Accidentele CFR, decontul nepasarii. Un nou accident pe calea ferata face victime printre pasageri - patru persoane au fost ranite, dintre care trei transportate la spital- dupa ce locomotiva care urma sa tracteze trenul in care se aflau calatorii a lovit vagoanele cu viteza excesiva. Ciocnirea s-a produs intre loca litatile Fiad si Romuli, din judetul Bistrita-Nasaud, acolo unde acceleratul Timisoara - Sighetu Marmatiei a ramas blocat din cauza unei defectiuni tehnice, scrie EvZ.

Examenele internationale vor fi echivalate la bacalaureat. Liceenii care au deja in „portofoliu” un certificat international, fie pentru competente digitale, fie pentru competente lingvistice intr-o limba straina, nu vor mai trebui sa sustina probele respective la examenul de bacalaureat de tip nou. Astfel, elevii care au obtinut un certificat de competente digitale de tipul ECDL (European Computer Driving Licence), start sau complet, trebuie sa depuna o cerere la secretariatul scolii unde vor sustine Bacul, in perioada 29 martie-5 aprilie, impreuna cu o copie legalizata a diplomei respective. Acelasi lucru e valabil si pentru echivalarea certificatelor de competente lingvistice. Integral in EvZ.

Gripa porcina: descurcati-va singuri! Ministerul Sanatatii a instaurat carantina in toate spitalele din tara, in contextul in care cinci scoli au fost inchise si peste 550 de persoane au fost infectate. Ca sa nu ajungem in situatia Ucrainei, unde au murit peste 60 de persoane, masurile de prevenire a raspandirii virusului trebuie respectate cu strictete. Nu exista o institutie care sa verifice daca masurile recomandate de minister sunt aplicate. Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat ieri instituirea carantinei in toate spitalele din tara, ca masura majora in impiedicarea raspandirii virusului gripei porcine A/H1N1. Integral in Romania Libera.

Salariile bugetarilor, intarzieri de cateva luni in mai multe judete. In vreme ce decidentii politici avertizeaza, dand vina unul pe altul, ca in viitorul apropiat exista riscul ca salariile si pensiile sa fie diminuate sau sa nu fie platite in lipsa banilor de la FMI, situatia din mai multe judete ale tarii arata ca acest lucru se intampla deja, si inca de luni bune. Mii de oameni, angajati in sistemul sanitar ori ai unor primarii, asteapta chiar si de cinci luni sa-si primeasca salariile sau le primesc diminuate. Astfel, 18 angajati ai Unitatii de Primire a Urgentelor din Hateg, judetul Hunedoara – asistenti si brancardieri –, au intrat ieri dimineata in greva foamei, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile timp de cinci luni. Integral in Romania Libera.

De ce a dat faliment o brutarie facuta cu bani europeni: "Romanii n-au vrut sa manance dupa tigani". Acum cinci ani, romii din Gradistea, Braila, au decis sa intre in afaceri. Cu 50.000 de euro de la Uniunea Europeana au ridicat o brutarie, dar dupa sase luni au intrat in faliment. Vinovati au fost gasiti romanii, pentru ca au refuzat sa manance "paine tiganeasca". Dupa ce s-a prabusit, afacerea de la Gradistea a intrat in vizorul DNA si al Departamentului pentru Lupta Anti-Frauda, iar banii au fost returnati. Integral in Romania Libera.

Proiect pentru despagubirea celor afectati de constructia infrastructurii de transport. Senatorii au adoptat, luni, o initiativa legislativa care prevede despagubirea persoanelor a caror sanatate este afectata de activitatea de constructie a infrastructurii de transport, precum si a celor ale caror imobile sunt avariate de aceasta activitate. Potrivit initiativei legislative, nivelul despagubirilor ar urma sa fie de 90 la suta din cheltuielile efectuate pentru tratamentul medical preventiv sau profilactic, dupa caz, pentru bolile provocate de depasirea limitelor maxime admise pentru noxe si zgomot si 80 la suta din valoarea evaluata a pagubelor rezultate din activitatea de constructie a infrastructurii de transport asupra imobilelor afectate. Integral in Gandul.

Scapam de gripa porcina in 2011. Autoritatile din Romania avertizeaza ca virusul A(H1N1) poate face ravagii daca populatia nu respecta regulile de igiena. Viteza de raspandire a virusului pandemic i-a bagat in sperieti pe reprezentantii Ministerului Sanatatii. In doar trei zile numarul imbolnavirilor a ajuns la aproape o suta. Integral in Adevarul.

Un emigrant roman cere la Washington despagubiri pentru persecutiile din perioada comunista. Un roman emigrat in Statele Unite in anii ‘80 a protestat pasnic saptamana trecuta in fata Ambasadei Romaniei la Washington, cerand ca statul roman sa-l despagubeasca pentru persecutiile suferite in timpul regimului communist. Potrivit editiei electronice a publicatiei Daily Herald, Viorel Ciubuc, acum in varsta de 71 de ani, a fugit in Statele Unite in 1985, la zece ani dupa ce isi exprimase pentru prima data dorinta de a parasi Romania comunista unor demnitari ai SUA. Integral in Gardianul.