Ion Iliescu declara ca nu regreta executarea lui Nicolae Ceausescu, in 1989. "Nu am de ce sa regret. El a platit pe merit, pentru ca era principalul vinovat pentru ceea ce s-a intamplat", declara fostul sef de stat, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul.

Iliescu recunoaste ca "din punct de vedere politic, ar fi fost de preferat sa fi putut avea un proces normal", dar, la acel moment, "a fost un proces exceptional, intr-o situatie exceptionala".

El precizeaza ca stia, in momentul in care s-a decis judecarea dictatorului, ca acesta va fi condamnat la moarte. Intrebat daca stia ca o sa moara, Iliescu raspunde: "Eram convins. Atunci, orice complet nu putea sa nu-l judece si sa nu-l condamne, conform legilor".

"Am vazut ca a trecut noaptea de 22 spre 23, noaptea de 23 spre 24, mureau oameni cu fiecare ora de intarziere. Atunci a aparut o asemenea idee, ca cei care executa o asemenea diversiune o fac legati de un crez. Ceausescu, daca ar fi fost prins in sediul Comitetului Central, ar fi fost linsat. Asta ne-ar fi fost favorabil noua", explica fostul presedinte.

Ion Iliescu sustine ca nimeni nu poate contesta faptul ca in 1989 a fost vorba despre o revolutie: "Ideea de revolutie nu se poate contesta. (...) Desigur, nu poate fi exclusa conjunctura internationala de atunci. Dar a contesta caracterul profund al miscarii populare este, cred, o chestiune de lipsa de demnitate nationala. Ca evenimentele din Romania erau influentate de tot ce se intampla pe plan mondial, asta este clar".

Primul presedinte al Romaniei de dupa 1989 afirma ca serviciile secrete straine au fost implicate in evenimentele de atunci, dar rolul lor a fost "total marginal": "Credeti ca se intampla evenimente de asemenea amploare intr-o tara, fara ca serviciile straine sa nu fie prezente? Sa nu ne facem iluzii".

Cititi interviul integral aici.