In Filipine a fost declarata starea de urgenta. Autoritatile filipineze au declarat, marti, stare de urgenta in provinciile Maguindanao si Sultan Kudarat si in orasul Cotabato, in urma unor violente izbucnite luni, care s-au soldat cu 46 de morti. Multe dintre victime au fost femei din clanul Mangudadatu si ziaristi, scrie Reuters. Familia Mangundadatu se afla de ani de zile in conflict cu cea a actualului guvernator, Andal Ampatuan, despre care politia sustine ca are propria sa armata. Asasinatele din razbunare si luptele dintre rivalii politici sunt frecvente in Maguindanao si in alte parti din insula Mindanao.

Google va face o copie virtuala a Muzeului National Irakian. In curand oamenii vor putea gasi o copie virtuala a Muzeului National Irakian pe Google. In conditiile in care muzeul trebuie sa ramana inchis publicului larg de teama unor atentate violente, executivul Google, Eric Schmidt a spus ca aceasta companie ca crea o copie virtuala a colectiilor din muzeu pe propria cheltuiala. Imaginile vor fi disponibile online, gratuit, incepand cu anul viitor, scrie The New York Times. In cadrul unui discurs tinut in fata unor oficiali irakieni, jurnalisti si diplomati americani, in incinta muzeului, Schmidt a anuntat ca Google isi va folosi resursele pentru a "pune la dispozitia intregii lumi ideile si simbolurile acestei civilizatii".

Raport Human Rights Watch: Marea Britanie, implicata in tortuarea unor suspecti britanici in Pakistan.Dupa ce a realizat o investigatie detaliata pe parcursul unui an, organizatia Human Rights Watch a publicat un raport in care acuza guvernul britanic de complicitate la tortura, scrie The Guardian. In raportul intitulat "Cruel Britannia: British Complicity in the Torture and Ill-treatment of Terror Suspects in Pakistan" ("Cruda Britanie: Complicitatea britanica la torturarea si maltratarea suspectilor de terorism din Pakistan") sunt mentionate declaratiile unor agenti secreti pakistanezi implicati in astfel de actiuni, care sustin ca omologii lor britanici erau informati cu privire la tratamentele aplicate unor tineri britanici suspecti de terorism. Se mentioneaza ca agentii secreti britanici erau chiar "recunoscatori" ca pakistanezii foloseau toate metodele posibile pentru a obtine informatii de la un barbat din Luton, care a fost batut, biciuit, impiedicat sa doarma si amenintat cu un burghiu electric.

Japonia va publica detaliile unui pact nuclear secret cu SUA. Noul guvern japonez pare determinat sa publice informatii despre un pact nuclear secret incheiat intre Tokyo si Washington in urma cu cateva decenii, prin care navele si avioanele de razboi americane erau autorizate sa faca escala in Japonia in timpul Razboiului Rece. Ministrul de Externe, Katsuya Okada, a declarat ca investigatia in acest caz se afla in faza finala, iar rezultatele vor fi facute publice in ianuarie, scrie The Washington Post. Acest pact incalca o lege japoneza care interzice Japoniei sa produca, sa detina sau sa depoziteze arme nucleare pe teritoriul sau.

Au inceput audierile in ancheta privind implicarea Marii Britanii in razboiul din Irak. O ancheta in cazul implicarii Marii Britanii in razboiul din Irak a inceput, marti, ancheta in cadrul careia se va determina daca fostul prim-ministru, Tony Blair, a indus in eroare poporul britanic in privinta invaziei din 2003. Aceasta ancheta va fi probabil una dintre cele mai detaliate investigatii asupra deciziilor care au precedat razboiul si care au conturat implicarea armatei britanice in Irak, scrie CNN. Ancheta este realizata de o comisie independenta prezidata de Sir John Chilcot. Intrucat investigatia nu este coordonata de organele abilitate, nimeni nu va putea fi pus sub acuzare la finele acesteia. "Ancheta in cazul razboiului din Irak are ca scop desprinderea unor lectii din implicarea Marii Britanii in conflict, lectii care ar putea ajuta in viitor alte guverne puse in situatii similare", a declarat John Chilcot. Premierul Gordon Brown a garantat comisiei accesul la toate informatiile necesare, inclusiv la documentele secrete. Desi ancheta a fost demarata oficial pe 30 iulie, marti a fost prima zi de audieri, iar acestea s-ar putea prelungi pana anul viitor.

Mamutii au disparut inainte de aparitia sulitelor. Un nou studiu realizat de cercetatori din cadrul Universtitatii din Wisconsin, ridica noi semne de intrebare asupra momentului si cauzelor care au generat disparitia mamutilor nord-americani. Una dintre cele mai cunoscute ipoteze legate de extinctia mamutilor era acea care sustinea ca giganticele erbivore au disparut din cauza vanatorii exagerate de care se faceau vinovate primele comunitati umane. Aceasta deoarece mamutii, mastodontii, castorii uriasi de talia unui urs, alaturi de alti reprezentanti de seama ai Megafaunei, se aflau deja pe panta descendenta a extinctiei. In plus, fapt deosebit de important, mamutii disparusera cu peste 2.000 de ani inainte ca sulitele de tip Clovis sa fie folosite frecvent la vanatoare de catre primii colonizatori ai continentului nord-american, scrie Descopera.