Geoana si-a luat casa in rate cu avans de 0,3%. Candidatul PSD la alegerile prezidentiale de pe 22 noiembrie "s-a incurcat" in sumele de bani platite pentru un apartament de lux in centrul Capitalei, motiv pentru care a intrat in atentia inspectorilor ANI. Averea candidatului PSD la alegerile prezidentiale, Mircea Geoana, este departe de a fi una suta la suta transparenta. Problemele cele mai importante ale presedintelui Senatului sunt legate de achizitia, cu plata in rate, a unui apartament de lux in centrul Capitalei. Sumele platite in contul acestei locuinte nu sunt precizate exact in declaratiile de avere depuse de Geoana la Senat, motiv pentru care, la inceputul acestui an, Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat si a inceput o ancheta care pana in acest moment nu a fost finalizata. Integral in Romania Libera.

Emil Constantinescu: "Doina Cornea a fost arestata dupa Revolutie". In zilele acelea, Doina Cornea a fost practic arestata! Au adus-o in Bucuresti si au cazat-o intr-un dormitor al cazarmii de pe Soseaua Oltenitei. Fara radio, fara televizor, fara nicio sursa de informare, asa incat sa nu poata fi gasita nici la Bucuresti, nici la Cluj. O purtau dintr-un loc in altul, cu patura in cap, chipurile, sa o protejeze de teroristi. Au incercat sa o foloseasca pe 26 decembrie, cand a fost prima tentativa de miting anticomunist. Dar nu au reusit si abia pe 27 a ajuns la CFSN si a avut o reactie. De fapt, au lasat-o sa vorbeasca atunci cand au vrut ei, ca sa o compromita. Acestea au fost meritele lui Gabriel Oprea si Eugen Bejinariu, pe atunci tineri locotenenti de intendenta. Ei erau cei care o pazeau pe Doina Cornea. Integral in Adevarul.

Amenintarea cu greva la metrou ii sperie pe bucuresteni. Anuntul ca metroul s-ar putea sa nu circule daca angajatii intra in greva ruleaza cu litere albe pe un fundal negru pe ecranele din statiile de metrou, prognozand ceea ce pentru multi ar fi un dezastru. Calatorii isi fac planuri alternative in caz ca va fi greva. Pentru multi metroul este singurul mijloc de transport folosit in oras. Zilnic 650.000 de persoane circula cu metroul. Integral in EvZ.

Nota de plata pentru candidatii la prezidentiale: minimum 70 mil. €. Candidatii care stau la masa alegerilor prezidentiale, adica sponsorii lor, trebuie sa scoata din buzunar, in functie de apetit, un total cuprins intre 70 si 95 milioane de euro pentru nota de plata a campaniei electorale anul acesta. In “meniu” sunt incluse tipografiile, publicitatea in toate mediile si productia de materiale promotionale. Dupa gust, se pot adauga concerte cu artisti platiti cu sume cuprinse intre 1.200 si 10.000 de euro pe seara, pagini de web ce costa pana la 15.000 de euro si “pachetele turistice” pentru alegatorii dispusi sa faca “turism” spre urne. Integral in Business Standard.

Sistemul nervos, “atacat” de producatorii de medicamente. Cele mai multe medicamente intrate pe piata romaneasca anul trecut si in primele luni ale acestui an sunt folosite pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos. Numai in primul trimestru al acestui an, acest tip de medicamente a generat vanzari de 261,5 milioane de lei, fiind pe locul trei pe piata interna din acest punct de vedere. In functie de valoarea vanzarilor, medicamentele destinate cardiacilor au totalizat 377,7 milioane de lei, iar cele pentru afectiunile tubului digestiv si ale metabolismului 273,3 milioane de lei, scrie EvZ.

Baile de multime vor domina campania electorala. Democrat-liberalii isi bazeaza primele actiuni de campanie electorala pentru candidatul Traian Basescu pe tema referendumului pentru Parlament unicameral si pe reducerea numarului de parlamentari. Baile de multime si mitingurile electorale raman actiunile preferate de candidatii la presedintie in campania electorala. Primii trei clasati in cursa pentru Cotroceni si-au programat in fiecare saptamana intalniri cu alegatorii in teritoriu, scrie Romania Libera.

Cresterea accizelor adanceste scaderea consumului. Reprezentantii companiilor considera ca majorarea accizelor in conditii de criza afecteaza grav economia si va genera scumpiri in lant pentru aproape toate categoriile de produse. Intr-o perioada in care companiile locale au fost greu incercate de criza financiara, o eventuala majorare a impozitelor ar putea avea consecinte dezastruoase asupra consumului, sustin specialistii. Incepand cu anul 2010, vor fi majorate preturile pentru o serie de produse de baza, precum alimente, tigari, carburanti si bauturi, ca urmare a majorarii accizelor si deprecierii monedei nationale in raport cu euro, scrie Romania Libera.

Marea Neagra risca sa piarda si ultimii sturioni. Cateva specii de pesti din Marea Neagra risca sa dispara in curand, potrivit datelor Institutului National de Cercetare Marina "Grigore Antipa". Astfel, cel mai amenintat este sturionul, impreuna cu pestii care au habitat in zona costiera, in apele de mica adancime. Este vorba despre calcan, rechin, palamida sau lufar. "Turcia a interzis pescuitul sturionilor din '90, pe rauri, Ucraina in '96, pe fluviu, Bulgaria in '95, pe mare, iar Romania in 2005, pe mare, Delta si Dunare. Masurile au fost foarte bune, cu toate astea tot nu s-a imbunatatit situatia". Integral in Gandul.

Podurile de peste Dunare ar putea fi inchise din cauza starii tehnice dezastruoase. Podurile feroviare care leaga Capitala de Litoral risca sa fie inchise, din 2011, daca Ministerul Transporturilor nu aloca bani pentru reparatii capitale. In prezent, trenurile de pe ruta Bucuresti-Constanta circula cu maximum 30 km pe ora din cauza restrictiilor de viteza impuse pe podurile care traverseaza Dunarea si bratul Borcea. Cele doua poduri, finalizate inainte de 1989, sunt scadente la reparatii capitale inca din 2004-2005, scrie Gardianul.

Peste 600 de kilograme de alimente cu probleme au fost descoperite in mai multe gradinite din tara. Autoritatea Nationala pentru protectia Consumatorului a depistat, in mai multe gradinite din tara, 630 de kilograme de alimente care prezentau abateri de la normele de pastrare si comercializare. 90 de kilograme de alimente au fost retrase definitiv de la vanzare. In perioada 21-25 septembrie au fost controlate 422 de gradinite constatandu-se ca la 223 dintre acestea nu erau respectate prevederile privind modul de asigurare a calitatii serviciilor prestate in spatiile de educare, instruire si de joaca ale copiilor, precum si a calitatii hranei pentru copii. Astfel, din cele 26.000 kg de produse alimentare verificate, 630 kg prezentau abateri. Integral in Gardianul.

Romano-catolicii ameninta proiectul Cathedral Plaza. Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti a facut astazi un apel public catre firma Millenium Building Development sa stopeze de urgenta lucrarile la proiectul Cathedral Plaza care se inalta la doar opt metri de zidurile Catedralei Romano-Catolice Sf. Iosif. Astazi deja bat clopotele doar la Catedrala Sfantul Iosif din Capitala. Reprezentantii Arhiepiscopiei spun ca daca firma constructoare nu opreste lucrarile, maine vor incepe sa bata clopotele la toate bisericile romano-catolice din Bucuresti, scrie Adevarul.