Catalin Macovei: „Tehnica lui Rosca pare sa tina de mafie”. Seful Agentiei de Integritate denunta santajul la care ar fi recurs fostul jurnalist si se intreaba daca acesta nu ar fi vrut, de fapt, sa procedeze la fel si cu ministrii PDL. Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, sustine, intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, ca a fost santajat de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu. El afirma ca, desi intalnirea „de taina” cu SRS intr-un restaurant, de pe malul lacului Snagov, poate ridica semne de intrebare privind integritatea sa, de fapt la mijloc nu a fost decat curiozitatea de a afla ce pune la cale jurnalistul.

Castigatorii locuintelor de la OTV vor fi dati afara pentru ca acestea nu au fost achitate. Diaconescu spune ca e o minciuna: "Tot felul de santaje". Persoanele care au castigat apartamente in cadrul emisiunii 100% Adevarat de la OTV vor fi dati afara din locuinte, si asta pentru ca firma care se ocupa de productia emisiunii nu a platit fratilor Negoita valoarea acestora. "E o minciuna! Noi nu avem nici o legatura, ci o firma, dar ei au spus ca le-au platit. Face el tot felul de santaje ca e om politic (nr. referindu-se la Robert Negoita), probabil e o replica a lui", a declarat pentru Gandul, Dan Diaconescu.

Barometrul de Consum Cultural 2009: Centrele xerox, mai „vizitate“ decat muzeele. Criza economica mondiala i-a lovit pe romani si la capitolul „consum cultural“, in anul 2009 inregistrandu-se o scadere generala a activi­tatilor culturale, potrivit Barometrului de Consum Cultural. Realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii, pe un esantion de 1.100 de respondenti, cu varste de peste 15 ani, Barometrul indica un consum redus de cultura, in conditii de criza, din cauza intentiei accen­tuate de economisire. Astfel, activitatile culturale „elitiste“, „de masa“, dar si cele „non-culturale“, de petrecere a timpului liber, au inregistrat un declin. Studiul referitor la situatia muzeelor din Romania, facut la cererea Ministerului Culturii si Cultelor, arata faptul ca acestea nu se afla printre cele mai vizitate obiective culturale in Romania, scrie Cotidianul.

Rl Incognito: Dacia 1300, impinsa pe sest catre cimitirul de masini. Autoturismele romanesti vechi, in special Dacia 1300 si 1310, au zilele numarate pe drumurile publice. Registrul Auto Roman este acuzat ca vrea sa scoata masinile din circulatie prin intermediul statiilor autorizate pentru a efectua Inspectia Tehnica Periodica. Acest lucru le-a fost confirmat reporterilor incognito ai Romaniei libere chiar de angajatii mai multor unitati ITP, care au refuzat sa acorde viza de trecere unei Dacii 1310, nu din cauza starii tehnice, ci pentru ca "RAR este mult mai drastic in privinta acestor autoturisme". "Cum nu poate exista o lege, ca s-ar ridica prea multa lume impotriva, se folosesc de noi, sa nu le mai dam revizia. Si politia, cand prinde o Dacie pe traseu, imediat opreste actele soferului sub pretext ca nu ar corespunde tehnic", ne-a spus un inginer de la un service autorizat din Bucuresti, scrie Romania libera.

Internetul de la cablisti: „conexiune intrerupta“. Uneori, internetul prin fibra optica merge mai greu decat functiona dial-up-ul acum zece ani. Tot mai multi romani se plang de calitatea slaba a serviciilor de internet, dar si de faptul ca tehnicienii factureaza si costurile remedierii defectiunilor ce apar din vina operatorilor. Daca aveti probleme cu conexiunea la internet mai bine asteptati sa se rezolve de la sine pentru ca echipele tehnice ajung greu si, uneori, factureaza si costurile remedierii problemei. Victoria A. sta in cartierul Militari din Bucuresti si are abonament la internet de la RCS&RDS de trei ani. Insa, de un an, de cand operatorul a bagat fibra optica internetul merge tot mai prost, scrie Adevarul.

Fuga lui Hayssam, filata pas cu pas de SRI. In dosarul „Hayssam”, de pe rolul Curtii de Apel Oradea, se afla documente care arata ca ofiterii de informatii urmareau pas cu pas ce face „teroristul nr. 1 al Romaniei”. Directorul SRI, George Maior, a declarat zilele trecute, la Realitatea TV, ca dosarul fugii din tara a lui Omar Hayssam este „ultradocumentat”, se afla pe rolul Curtii de Apel Oradea si, dupa ce va fi judecat, se va sti exact cum a plecat acesta din tara. Dosarul e clasificat si nu poate fi studiat. Reporterii EVZ au reusit totusi sa afle amanunte din dosar, care cuprinde mai multe volume clasificate, intrucat contin declaratii date de martori sub acoperite, note de filaj si note de urmarire a amprentelor telefonice folosite de Hayssam si de fratii lui. Citeste mai multe in EvZ.

Blonda de la Strazile Capitalei aproba o investitie de 880.000 de euro in dale ecologice care au garantia de un an. Administratia Strazilor investeste 3,8 milioane de lei, echivalentul a 880.000 de euro, in dale ecologice. Potrivit anuntului, publicat pe site-ul guvernamental de licitatii, dalele ecologice vor fi tip grila, vor avea o grosime de 10 centimetrii, se vor monta in sase luni, in locatii ce se vor stabili ulterior, iar lucrarile de executie vor avea garantie de minim un an. Asta inseamna ca din an in an parcarile si spatiile verzi vor intra in lucrari de reparatii si vor necesita alti bani, scrie Gandul.

Centura infinitului. Muncitori sprijiniti in lopata, camioane ale Electrica SA inconjurate de muncitori stand la taclale, cu soferi motaind la volan, coloane de tir-uri fumegande, soferi care, cu orice risc, o iau pe contrasens, altii care se intorc nervosi din drum dupa ce au asteptat cate o ora sa avanseze o suta de metri, asa arata ieri, la orele pranzului, o portiune din soseaua de centura a Capitalei. Zona dintre DN 1 si DN 2, lunga de aproximativ zece kilometri, pe care se puteau vedea ieri aceste scene, este cea mai avansata ca lucrari, o recomanda Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), scrie Cotidianul.

Mazare starpeste sobolanii cu 10 milioane de euro. Firma fiicei unui fost general SPP va deratiza Constanta timp de 25 de ani. Firma bucuresteana Allchim CO SA a castigat, recent, contractul de dezinsectie si deratizare a orasului Constanta si a statiunii Mamaia, pe o perioada de 25 de ani. Pentru aceste servicii ce se vor derula timp de doua decenii si jumatate, primaria condusa de Radu Mazare va plati peste 10 milioane de euro, fara TVA. Contractul a fost castigat in urma unei licitatii publice deschise, la care s-a mai prezentat doar o singura firma, iar criteriul principal de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, scrie Gardianul.

„Cantitatea de sila este egala cu cea din comunism”. Scriitorul Matei Visniec considera ca in libertate societatea romaneasca a evoluat „pe o alta orbita a raului, paralela cu raul comunist”. Matei Visniec, dramaturg, scriitor si jurnalist stabilit la Paris, pune un diagnostic ingrijorator in legatura cu evolutia societatii romanesti postdecembriste. Despre clasa politica, spune ca „a luat-o razna”. EVZ: Cum se vede de la Paris, din perspectiva scriitorului, dar si a jurnalistului, scena politica de la Bucuresti? Matei Visniec: Dat fiind ca traiesc la Paris, chiar daca ma informez in legatura cu ceea ce se intampla in Romania, nu am aceeasi perceptie a grotescului precum prietenii si cunostintele mele din Romania. Abia ei, cand vin la Paris si-mi spun „nu se mai poate”, „am ajuns de rasul lumii”, „am atins treapta cea mai de jos a ridicolului” - abia ei, deci, ma fac sa inteleg ca efectiv clasa politica din Romania a luat-o razna. Citeste mai multe in EvZ.

Chipul Nadiei Comaneci, pe timbrele din Azerbaidjan si Coreea. Judoka Alina Dumitru, medaliata cu aur la Olimpiada de la Beijing, este pe lista scurta a personalitatilor din sport care au aparut sau vor aparea pe timbre emise de Posta Romana. Cel putin asa i s-a promis, mai ales ca de doua zile exista un parteneriat intre Federatia Romana de Judo si Posta. "I-as trimite fratelui meu primul plic daca va fi cu poza mea pe el. Sunt bucuroasa de aceasta idee a Postei Romane. Am primit foarte multe scrisori cu poza mea, pentru a da autografe, iar de acum probabil ca le voi pune in plicuri cu poza mea si le voi trimite inapoi. Este ceva frumos si unic", a spus Alina Dumitru despre initiativa Postei Romane de a emite un timbru cu imaginea ei, mai ales ca va fi intr-o companie mai mult decat selecta, a gloriilor sportive din Romania care au aparut pe timbre, scrie Gandul.