Statul loveste firmele mai rau decat criza. Un studiu arata ca IMM-urile o duc mai greu mai degraba din cauza autoritatilor si a luptelor politice decat a crizei economice. In loc sa ajute firmele sa treaca mai usor de criza, autoritatile le-au facut viata mai grea. Gestionarea proasta de catre stat a crizei si instabilitatea politica sunt cele doua cauze principale care au agravat situatia firmelor in acest an, potrivit unui sondaj realizat de Cult Market Research, pentru Consiliul National al IMM-urilor (CNIPMMR). Integral in EvZ.

Alergicii la oua nu au voie sa se vaccineze antigripal. Campania de imunizare contra gripei noi a demarat ieri, primii vaccinati fiind chiar medicii. Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a fost cel care a dat startul. "Am incredere in acest vaccin. Reactiile adverse sunt minore. Este regretabil ca unii doctori, cu sase ani de facultate, vorbesc de rau acest produs”, a declarat acesta vineri, dupa ce a fost imunizat. Vaccinul este contraindicat, deocamdata, copiilor cu varste mai mici de 16 ani si gravidelor si totalinterzis

alergicilor la oua, la proteinele din pui sau la zahar. Integral in EvZ.

Romania doneaza Republicii Moldova vaccin impotriva gripei A/H1N1. Ministerul Sanatatii a dat startul campaniei de vaccinare impotriva virusului A/H1N1, prioritare fiind personalul medico-sanitar si militar, precum si alte categorii de risc – elevi de liceu, studenti. Primele doze de vaccin au plecat ieri spre Directiile de Sanatate Publica din zonele cu focare din Romania – Bucuresti si zona Moldovei. In plus, Romania va dona 400.000 de doze din vaccinul de la Institutul Cantacuzino vecinilor de peste Prut. Integral in Romania Libera.

Inculpatii din dosarele penale nu pot avea acces la informatii clasificate pentru a se apara. Curtea Constitutionala sustine ca reglementarea mai stricta a accesului la informatiile clasificate ca fiind secrete de stat, prin stabilirea unor conditii, constituie o masura necesara in acord cu dispozitiile constitutionale ce vizeaza apararea securitatii nationale. Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.2 alin.(2) si art.7 alin.(1) din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, decizia CC fiind pronuntata in 22 octombrie si facuta publica in 24 noiembrie. Decizia este definitiva si general obligatorie. Integral in Gardianul.

Autostrada care incepe in camp si se termina langa un rau. Primul tronson din Autostrada Transilvania (A3), una dintre cele mai scumpe din lume, va functiona de la 1 decembrie, intre Turda si Gilau, doar ca varianta de ocolire a Clujului. Teoretic, Romania ar trebui sa aiba peste 2.000 de kilometri de autostrada. Practic are mai putin de 300, imprastiati pe mici tronsoane in toata tara, scrie Adevarul.

Pasajul Baneasa s-a blocat la 10 minute de la deschidere. Altii au vorbit, noi am facut. Ceea ce Guvernul a promis este realizat". Acestea au fost cuvintele rostite, ieri la amiaza, de premierul Emil Boc, cu prilejul inaugurarii pasajului Baneasa, o investitie care ar fi trebuit sa decongestioneze traficul de la iesirea din Bucuresti in zona de nord. Dar nu a fost asa. La nici 10 minute dupa ce inaugurarea a devenit oficiala, dupa ce s-au terminat discursurile oficialitatilor, coloana de masini care venea de pe DN1 s-a mutat de la suprafata in subteran. Integral in Gandul.

Privilegiatii pot cumula pensia si salariul de stat. Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale pot cumula in continuare pensia cu salariul, alaturi de parlamentari, presedinte, membrii CSM, consilierii Curtii de Conturi si Avocatul Poporului. Magistratii si parlamentarii sunt cei mai criticati pentru modul in care isi stabilesc singuri privilegii. Acum, ei raman deasupra unei legi restrictive pentru bugetarii de rand. Expertii spun ca gestul Curtii este "o speculatie inadmisibila", care apara interesele privilegiatilor. Integral in Romania Libera.

Pasajul Lujerului intra opt luni in reparatii. Lucrarile de reabilitare costa 12 milioane de euro. De luni, 30 noiembrie, soferii vor circula cu dificultate prin Pasajul Lujerului. Din cauza lucrarilor de reabilitare, pana pe data de 4 ianuarie 2010, se va circula pe o singura banda pe sensul dintre Bulevardul Timisoara spre Crangasi iar de pe 5 ianuarie 2010 se va restrictiona prima banda de circulatie pe ambele sensuri. Calvarul soferilor va dura aproximativ opt luni. In acest interval Primaria Capitalei prin Administratia Strazilor va lucra la reabilitarea pasajului. Lucrarile presupun reparatii si consolidari la structura de rezistenta, realizarea unei statii de pompare, refacerea si repunerea in functiune a sistemului de canalizare si de ventilatie, lucrari de placare a peretilor verticali. Integral in Gandul.