Seful Fondului Global anti-SIDA: „Toti au auzit de trecutul SIDA in Romania”. Seful Fondului Global anti-SIDA se asteapta ca romanii sa preia programele finantate pana acum din exterior. Aflata in plin haos creat de noul virus A/H1N1, in plina criza politica starnita de neintelegerile partidelor in privinta guvernarii, cu un Minister al Sanatatii fara o conducere stabila, Romania s-ar putea confrunta in perioada urmatoare si cu o criza in domeniul luptei impotriva „maladiei secolului XX”, SIDA. Pericolul raspandirii virusului HIV in spatiul ex-sovietic, in principal in Rusia, a facut subiectul celei de-a treia editii a Conferintei pe Probleme SIDA din estul Europei si Asia Centrala, desfasurata intre 28 si 30 octombrie, la Moscova, scrie EvZ.

Optimistul Basescu: „In trimestrul II din 2010 vom relua cresterea economica. Romania va avea o crestere economica de 0,5-2,5% din PIB, fata de 1,6%, media estimata in UE”. Presedintele Traian Basescu considera ca, practic, ce a fost mai greu in criza a trecut. "Ne aflam in cel mai scazut punct al crizei. Au aparut reluari de cresteri industriale, dar n-as vrea sa fiu mai optimist in conditiile in care nu sunt multe semnale pozitive. In trimestrul II 2010 vom relua cresterea economica, vom avea o crestere de 0,5-2,5% din PIB, iar in Uniunea Europeana media estimata de cresterea economica este de 1,6%", a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu, prezent la Topul National al Firmelor Private din Romania - 2008, unde a ajuns cu o intarziere de 25 de minute, scrie Gandul.

Vaccin unguresc pentru romani. Locuitorii din vestul tarii trec granita la vecinii unguri de unde isi cumpara vaccinul antigripal cu 35 de lei. In Ungaria, vaccinul e de o luna in farmacii. In Romania, Ministerul Sanatatii a anuntat, ieri, ca are de unde sa ia jumatate de milion de doze pentru copii. Autoritatile de la Bucuresti au dat asigurari ca vaccinul produs de Institutul Cantacuzino respecta standardele internationale si este similar, din punct de vedere al reactiilor adverse, cu cel impotriva gripei sezoniere. Minusul vaccinului romanesc ar fi faptul ca nu acopera si categoria de risc reprezentata de copiii intre sase luni si sase ani, noteaza Adevarul.

Avocatul hotilor masinii lui Gigi Becali a fost arestat preventiv pentru trafic de influenta. Sever Teodorescu, unul dintre avocatii hotilor masinii lui Gigi Becali a fost arestat preventiv, vineri, de catre Curtea de Apel Galati pentru trafic de influenta, informeaza un comunicat al DNA. Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati, reztulta ca „in perioada mai-noiembrie 2009, inculpatul Teodorescu Sever, in calitate de avocat in cadrul Baroului de Avocati Bucuresti, a pretins de la o persoana denuntatoare, arestata preventiv, suma totala de 30.000 euro, pentru a interveni pe langa judecatorii investiti sa judece dosarul in care denuntatoarea are calitatea de inculpata in scopul obtinerii liberarii sale din starea de arest preventiv, scrie Gardianul.

Judele-„spagar” pateaza imaginea justitiei. Lipsa antecedentelor penale si statutul judecatorului-„spagar” Dumitru Rebegea - acuzat ca a primit mita 36.000 de euro pentru a face scapati doi cunoscuti interlopi din Dambovita -, nu i-a convins pe magistratii Curtii de Apel sa nu-l arunce dupa gratii. Acestia au considerat ca argumentele invocate de aparatorul colegului lor de la Tribunalul Prahova „nu sunt suficiente”, asa ca au decis sa emita pe numele judecatorului Rebegea mandatul de arestare pentru 29 de zile, cerut de anchetatori, scrie EvZ.

Sute de cadavre ale romanilor, abandonate la morga. In fiecare an, sute de romani mor pe teritoriul Italiei, iar in majoritatea cazurilor, repatrierea cadavrelor este o sarcina dificila pentru familiile decedatilor din cauza costurilor mari cu transportul si inmormantarea. Unele dintre aceste cadavre sunt incinerate sau ingropate in Peninsula, iar altele sunt abandonate in morgile italiene, noteaza Adevarul.

Negoita - de la parcarile in spic la fantanile colorate care "educa estetic" cetatenii. Primaria cu 70 de milioane de euro datorii. Primaria sectorului 3, condusa de Liviu Negoita, are datorii la banci de aproximativ 70 de milioane de euro. Trei dintre credite, insumand 230.000.000 lei, fara dobanzi, comisioane si alte costuri aferente, primarul Liviu Negoita le va lasa mostenire viitorului edil al sectorului 3. Este vorba de credite luate in utimii trei ani, de la o singura banca si toate cu o perioada de gratie de trei ani si o perioada de rambursare de sapte ani. Astfel, in 2005 Primaria sectorului 3 figureaza ca s-a imprumutat cu 50.000.000 de lei pentru o perioada de 84 de luni, cu o perioada de gratie de 36 de luni, datoria publica urmand a se stinge in 10 ani, adica in 2015. In 2006, primaria lui Negoita s-a mai imprumutat de alte 80.000.000 de lei, tot pentru 84 de luni, cu o perioada de gratie de trei ani, datoria urmand sa fie achitata in 2016, scrie Gandul.

Consiliului National Secuiesc: Anulati voturile stampiland de mai multe ori, pentru a putea castiga autonomia. Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, atrage atentia populatiei maghiare ca, aflandu-se pe pragul alegerilor presedintiale, comunitatea etnica care va accepta pe acei politicieni care neaga drepturile colective si vor vota programele lor electorale calca de bunavoie pe scara asimilarii. Totodata, Izsak solicita secuilor sa nu dea posibilitate speculantilor de voturi sa faca comert cu sperantele secuilor si sa-i vanda politicienilor care „ameninta cu inchisoare pe cei care isi asuma lupta pentru autonomie”, scrie Gardianul.