitate de Gandul.

Copilul conceput in eprubeta poate afla cine e tatal sau biologic. Copii obtinuti in vitro cu sperma de la un donator decedat si chiar posibilitatea ca o minora sa doneze ovule, daca are acordul unui tutore, sunt cateva dintre prevederile unui proiect de lege privind reproducerea umana asistata si embriologia. Proiectul de lege se afla de luni seara in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii si apartine Asociatiei Embriologilor (AER). In respectivul document se prevede ca doar persoanele care detin licenta sa poata crea, procura sau distribui embrioni, scrie Cotidianul.

Exclusivitate RL: Interviu cu vicepresedintele SUA, Joseph Biden. Relatia bilaterala stransa dintre SUA si Romania este bazata pe un set de valori si interese comune, iar Statele Unite sunt "ferm angajate" in continuarea ei, in aceiasi parametri, spune vicepresedintele american, Joseph Biden, intr-un interviu acordat in exclusivitate Romaniei libere, cu ocazia vizitei sale de astazi in tara noastra. Sosirea lui Biden la Bucuresti, parte a unui turneu care a mai cuprins Polonia si va continua in Cehia, are loc in contextul in care administratia americana a anuntat revizuirea planurilor de constructie a scutului antiracheta, a reevaluarii misiunii din Afganistan si a resetarii relatiilor cu Rusia. Citeste interviul in Romania libera.

Chuck Hagel: „SUA nu se vor distanta de partenerii din Europa de Est“. Chuck Hagel, fost senator american, actual presedinte al Atlantic Council, vorbeste despre angajamentul si rolul Americii in lumea de azi. Chuck Hagel spune ca zona Marii Negre este o parte foarte importanta a lumii, iar Romania are un rol deosebit in dinamica „euroasiatica“ a regiunii.

Ion M.Ionita: Cum explicati opiniei publice din Centrul si Estul Europei decizia administratiei Obama privind scutul antiracheta?

Chuck Hagel: Cred ca exista multe neintelegeri legate de aceasta chestiune. De fapt, noul sistem antiracheta despre care presedintele vorbeste este mai bun decat ceea ce fusese initial planificat si este functional. Citeste interviul integral in Adevarul.

Denis Deletant: „Romania mereu se impusca in picior”. Celebrul politolog britanic si profesor de studii romanesti Denis Deletant, a participat ieri, la Cluj-Napoca, la o expozitie despre crimele comise de Securitate impotriva celor care au avut curajul sa se opuna regimului comunist. Intr-un interviu acordat evz.ro, Denis Deletant a comparat Romania din prezent cu un om impuscat in picior, care schioapata si care abia mai poate umbla.

Evz.ro: A facut Romania destui pasi pe calea deconspirarii crimelor comunismului?

Denis Deletant: Parerea mea este ca ar trebui sa se faca mult mai mult. S-au creat mai multe institutii si pe mine m-ar fi interesat o mai buna cooperare intre acestea pentru ca angajatii acestor institutii sunt harnici si binevoitori si dornici sa afle adevarul. Citeste interviul integral in EvZ.

Alexandru Tomescu, violonist: Cand am cantat la metrou, ma simteam un James Bond. Canta de la 9 ani, iar la 31 a castigat, prin concurs, dreptul de a canta pe vioara Stradivarius care i-a apartinut si maestrului Ion Voicu. Canta in frac, pe marile scene ale lumii, dar si in blugi, la metrou sau in paduri. E caritabil, e talentat si nu se simte deloc intimidat de faptul ca vioara pe care o tine in maini la concerte e o celebra parte din patrimoniul national.

Ce senzatie ati avut cand ati tinut in mana, pentru prima data, vioara Stradivarius?

Concursul a avut loc in septembrie 2007. Tin minte ca am sacrificat toata vara pentru pregatirea programului de concurs care cuprindea 12-13 lucrari, dintre care trei concerte integral, trei sonate etc. Surprinzator, nu s-a inscris nimeni la concurs. Eu m-am inscris abia in ultima zi si am ramas singurul candidat. Putini si-au dat seama ca un concurs in care concurezi doar cu tine insuti este infinit mai greu! Spre bucuria mea, l-am castigat, si dupa cateva luni cand s-au incheiat formalitatile de asigurare a viorii am intrat in posesia ei, la sfarsitul lui noiembrie 2007. Citeste interviul integral in Cotidianul.