Sistemul public de pensii a ajuns la un pas de colaps. Sistemul public de pensii romanesc a trecut deja de pragul minim de dependenta a pensionarilor de salariati, punct de la care intrarea in colaps poate fi considerata iminenta, potrivit expertilor de la Institutul de Cercetare in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCMPS). "Acum, un pensionar e sustinut de 1,2 salariati. Teoretic, daca acest raport de dependenta scade sub 2,5 salariati, e posibil ca sistemul de pensii sa intre in colaps. Suntem mult sub aceasta limita”, a explicat expertul INCMPS Nicolina Racoceanu. Integral in EvZ.

Semne de alarma ale A/H1N1. OMS explica simptomele care tradeaza complicatiile gripei noi. In functie de factorii de risc ai gripei noi si simptomele pe care le au, pacientii ar trebui tratati diferit, se arata intr-un document al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Febra mare mai mult de trei zile, dificultatile de respiratie, durerile in piept sunt semnele care impun prezentarea la medic. In privinta tratamentului, ar trebui sa primeasca antivirale pacientii care au semnele bolii si factori de risc, chiar daca nu li s-a facut testul de confirmare. Integral in EvZ.

Care sunt probele din scandalul Basescu-Hayssam. In ultimele zile au aparut mai multe informatii despre legaturile dintre Omar Hayssam si Traian Basescu. Fostul procuror Ciprian Nastasiu sustine in cartea "Pradarea Romaniei" ca omul de afaceri sirian a plecat din tara cu stirea si cu ajutorul presedintelui. Potrivit lui Nastasiu, sirianul ar fi plecat din Romania dupa ce a platit 300.000 euro pentru a cumpara vigilenta unor oameni care trebuiau sa-l supravegheze. Integral in Romania Libera.

Platim pentru o noua eroare a judecatorilor. O tanara in varsta de 22 de ani din judetul Constanta, condamnata penal pentru o ilegalitate comisa de o alta persoana, care are acelasi nume ca si ea, va primi de la statul roman despagubiri morale in cuantum de 150.000 lei. In urma erorii judiciare, tanara condamnata pe nedrept nu a mai putut sustine examen de admitere la Academia de Politie, asa cum si-ar fi dorit. In plus, aceasta a reclamat de nenumarate ori oprobriul public la care a fost supusa din cauza ca era considerata o infractoare, scrie Romania Libera.

BNR ia locul FMI - banca va plati transa ratata de Romania. Statul va avea bani de pensii si salarii, desi a pierdut transa de 2,5 miliarde de euro in total de la Comisia Europeana si de la FMI. Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis luni sa inapoieze bancilor circa 1,2-1,3 miliarde de euro din rezervele valutare, pentru ca Finantele sa aiba de unde sa se imprumute. CA al bancii centrale a redus rata rezervelor minime obligatorii (r.m.o.) la valuta de la 30% la 25%, motivand decizia prin ratarea de catre Romania a celei de-a treia transe de la CE, de un miliard, si de la FMI, de 1,5 miliarde de euro. Integral in Gandul.

Viata de judecator corupt. Judecatorul ploiestean arestat pentru luare de mita avea legaturi mai vechi cu interlopul pe care l-a eliberat din arest. Cazul de coruptie de la Ploiesti, in care seful Sectiei Penale a Tribunalului Prahova a fost arestat, arata una dintre metodele prin care se da spaga in Justitie. La 5 noiembrie, magistratul Dumitru Rebegea (34 de ani), seful Sectiei Penale a Tribunalului Ploiesti, era arestat de procurorii anticoruptie. Judecatorul a fost acuzat ca ar fi cerut si primit mita aproximativ 40.000 de euro pentru a-l elibera din arest pe interlopul Sandu Zamfir (35 de ani), zis Austrianu. Integral in Adevarul.

Gigi Becali si Elena Udrea, in topul blogosferei. Traian Basescu, Gigi Becali si Mircea Geoana sunt candidatii la Presedintie care s-au bucurat de cea mai mare vizibilitate pe blogurile romanesti, in ultimul an, potrivit Barometrului Blogosferei pe luna octombrie, dat publicitatii de ZeList. Astfel, Traian Basescu este, pe bloguri, cel mai vizibil candidat la Presedintie, fiind mentionat de 14.796 de ori. In perioada 1 noiembrie 2008 - 1 noiembrie 2009, bloggerii nu au ramas indiferenti nici la activitatea ministrilor. Elena Udrea, ministru al turismului in Cabinetul Boc, a fost cea mai vizibila in blogosfera, cu 6.976 de aparitii, devansandu-l pe premierul Emil Boc (6.153 aparitii). Integral in Gardianul.

Greva de la metrou loveste buzunarele. Cele 700.000 de persoane care foloseau zilnic metroul circula astazi cu mijloacele de transport in comun de la suprafata, cu taxiurile, cu masinile personale sau cu bicicletele. Oamenii sunt nemultumiti ca, desi au abonamente la metrou, vor fi nevoiti sa scoata alti bani din buzunar intre orele 5.00 si 16.00, cat tine greva. Integral in Adevarul.

Gigacaloria romaneasca, la pretul celei germane. Industria de termoficare invechita din Romania ridica ta­riful caldurii la nivelul ce­lui din Germania sau din Fin­lan­da. Acesta este rodul a 20 de ani in care nu s-a restructurat sau investit nimic. Pretul mediu pe gigacalorie in Ro­ma­nia, de 60 de euro, este cu circa 18% mai ridicat comparativ cu media eu­ropeana si este la acelasi nivel cu cel din Germania si Finlanda, tari cu un Pro­dus Intern Brut pe cap de locuitor de cateva ori mai mare, arata intr-un stu­diu firma de consultanta A.T. Kear­ney Romania. In Danemarca si in Be­ne­lux (Olanda, Belgia, Luxemburg), pre­tul mediu este mai mic decat la noi, de 52 de euro pe gigacalorie, res­pec­tiv 36 de euro pe gigacalorie. Integral in Cotidianul.