Seful SRI: Documentele de la "Doi s`un sfert" circula pe bloguri, cu stampila institutiei. Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a confirmat existenta scurgerilor de informatii de la DGIPI – serviciul secret al Ministerului Administratiei si Internelor –, dupa cum a dezvaluit Romania libera invocand surse confidentiale. Despre trambitarea fraudarii alegerilor, seful SRI a spus ca reprezinta o retorica pur politica, deoarece "SRI nu a detectat un eventual plan de fraudare. (...) Este absolut imposibil sa nu captam acest lucru, daca ar fi existat astfel de planuri". Integral in Romania Libera.

Concendiul fortat, atentat la siguranta. Sindicatele din politie sustin ca trimiterea fortata a politistilor in concediu fara plata, coroborata cu deficitul de personal constituie „un atentat la ordinea publica si, implicit, la siguranta cetateanului”. Asta, cu atat mai mult cu cat exista nenumate posturi de politie care deservesc mai multe comune si in care lucreaza un singur agent. In semn de protest fata de masura anuntata de executiv, sindicalistii au anuntat ca vor cere planificarea consecutiva a celor patru zile de concendiu fara plata pe care trebuie sa le ia in fiecare luna, scrie EvZ.

Matematica „tradusa” in cuvinte si romana fara Slavici. Oricat de nebunesti si lipsite de temei ar parea, la prima vedere, aceste propuneri sunt menite sa simplifice programa scolara si s-o faca mai accesibila elevilor. Alternativa specialistilor din asociatiile profesionale si din Academia Romana, a dascalilor si a parintilor - manualele „descarcate” de paginile intregi de formule greu de inteles si centrarea pe explicatii accesibile, prin care elevii sa poata obtine ce isi propune matematica: rationamentul corect. Integral in EvZ.

Discriminarea incepe de la cresa. Profitand de lacunele legislative, edilii sectorului 2 al Capitalei au hotarat sa creasca taxele platite lunar de parinti pentru a-si tine copiii in cresele de stat. Astfel, potrivit unei hotarari adoptate de consiliul local, taxele au crescut de pana la sapte ori, fiind calculate in functie de veniturile parintilor. Masura este vazuta drept una discriminatorie de specialisti, care-i sfatuiesc pe parinti fie sa apeleze la instanta pentru a-si recastiga drepturile, fie sa se indrepte catre cresele private, care ofera, cel putin, conditii mai bune si personal calificat pentru ingrijirea celor mici. Integral in EvZ.

Iliescu: "Diversiunea terorista s-a declansat in seara zilei de 22 decembrie". Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, reactioneaza la o declaratie facuta de Traian Basescu, inainte de plecarea la Berlin: "conducatorilor de dupa executarea lui Ceausescu, care ar fi scos armata in strada , pentru a ucide 1.600 de romani". "Se stie bine, ca diversiunea terorista s-a declansat in seara zilei de 22 decembrie, in jurul orelor 18.30, cand nu era constituita nicio structura a noii puteri. Cine putea, deci, din partea viitoarei puteri neconstituite sa dispuna o asemenea monstruozitate ? Diversiunea avea tocmai rolul evident de a impiedica orice noua structurare de putere", scrie Iliescu pe blogul personal. Integral in Adevarul.

Locuinte ANL doar celor care pot achita chiria in avans. Cele 36 de locuinte ANL din orasul vasluian Negresti, finalizate recent, vor fi repartizate conditionat de primarie doar celor care pot achita chiria in avans pe un an, in vederea strangerii sumelor necesare racordarii blocului la reteaua de electricitate. In consecinta, primaria din localitate a impus familiilor carora le-au fost repartizate locuintele sa achite in avans chiria pe un an, ceea ce inseamna peste 1.000 de lei de fiecare apartament. Integral in Gandul.

Gripa porcina limiteaza deplasarile. Aparitia in tara noastra a peste 20 de cazuri de gripa noua in ultimele 24 de ore a determinat autoritatile sa ia masuri drastice. Comitetul de coordonare pentru supravegherea imbolnavirilor prin A/H1N1 a recomandat ieri limitarea calatoriilor in afara si in interiorul Romaniei. Vor fi reduse si deplasarile scolare si extrascolare, in special schimburile de experienta scolara care implica vizite de studiu din si in Ucraina (unde s-au inregistrat deja 14 decese), Bulgaria (opt decese) si Moldova (trei morti). Integral in Romania Libera.

Romania va ramane izolata pe piata europeana a carnii de porc. Romania nu va relua exporturile de preparate din carne de porc de la 1 ianuarie 2010, in pofida asigurarilor date de guvernanti, din cauza faptului ca nu au fost luate masurile obligatorii cerute de UE in privinta combaterii pestei porcine. In cel mai bun caz, exporturile de preparate realizate in sistem lohn (cu materie prima din import) vor putea fi reluate din a doua jumatate a lui 2010, in conditii stricte impuse procesatorilor de catre responsabilii europeni. Integral in Gardianul.

Datorii peste datorii: Vesta de salvare in 2010, 19 miliarde de euro. Din cauza proastei gestionari a bugetului de catre guvernanti, Romania trebuie de la an la an sa se imprumute de tot mai multi bani pentru a-si achita obligatiile financiare. Iar acest fapt inseamna dobanzi mai mari platite de stat bancilor, care se vor reflecta negativ in nivelul de trai al cetatenilor, scrie Cotidianul.

Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac - santaj la seful ANI? Agentia Nationala de Integritate, institutie europeana a statului romån, se afla sub atacul cu miza electorala al Coalitiei Kaz-GRIVCO-FNI, efectuat prin doua instrumente de presiune din ograzile lui Alexandru Sassu, Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vintu si Dan Voiculescu. Mai mult, insusi seful ANI, Catalin Macovei, a fost supus unui santaj de presa executat prin intermediul a doi cunoscuti fosti ziaristi transformati in traficanti de informatii si agenti de influenta. Este vorba de doua "etaloane“ de deontologie, mari formatori de opinie ai televiziunii publice nationale, TVR, ai postului Realitatea TV si ai Antenelor 1, 2 si 3: Bogdan Chirieac, fost redactor-sef al ziarului "Gandul“, si Sorin Rosca Stanescu, fost director general al defunctului ziar "Ziua“. Integral in Curentul.