Demisia lui Streinu-Cercel, aranjata de Bazac-PSD. Social-democratii cauta sa exploateze electoral gripa porcina, aruncand raspunderea pe seama lui Traian Basescu. Demisia secretarului de stat in Ministerul Sanatatii (MS) Adrian Streinu-Cercel a fost pregatita in „laboratoarele” PSD in scopuri pur electorale. Prin aceasta demisie, PSD urmareste sa exploateze in campanie tema gripei porcine si sa puna pe seama lui Traian Basescu raspunderea pentru gestionarea unei eventuale crize. Totodata, in spatele „tehnocratului” Streinu-Cercel, un grup de oficiali ai MS, apropiati ai fostului ministru Ion Bazac, pregateau o mega-afacere cu vaccinuri, masti de protectie si substante dezinfectante achizitionate rapid, pe fondul panicii induse, scrie EvZ.

Majoretele din Cluj, multiple campioane europene. Imaginea pe care o au majoretele in America, aceea de "usuratice", frumoase si cam prostute, nu are nicio legatura cu ceea ce se intampla in Romania. Dimpotriva. "Toate fetele noastre sunt bune la invatatura, sunt studente sau eleve", spune Mihai Kiss, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj, initiatorul acestei miscari sportive in Cluj, "si fac tot ce pot ca ele sa ramana asa. Nu le dau afara din trupa, daca aflu ca au probleme cu notele, dar stiu cum sa le motivez". "UMF Madness" sau, in traducere , "Nebunia UMF", este trupa de majorete a Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj, rezultat al unui proiect pornit la drum in 1996, scrie Gandul.

Securisti acuzati ca au terorizat sute de oameni. Sapte ofiteri de Securitate din Tulcea sunt judecati pentru fapte de politie politica, la cererea CNSAS. O parte din acesti ofiteri au lucrat pana de curand in SRI si beneficiaza de pensii speciale. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a depus la Curtea de Apel Bucuresti sapte note de constatare privind comiterea unor fapte de politie politica de catre ofiteri ai Securitatii Tulcea. Coloneii Tudorel Milea, Nicolaie Zarnescu, Florin Nencu si Gheorghe Mauna, capitanii Dumitru Cartoafa si Mihai Sasu si locotenentul-maior Nicolae Cioc au fost chemati in instanta de CNSAS pentru fapte de politie politica comise impotriva a sute de tulceni. Dosarele au fost inregistrate de CNSAS la Curtea de Apel Bucuresti in lunile iunie si iulie 2009. Pana acum insa, in nici unul dintre cazuri instanta nu s-a pronuntat, scrie Romania libera.

Cat costa sa bati un politist. 1.000 de lei este amenda maxima pe care o poate primi o persoana care a ultragiat un politist, potrivit articolului 91 din Codul Penal. Cu asa lege, infractorii prind curaj. Uciderea agentului Tiberiu Sarbu a survenit pe fondul slabirii autoritatii politiei si cresterii tupeului infractorilor din cauza pedepselor prea mici pentru ultraj. In primele noua luni ale acestui an, au fost inregistrate, la nivel national, 301 cazuri de ultraj comise asupra a 403 politisti de ordine publica. Alti 18 politisti de frontiera au avut o soarta asemanatoare. Din totalul de politisti ultragiati, doar 74 au scapat ieftin, cu injuraturi si amenintari. Restul de 223 au fost batuti crunt, scrie Adevarul.

Desi a scris cu mina, Stanoiu a mai facut un pas spre statutul de turnatoare. Saptamina trecuta a avut loc o noua infruntare intre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Rodica Stanoiu, moderata de magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti. Sa incepem cu dispunerea de trupe in sala: in coltul din dreapta, avocatul CNSAS; putin mai in spate, colegul nostru Mircea Toma, in calitate de reprezentant al Agentiei de Monitorizare a Presei; iar in partea stinga, Viorel Stanoiu, fost judecator la Curtea Constitutionala si sot al Rodicai Stanoiu, asistat de o pleiada de avocati in frunte cu Alice Draghici. Din episoadele anterioare, amintim: in 2007, madam Stanoiu a contestat decizia de politie politica data de CNSAS, motivind ca un accident i-ar fi modificat scrisul, facindu-l astfel sa semene cu cel al turnatoarei „Sanda“, scrie Academia Catavencu.

Hunedoara, judetul UNESCO. Comisia Prezidentiala pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice si Naturale a propus, intr-un raport din luna septembrie, ca mai bine de jumatate din teritoriul judetului Hunedoara sa fie propus pentru includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aria respectiva cuprinde intreaga Tara a Hategului, monumentele din Hunedoara, Deva si de pe Valea Muresului, plus Tara Zarandului. „Acest peisaj cultural integreaza vechi tinuturi romanesti din sud-vestul Transilvaniei, peisaje istorice cu valori exceptionale de patrimoniu cultural si natural, care se desfasoara de-a lungul cursului inferior al raului Strei, pe Valea Muresului si pana in Muntii Apuseni, invecinandu-se cu muntii Poiana Rusca, Retezat si Sureanu. Patrimoniul cultural cuprinde monumente istorice exceptionale, ilustrand o secventa cronologica extinsa”, se arata in argumentatia comisiei, potrivit EvZ.

Statul strange robinetul subventiilor. Efecte: metroul s-ar putea inchide. Companiile de stat cu datorii la bugete, aflate pe lista neagra a FMI, vor fi deconectate in 2010 de la perfuzia subventiilor de stat. Raman subventionate doar Compania Huilei, CFR Calatori si CFR Infrastructura. Sindicalistii metroului bucurestean spun ca, in lipsa subventiilor, trenurile care transporta zilnic 750.000 de persoane si-ar putea inchide usile. Definitiv. Citeste mai multe in Romania libera.

Fondurile murdare ale candidatilor. "Fondurile murdare" sint banii donati partidelor/candidatilor de catre sponsori interesati. Interesati sa-si recupereze banii de la stat. Nu e ilegal sa faci donatii partidelor. Nu e ilegal sa cistigi contracte cu statul. Dar cind cele doua actiuni se petrec in aceasta ordine, ar putea fi cel putin suspect. Iata motivul pentru care sponsorii „grei“ ai partidelor nu apar niciodata in listele oficiale de donatori. Nici la PSD, nici la PD-L, nici la PNL. E suficient sa ne aruncam un ochi pe listele oficiale de sponsorizari pentru partide din 2008 ca sa ne dam seama de asta. Dar unde se duc banii donatorilor generosi cind se duc? Tot la partid, dar prin intermediul membrilor, scrie Academia Catavencu.

Nostalgia comunismului bantuie Europa de Est. Realitatile postcomuniste i-au dezamagit pe multi dintre locuitorii fostelor state aflate sub tutela URSS, dezvaluie un sondaj recent. Capitalismul si democratia si-au pierdut din popularitate in fostele republici sovietice si in state comuniste din Europa Centrala si de Est. La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, o buna parte din populatia acestor tari declara ca, din punct de vedere economic, au trait vremuri mai bune inainte de ’89, dezvaluie un sondaj dat publicitatii luni, scrie EvZ.

De ce nu avem inca vaccin romanesc antigripa porcina? Pentru ca "este prea testat". Peste 650 de romani au gripa noua, iar ritmul de raspandire a bolii creste simtitor, in Romania inregistrandu-se ieri 26 de noi cazuri, printre care si cel al unui bebelus de trei luni. In timp ce presedintele Traian Basescu a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, specialistul in boli infectioase al Ministerului Sanatatii, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, si-a dat demisia "din motive personale". Gestul sau a venit la scurt timp dupa ce a fost acuzat de Palatul Cotroceni ca raspandeste panica, presedintele Traian Basescu spunand despre el ca "pravalea apocalipsa peste Romania si impunea importul imediat de vaccin antigripal". Cifrele par insa sa ii dea dreptate lui Streinu-Cercel, avand in vedere ca, dupa sedinta CSAT, presedintia a anuntat ca 659 de romani au contractat gripa noua, scrie Romania libera.