Lectia de ecologie: cine strange gunoiul la munte. Aproape a devenit un loc comun sa asociezi anumite statiuni montane nu cu aer curat si relaxare, ci cu gunoaie si poluare. Atat de comun, incat cei mai multi dintre turistii care trec pe-acolo nici nu se sinchisesc sa stranga mizeria pe care o fac. Din fericire, exista si oameni hotarati sa faca ceva, nu doar sa dea din cap dezaprobator. De noua ani functioneaza o organizatie care si-a propus sa promoveze ideea de ecologie printre studenti, sa le dezvolte o constiinta ecologica si de protejare a mediului. Cu alte cuvinte, cum spune prim-vicepresedintele ECOTUR, Alex Popoveniuc, sa schimbe mentalitatile individuale si, pe cat posibil, colective, din randurile tinerilor, noteaza EvZ.

Hayssam catre Degeratu: Presedintele chiar mi-a spus «Iti iei copiii si du-te in America». Publicam astazi stenograma discutiei dintre generalul Constantin Degeratu, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, si Omar Hayssam, sirianul devenit celebru dupa rapirea celor trei jurnalisti in Irak. Intalnirea dintre cei doi a avut loc la 9 septembrie 2005, la sase luni de la arestarea sirianului, la cererea celui acuzat de terorism. El a spus ca are de comunicat date ce intereseaza siguranta nationala si ca vrea sa discute cu presedintele. In loc de date concrete, sirianul i-a reprosat generalului ca este inchis, desi i s-a promis altceva, noteaza Gardianul.

Eroi in concediu fara plata. Militarii romani din Afganistan vor lupta 14 zile pe gratis. Toti angajatii Armatei sunt obligati sa ia doua saptamani de concediu fara plata. Militarilor din teatrele de lupta li se opresc banii acum, iar zilele libere si le iau cand vin in tara. Oamenii cei mai expusi din Armata Romana, militarii din Afganistan si fosta Iugoslavie, vor efectua obligatoriu cate 14 zile de concediu fara plata, scrie Adevarul.

Universitatea Spiru Haret - cea mai profitabila afacere din Romania. Cea mai mare universitate din Europa si cea mai controversata din Romania a avut in 2008 un profit de 48 de milioane de euro. Universitatea Spiru Haret (USH), ce reuneste cel mai mare numar de studenti romani, care a fost implicata recent in cel mai puternic scandal din invatamantul romanesc al ultimilor ani, a raportat in 2008 un excedent de 178 milioane lei (48,5 mil. euro) la venituri de 373 mil. lei (101,5 mil. euro), arata datele de pe site-ul Ministerului de Finante. Cheltuielile universitatii s-au ridicat la 53 milioane de euro, ceea ce inseamna ca, la finalul anului, "Spiru" a ramas cu 48,5 milioane de euro in conturi, arata o analiza a Ziarului Financiar, noteaza Gandul.

Daca-i ordin, cu placere. Dosarul „Tamara“, o lucrare pe care presedintele o astepta de cinci ani. Fostul ministru al justitiei Rodica Stanoiu, fostul secretar de stat din Ministerul Justitiei Doru Crin Trifoi, precum si actualul senator Serban Mihailescu, cercetat si el de DNA pentru coruptie, sunt martori in dosarul “Matusa Tamara”, in care Adrian Nastase a fost trimis in judecata miercuri. Alaturi de ei, martori in dosar mai sunt Ovidiu Grecea, fost secretar de stat – sef al Departamentului de Control al Guvernului, Alexandru Bittner si Sorin Tesu, noteaza Gardianul.

Gripa noua ia avant si exista riscul sa devina mai agresiva. Dupa identificarea a doua cazuri de gripa A/H1N1 care s-au transmis in scoli si pentru care nu s-a gasit sursa infectarii, medicii atentioneaza ca vom avea mai multi bolnavi. Cazurile de gripa noua se vor extinde mult mai repede decat pana acum in tara noastra dupa depistarea celor doua eleve din Iasi si din Bucuresti in cazul carora nu s-a putut stabili si izola sursa imbolnavirii, estimeaza expertii Ministerului Sanatatii (MS), noteaza EvZ.

Procurorii-gorbunovi, repusi in functii. Inalta Curte i-a iertat pe procurorii doljeni care au contribuit la eliberarea detinutului Serghei Gorbunov. Sefii Parchetului Tribunalului Dolj si-au recastigat in instanta functiile, dupa ce au fost demisi de CSM pentru scaparea banditului moldovean Serghei Gorbunov. Decizia reabilitarii procurorilor-sefi de la Parchetul Tribunalului Dolj apartine Completului de 9 judecatori ai instantei supreme si este definitiva, scrie Adevarul.

Fost miner in Valea Jiului, pictor de succes. A lucrat intr-o mina din Valea Jiului, apoi a fost macelar, insa in tot acest timp si-a dorit sa fie pictor. Stapaneste foarte bine tehnica culorilor si nici nu e de mirare. In copilarie a avut "modelul" langa el, pe mama lui care tesea covoare si de la care a deprins modelele si imbinarea indrazneata a culorii. Iar rezultatul se vede in lucrarile lui Sorin Ienulescu, executate cu maiestrie si migala, noteaza Romania Libera.

Cum a oprit Gandul un tun cinegetic. 12,5 € – chiria anuala pentru 13.000 ha de teren de vanatoare. Ilie Sarbu, fostul ministru al Agriculturii, sustine ca PD-L a stopat licitatia doar ca sa incredinteze direct terenurile. Opt fonduri cinegetice (de vanatoare), avand suprafata totala de 87.069 (optzeci si sapte de mii saizeci si noua) hectare, urmau sa fie atribuite, saptamana viitoare, prin licitatie, spre gestionare unor privati. Suma pe care Ministerul Agriculturii o cerea (suma totala de pornire) era de… 3.316,45 euro. Unul dintre fonduri, localizat pe raza comunei Vadu Veja, Neamt, avand suprafata de 13.039 ha, avea un pret de pornire de 12,5 euro/an, noteaza Gandul.