NASA a lansat naveta spatiala Atlantis spre Statia Spatiala Internationala. Naveta spatiala americana Atlantis a fost lansata luni, transportand piese de schimb pentru Statia Spatiala Internationala. A cincea si ultima lansare efectuata de NASA in acest an a inceput la ora 2:28 p.m EST, 21:28 ora Romaniei, scrie Reuters. Este al 31-lea zbor pe care naveta Atlantis il efectueaza in spatiu, iar jonctiunea cu statia spatiala este planificata pentru ziua de miercuri. Incarcatura de la bordul navetei consta in aproximativ 13.610 kilograme de echipament, cantitate prea mare pentru a fi transportata de navele europene, rusesti sau japoneze care vor aproviziona statia dupa retragerea navetelor spatiale.

Gordon Brown: Summit-ul de la Londra va fi decisiv in privinta incheierii operatiunilor din Afganistan. In traditionalul discurs anual asupra politicii externe tinut la primaria Londrei, premierul britanic Gordon Brown este asteptat sa isi intensifice eforturile pentru finalizarea unui plan de retragere a trupelor aliate din Afganistan incepand cu 2010, scrie The Telegraph. Brown va insista asupra ideii ca actiunile militare au eliminat aproape integral amenintarea Al-Qaeda din Afganistan, organizatia terorista fiind nevoita sa-si mute bazele de operatiuni in Pakistan.

Bandele criminale obtin milioane de dolari vanzand online medicamente false pentru gripa porcina. Conform unei firme britanice de securitate online, bandele criminale produc milioane de dolari folosindu-se de pandemia de gripa H1N1 prin vanzari de medicamente false pe Internet. Firma Sophos a interceptat sute de milioane de reclame si website-uri prin care se incerca vanzarea unor produse farmaceutice antigripale contrafacute, scrie FoxNews. Tamiflu, produs comercializat de firma elvetiana Roche Holding, este principalul medicament recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru tratarea simptomelor gripei. Acest medicament, alaturi de alte cateva, este falsificat de grupurile infractionale si vandut sub numele oficial catre cumparatori ingrijorati de raspandirea virusului H1N1.

Barack Obama a criticat cenzura Internetului cu prilejul unei intalniri desfasurate in China. In cadrul unei intalniri cu studentii din Shanghai, presedintele american Barack Obama a criticat cenzura mediului online, reafirmandu-si sustinerea pentru libertatea de exprimare si pentru implicarea oamenilor in politica, scrie The Guardian. In fata a 400 de participanti, Obama a afirmat ca Statele Unite sustin aceste libertati individuale, insa nu a facut nici o referire directa la incalcarile drepturilor omului in China, contrar presiunilor venite din partea unor grupuri de activisti. Conform unor surse, presedintele american va aborda aceste probleme in intalnirea sa cu liderii chinezi.

Pelerina invizibila va deveni realitate. O pelerina pentru invizibilitate, asemanatoare celei prezentata in seria cinematografica “Harry Potter”, ar putea fi creata de oamenii de stiinta britanici. Acestora li s-a incredintat un buget de cercetare in valoare de 5 milioane de lire sterline, in vederea studierii tehnologiei de “curbare a luminii”, capabila a face obiectele sa dispara. Ideea este bazata pe utilizarea unei suprafete "metamateriale", care inseala ochiul facandu-l sa creada ca un obiect nu este acolo unde acesta priveste, prin curbarea luminii reflectata de suprafata respectiva. Metamaterialele sunt realizate prin modificarea structurii interne a unor materiale deja existente, cu ajutorul tiparelor complexe la nanoscara, in vederea schimbarii proprietatilor acestora. Colegiul Imperial din Londra (ICL) si Universitatea din Southampton au fost acreditate de Leverhulme Trust pentru cercetari avansate in domeniu, scrie Descopera.