Romania a pacalit gherilele columbiene. Ofiterii americani antidrog si procurorii romani au decapitat reteaua internationala de trafic de arme „Al Kassar”. Un raport ONU a asezat Romania pe harta comertului ilicit cu munitie usoara. Analiza intocmita de expertii ONU are in centru cazul a doi traficanti, cunoscuti furnizori de arme pentru retelele teroriste internationale, condamnati definitiv de justitia americana in luna februarie a acestui an. In 2006 si 2007, Kassar si complicii lui au intentionat sa cumpere arme de la Romarm, companie aflata in subordinea Ministerului Economiei, si au fost capturati printr-o operatiune secreta coordonata de Drug Enforcement Administration (DEA) - departament al justitiei americane responsabil cu lupta impotriva traficului de droguri, scrie EvZ.

Cum au ajuns elevii romani olimpici fara un leu in buzunar: "Nu am avut bani nici sa ne facem tricouri cu Romania". Cel mai bun rezultat obtinut de catre elevii romani la olimpiadele internationale era cat pe ce sa fie doar un vis. Dupa ce, initial, Ministerul Educatiei intentionase sa nu mai dea bani pentru deplasarea lotului national la Olimpiada de Astronomie si Astrofizica desfasurata, saptamana trecuta, in Iran, motivand criza de fonduri, scrisorile repetate ale profesorilor care i-au pregatit anul acesta pe liceeni au induplecat conducerea institutiei sa vireze sumele pentru cumpararea biletelor de avion. Rezultatul? Elevii romani s-au intors acasa cu doua medalii de aur, doua de argint, si o mentiune, dovedindu-se a alcatui cea mai puternica echipa din Europa si cea de-a treia din lume, fiind intrecuta doar de Iran si India, scrie Gandul.

Liber la frauda electorala cu voia stapanirii. Miza electorala a alegerilor prezidentiale din acest an este atat de mare incat baletul cu Legea electorala pare sa devina sportul favorit al demisului guvern Boc. Care guvern amesteca, voit sau din greseala umana, borcanele electorale: ziua alegerilor pentru referendum incepe la ora 8.00, iar cea pentru alegerea presedintelui, la ora 7.00. O ciudatenie e si ca listele electorale sunt comune. Votantul semneaza de doua ori pe aceeasi lista. De aici si pana la confuzii aparent nevinovate, drumul este unul extrem de scurt. La capatul acestui drum scurt se va afla invingatorul. In alegeri si la referendum. Invingator, in aceste conditii, nu este exclus sa devina cel care va fi ajutat sa se strecoare printre prevederile schioape ale textelor legale, scrie Cotidianul.

Reporterii incognito Rl au negociat contracte pe spaga din partea unei primarii. Reporterii incognito ai Romaniei libere au negociat cu firme private, abonate la contracte pe bani publici, incalcarea legilor privind licitatiile si mituirea unor primari. Jurnalistii s-au inteles cu reprezentantul unei firme din Craiova ca, dintr-un buget de 50.000 euro, 20.000 euro sa fie alocate pentru spagi si comisioane. Afacerile cu statul raman cele mai profitabile si sigure din Romania, chiar si in perioade de criza economica. Succesul se bazeaza in cea mai mare parte pe "cumetria financiara" care se creeaza intre firmele private si sefii institutiilor de stat. Primele primesc lucrari cu preturi umflate, cei din urma baga in buzunar asa-numitele "comisioane". Desi fenomenul e cunoscut de multi oameni din administratie si economie, continua sa ramana in afara justitiei, deoarece foarte putini procurori sunt dispusi sa investigheze astfel de fapte. Citeste mai multe in Romania libera.

Blestemul de la Katyn. O romanca a facut puscarie politica pentru ca tatal sau a dovedit, printr-un raport medico-legal, cine a ucis 14.000 de ofiteri polonezi in 1940, in padurea Katyn: Armata Sovietica. Rodica Marta (83 de ani), fiica medicului Alexandru Birkle, cel care a denuntat atrocitatile de la Katyn, solicita despagubiri de 3 milioane de euro. Drama femeii a inceput in 1952, cand tatal sau, medicul Alexandru Birkle, fugit la Washington, a acordat un interviu in care a aratat ca sovieticii sunt cei care au ordonat masacrul din 1940, din padurea Katyn, de langa orasul Smolensk, unde au fost executati 14.000 de ofiteri polonezi, scrie Adevarul.

Omul cu cea mai mare pensie din Romania ia, in continuare, si salariu. Tot de la stat! In iulie 2008, se retragea din cimpul muncii functionarul de stat ce urma sa incaseze lunar fabuloasa pensie de 400.000.000 de lei vechi. Un moment istoric. Un scandal public pe tema asta a redus cuantumul pensiei: de la 400, la numai 215 milioane de lei vechi. Tot lunar. Ei bine, pe linga banii astia, fericitul functionar incaseaza inca 70 de milioane de lei vechi lunar, plus un spor de 30%, basca peste o mie de euro din diurne. Da, pe linga pensie. Omul se numeste Geica Florea, iar institutia de stat care ii plateste salariul menit sa-i indulceasca din greutatile pensiei este AACR (Autoritatea Aeronautica Civila din Romania), scrie Academia Catavencu.

Romania dupa 1989: o biserica noua la doua zile. Ctitoria de biserici a ajuns o industrie imobiliara in ultimii 20 de ani din doua cauze oficiale: migratia oamenilor la orase si demolarea multor biserici in comunism. Sub pretextul reconstruirii, dar si a venirii in sprijinul nevoilor oamenilor din marile aglomerari urbane, biserica s-a extins cu o rata de crestere uimitoare: in medie cu 150 de locase pe an. Chiar daca abolirea interdictiilor a insemnat si patrunderea pe piata romaneasca a mai multor culte religioase (unele dintre ele fiintau si pe vremea lui Ceausescu, dar in ilegalitate), tot Biserica Ortodoxa detine ponderea de peste 80% atat in privinta adeziunilor religioase, cat si a alocarilor de fonduri bugetare, scrie EvZ.

Miniautostrada lui Boc se face doar daca nu se strica vremea. Boc a fost in ultimele 10 luni de cinci ori pe santierul Bechtel, Berceanu de sase ori. Un calcul simplu arata ca americanii turnau 7,4 km de autostrada, iar premierul isi facea aparitia. Ieri, la ultima vizita, seful Executivului a luat masurile finale miniconstructiei din Transilvania: "Am vazut 39 de km de autostrada in diverse stadii, peste 95-96-97% din cei 42 de km dintre Gilau si Campia Turzii sunt finalizati" .Cu umbrelele deasupra capului, Boc a continuat: "Ne respectam angajamentul". Motivul pentru care umbrelele stateau drepte pe santier ar putea insa sa-i strice planurile lui Emil Boc pe 1 decembrie, scrie Gandul.

Liderii comunisti, intre crima si lux. O noua serie de fotografii din Fototeca online a comunismului romanesc va fi lansata astazi si cuprinde circa 2.500 de imagini, majoritatea inedite, care vor fi puse la dispozitia gratuita a publicului. Printre ele se numara instantanee cu Gheorghe Gheorghiu-Dej si familia sa, poze din vacantele familiei Ceausescu, imagini de la manifestatii procomuniste. In contrast cu relaxarea si opulenta pe care le afiseaza liderii comunisti, apar fotografii extrem de dure cu taranii executati de comunisti in anii 1949-1950, scrie Romania libera.

Sponsorizezi cu 15.000 de lei PD-L, obtii un contract de 15.000.000 de lei de la stat. In decalogul masurilor pentru combaterea efectelor crizei economice, pe primul loc ar trebui sa apara sponsorizarea partidelor politice reprezentate in Guvern. Fericiti cei care au facut asta la ultimele alegeri din noiembrie 2008, caci a lor este izbavirea pe timp de criza si tot ale lor sint si contractele pe bani publici. Saptamina trecuta, Administratia Portului Constanta ne-a facut placerea de a demonstra acest lucru, atribuind un contract de 15 milioane de lei unui sponsor electoral. Norocosul sponsor a reusit sa scoata cu aceasta ocazie de o mie de ori mai mult decit suma investita. Na, sa se mai plinga privatii din Romania ca statul asta rau nu-i ajuta cu nimic, scrie Academia Catavencu.

Discursul lui Biden de la Bucuresti, "o provocare la adresa Rusiei". Cuvintele rostite de vicepresedintele SUA, Joe Biden, in Romania au atins cea mai mare temere a Rusiei, aceea ca Occidentul va ajunge pana la granita sa de vest, sustin expertii de la Institutul american Stratfor. Biden a ales Bucurestiul pentru a-si expune principalele idei in materie de politica externa fiindca Romania se afla la granita UE si NATO si isi doreste sa aiba un rol important in regiunea Marii Negre, dar si pentru ca Polonia si Cehia sunt dezamagite de schimbarea politicii americane legate de scutul antiracheta, spun specialistii romani de politica externa. Armand Gosu considera ca SUA nu mai pot face o politica in zona Marii Negre daca doresc resetarea relatiilor cu Rusia, scrie Romania libera.