Parteneriatul Politica-Biserica, o afacere prospera de 20 de ani. Statul laic roman aloca anual, pentru culte, sume ce ar face invidios orice primar de localitate mica, fara utilitati. Zecile de milioane de euro date pentru constructiile de biserici si alte zeci de milioane care se duc pe salariile clericilor au atins anul acesta un varf istoric, depasind o suta de milioane de euro. Suma poate nu pare exagerata, comparativ cu restul bugetului, dar sare in ochii unora care considera ca Romania s-ar moderniza mai bine cu bani cheltuiti in scoli, spitale sau cercetare, decat investind in acatiste si constructii religioase cu valoare arhitectonica indoielnica, scrie EvZ.

Romani, tinta extremistilor din Ungaria. Mai multe familii de romani din localitatea de frontiera Battonya au fost amenintati. Omul de afaceri aradean Marin Crisan si-a gasit vila din Ungaria vandalizata, cu un mesaj de amenintare lasat in cutia postala. Marin Crisan a luat legatura cu Consulatul Romaniei la Szeged, precum si cu reprezentantii comunitatii romanesti din Ungaria care i-au promis ca vor demara o ancheta. „Nu sunt primul care pateste asa ceva. Din cate stiu, in Battonya au mai fost patru familii de romani amenintate de aceste grupuri de extremisti“, a continuat Marin Crisan. Contactat telefonic, viceprimarul orasului Battonya, Traian Cristea, roman de origine, a tinut sa sublinieze faptul ca ii este rusine si ii pare nespus de rau de cele intamplate, scrie Adevarul.

Cel mai mare cinema 3D, la mallul Cotroceni. Ecranul gigant se monteaza, incepand de astazi, sub cupola complexului comercial AFI Palace. Imax-ul, celebrul cinematograf 3D care masoara cat o jumatate de teren de fotbal, va functiona abia la sfarsitul lunii noiembrie. Zeci de angajati ale firmelor de constructii si amenajari lucrau ieri dupa-amiaza la finalizarea spatiilor din interiorul si exteriorul celui mai mare mall din Romania. Astfel, la mai putin de doi ani de la inceperea lucrarilor, complexul comercial ridicat pe terenul unei foste platforme industriale este gata, scrie Adevarul.

Lucrezi la o firma cu datorii la stat? Ia-ti adio de la credit. Intr-un an dificil, bancile se uita si la situatia economica a angajatorului atunci cand acorda un credit. Reprezentantii mediului de afaceri spun ca nu este vorba decat de un subterfugiu al bancherilor, care prefera sa lucreze cu statul. Cine are ghinionul sa lucreze la o firma cu datorii cat de mici catre stat se poate trezi ca banca refuza sa ii acorde un credit, chiar daca intruneste conditiile de eligibilitate cerute. Situatia este cu atat mai delicata cu cat potentialului client nu i se spune de la inceput ca se va tine cont si de datoriile angajatorului, ba chiar i se comunica si suma pe care o poate primi, in faza preliminara, scrie Gandul.

Banii din taxa pe viciu, folositi pentru pensionari. Desi fondurile stranse de la viciosi ar trebui sa ajunga in investitii sau in programe anti-tutun, banii s-au cheltuit pe compensatele pensionarilor. In primele opt luni ale anului, Ministerul Sanatatii (MS) a incasat, din taxa pe viciu mai putin de jumatate din suma programata pe intregul an. Oficialii MS se asteaptau sa obtina din aceasta taxa, care se aplica tigarilor si produselor alcoolice, peste 1.800 de milioane de lei, dar suma colectata a fost putin peste 650 de milioane de lei, scrie EvZ.

Cartierul american de 48 milioane de dolari de la Kogalniceanu. Fosta baza a Brigazii 34 Mecanizate Dobrogea a fost transformata in decursul unui an si jumatate intr-un veritabil cartier american. Cladirile, acum goale si aflate in faza finala de finisaj, vor gazdui incepand cu anul viitor 1.600 de militari. Fostul cartier general al Brigazii 34 Mecanizate este de nerecunoscut. Din ditamai garnizoana au mai ramas in picioare sapte cladiri de birouri si mica biserica ortodoxa inaltata din contributia militarilor romani care au lucrat aici. Americanii intentioneaza sa o pastreze ca o cladire monument. In rest, ateliere, magazii, totul a fost demolat din temelii, scrie Romania Libera.

Dupa prezidentiale, alimentele se vor scumpi cu pana la 20-25%. In conditiile scaderii continue a puterii de cumparare, romanii risca sa plateasca, peste 2 luni, preturi mult mai «piperate» pentru alimente. Cresterea cumulata a costurilor la gaze, energie si carburanti, coroborata cu deprecierea monedei nationale, vor incarca pretul produselor de la raft cu pana la 25%, sustine Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. El insista pentru interventia autoritatilor de reglementare asupra pretului utilitatilor, acesta fiind singurul mod in care tarifele ar putea fi tinute cat de cat in frau, scrie Gardianul.

Noua gripa ar putea ucide, in curand, si romani. Romania s-ar putea confrunta, in curand, cu primele cazuri mortale de gripa noua. Asa avertizeaza specialistii, potrivit carora, odata cu racirea vremii, virusul A/H1N1 va deveni tot mai virulent. „Vom asista, probabil, la cazuri letale si in Romania. Virusul este agresiv, asa ca, de acum incolo, depinde de rezistenta fiecarui organism si de felul particular in care corpul fiecaruia va reactiona in contact cu acesta”, a spus, ieri, medicul Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Integral in EvZ.