Cum o duc azi statele imprumutate de FMI. Argentina si Brazilia sunt doua state care au luat imprumuturi de la Fondul Monetar International (FMI). Brazilia a fost beneficiara celui mai mare imprumut acordart vreodata de Fond, iar anul acesta a anuntat ca va credita institutia cu 10 miliarde de dolari, adica o treime din creditul luat in 2002. In intervalul 1991-1998, Argentina trebuia sa implementeze reforme structurale si sa faca privatizari, ceea ce a condus la reducerea inflatiei. Insa, de la jumatatea lui 1998, pe fondul problemelor economice cu care s-au confruntat Rusia si Brazilia, performantele economice ale Argentinei s-au deteriorat semnificativ, astfel ca statul sud-american, intrat in recesiune, apeleaza la FMI pentru finantarea deficitului bugetar, ajuns la 2,5%, scrie EvZ.

Noul ambasador SUA vorbeste cu incantare pentru Wall Street Journal despre "presa extrem de agresiva din Romania". Noul ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, se declara multumit de presa romaneasca "extrem de agresiva" si diversa, doua trasaturi ce reprezinta o garantie pentru democratie, in opinia diplomatului. Ambasadorul american subliniaza ca ziarele din Romania vorbesc pe larg despre orice se intampla pe sceana politica: "Sunt extrem de agresive si ofera multe perspective politice diferite atunci cand acopera o situatie. Este minunat. O presa agresiva este extrem de importanta; este parte a unei democratii sanatoase si functionale", a explicat Gitenstein, intr-un interviu pentru publicatia americana The Wall Street Journal (WSJ), citata de Gandul.

Martin Schulz, liderul Grupului Socialist din PE: Romania isi subestimeaza propriile atuuri europene. Lipsa unui guvern investit cu increderea Parlamentului compromite sansele Romaniei de a obtine un post important la Bruxelles, crede liderul eurodeputatilor socialisti si democrati, care mai vorbeste despre pozitia Romaniei in noua arhitectura a UE si comenteaza interpretarea inedita data de presedintele Traian Basescu Tratatului de la Lisabona. „Daca ai un guvern care actioneaza puternic, poti obtine postul dorit. Intrebarea este insa care guvern. Asta este problema Romaniei - situatia interna neclara. Tara are un guvern in exercitiu, insa este neinvestit cu increderea Parlamentului si de aceea are dificultati in reprezentarea pe scena internationala. Pe langa aceasta, cred ca presedintele tarii este o personalitate lipsita de claritate. Tot ceea ce face este intotdeauna dificil de interpretat pe plan international”, a comentat Martin Schulz strategia Romaniei pentru obtinerea unui post in cadrul viitoarei Comisii Europene, scrie Cotidianul.

Florin Nencu - securist, SRI-ist, FNI-ist. Timp de doi ani, inainte de 1989, fortele Securitatii din Tulcea s-au mobilizat pentru anihilarea a doi muncitori, deportati in acest judet dupa ce au participat la revolta brasovenilor din 1987. Ofiterul de Securitate Florin Nencu, care a coordonat teroarea brasovenilor, a devenit dupa Revolutie colonel SRI, iar dupa ce s-a pensionat a coordonat FNI Tulcea, pagubind peste o mie de tulceni. CNSAS a trimis in instanta dosarul ofiterului de Securitate in vara acestui an. Raspunsul judecatorilor intarzie insa sa apara, scrie Romania libera.

NASA lanseaza cruciada impotriva profetilor apocalipsei din 2012. NASA a initiat o campanie de explicatii stiintifice de amploare pentru a contracara ofensiva profetilor apocalipsei, care se propaga tot mai mult, mai ales prin intermediul internetului. Chiar si Hollywoodul a adoptat acest scenariu catastrofal, producand "2012", filmul cu un buget imens, regizat de Roland Emmerich, ce va fi lansat in aceasta saptamana, scrie Gandul.

Televiziunile digitale isi lasa clientii cu ochii-n soare. Pentru orice defectiune, abonatii operatorilor TV prin satelit raman fara semnal zile in sir. Majoritatea televiziunilor digitale si-au externalizat serviciile de montaj si service unor firme fara personal calificat si cu foarte putini angajati. Serviciile post vanzare ale Dolce Romtelecom, Boom Tv sau Digi Tv lasa de dorit. Si asta pentru ca, uneori, astepti si doua luni pana cand o echipa de specialisti vine sa-ti instaleze antena sau sa remedieze o defectiune. Gabriela Stoican are o casa in orasul ilfovean Pantelimon si a apelat la compania RCS&RDS pentru a-si monta cablu TV in 2008. De la biroul de informatii i s-a spus ca in Pantelimon nu exista cablu si daca vrea, poate alege o antena de la Digi TV, scrie Adevarul.

Documente clasificate din dosarele lui Hayssam, copiate pentru Palatul Cotroceni inaintea rapirii din Irak. Anumite informatii clasificate din dosarele privind infractiunile economice savarsite de sirianul Omar Hayssam s-au scurs de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor catre Presedintie, sustine unul dintre functionarii Oficiului. Dezvaluirea a fost facuta in anul 2006 de catre Cristian Man, directorul Directiei de Implementare a Legislatiei Specifice, din cadrul ONPCSB, in fata procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce un angajat al directiei l-a acuzat ca a fotocopiat ilegal documente clasificate. Operatiunea s-a derulat, spune Man, la ordinul verbal al fostului presedinte al Oficiului, Iulian Dragomir, care in prezent este judecator in cadrul Sectiei Penale din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, scrie Gardianul.

Ce face senatorul PD-L Marian Rasaliu cu 20.000 de lei: isi ia un teren, doua masini si traieste un an. Academia Catavencu a depus la Parchetul General o plingere penala impotriva a peste 500 de demnitari care si-au completat in fals declaratia de avere. Unii si-au ascuns conturile, altii vilele, citiva afacerile, cei mai multi pe toate acestea. Unde anume, numai Parchetul ne poate spune, cu legea in mina. Cine sint ei, faptasii, va spunem noi. Din pacate, unii au fost realesi deja in noul Parlament. Asa ca voua, cititorilor nostri – care sinteti mai inteligenti decit votantii lor –, nu va ramine decit sa-i mai suportati patru ani. Citeste mai multe in Academia Catavencu.

Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac stabilesc prioritatile Integritatii. Folosindu-si influenta si relatiile, cei doi jurnalisti au incercat sa faca presiuni asupra sefului ANI, sugerandu-i ce anchete ar trebui finalizate. O noua campanie electorala, o noua serie de stenograme menite sa serveasca diverse interese. Spre deosebire de campaniile trecute pentru prezidentiale, cand stenogramele redau discutii din interiorul partidelor politice, lupta de acum a debutat cu stenogramele unor discutii legate de dosarul fugii din tara a lui Hayssam, scrie EvZ.

Fonduri europene pentru retete „ca la bunica acasa”. Tudor Milulescu, absolvent de studii economice, fost director de firma, s-a reprofilat pe… prajituri. Afacerea lui va creste, pentru ca a obtinut 89.000 euro fonduri europene nerambursabile. Totul a inceput in urma cu cativa ani. Dupa ce a lucrat la stat ani buni inainte de 1990, Tudor Milulescu, absolvent de ASE, si-a deschis o mica afacere, iar acum a ajuns la o cifra de afaceri de peste 100.000 euro din vanzarea de prajituri, facute in familie. Dar nu orice fel de prajituri, tine sa ne precizeze. Citeste mai multe in Gandul.

Academia Catavencu lanseaza "Ghidul calatoriilor de iarna". Pe 11 noiembrie, Academia Catavencu lanseaza “Ghidul calatoriilor de iarna”. La fel ca si editia de vara a ghidului, acesta de acum este impartit in trei sectiuni: Romania, Europa, Restul lumii. Textele contin experientele, placute sau neplacute, pe care cei de la departamentul "NashpaTurizm" de pe langa Academia Catavencu le-au acumulat de-a lungul incursiunilor lor in afara redactiei.