Nivelul marii va creste cu 1,4 metri pana in 2100. Potrivit unui studiu efectuat de Comitetul Stiintific de Cercetari Antarctice (SCAR), nivelul marii va creste de doua ori mai mult decat se estimase anterior, ca rezultat al incalzirii globale, scrie The Times. SCAR a calculat ca, daca temperaturile continua sa creasca la rata din prezent, pana in 2100 nivelul marii va creste cu pana la 1,4 metri, de doua ori mai mult decat se estimase anterior. In acest context, mai multe insule, cum ar fi Maldive sau Tuvalu, vor fi inghitite de ape, mai multe orase aflate pe coasta, cum ar fi Calcutta sau Dhaka, vor fi devastate, iar orase precum Londra, New York si Shanghai vor fi nevoite sa cheltuiasca miliarde de dolari pe sisteme de diguri. SCAR reprezinta un parteneriat realizat intre 35 dintre cele mai importante institutii de cercetare din lume. SCAR si-a prezentat estimarile in raportul intitulat "Antarctic Climate Change and Climate". Acestea depasesc cu mult cresterea de 0,59 de metri a nivelului marii estimata de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC).

Iranul ameninta ca va lua masuri impotriva celor cinci iahtmani britanici. Iranul ameninta ca va lua masuri serioase impotriva celor cinci britanici retinuti in Golful Persic daca se dovedeste ca acestia au avut “intentii rele” a declarat marti un asistent al presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad. Relatiile dintre Marea Britanie si Iran au fost tensionate de-a lungul ultimilor 5 ani din cauza programului nuclear al Iranului si din cauza acuzatiilor la adresa Regatului Unit privind implicarea sa in violentele de dupa alegerile prezidentiale din luna iunie a acestui an. “Justitia va decide in privinta celor cinci….bineinteles ca masurile noastre vor fi dure daca se dovedeste ca au avut intentii rele”, a declarat Esfandiar Rahim-Mashaie, seful de personal al presedintelui, pentru agentia de presa semi-oficiala Fars, citata de Reuters.

Haos in Coreea de Nord dupa reevaluarea monedei nationale. Coreea de Nord a fost cuprinsa de haos, marti, dupa ce guvernul lui Kim Jong Il a reevaluat moneda nationala, limitand considerabil cantitatea de bancnote vechi care ar putea fi schimbate cu unele noi si eliminand economiile personale ale populatiei, scrie The Washington Post. Reevaluarea si limitarea schimburilor au generat panica si furie, in special in randul comerciantilor ale caror fonduri erau in vechii woni nord-coreeni, care acum si-au pierdut orice valoare, potrivit agentiilor de stiri din Coreea de Sud si China, si unor grupuri care au contacte in Coreea de Nord. Aceasta actiune face parte din efortul continuu al guvernului de a elimina pietele private, care au devenit o parte esentiala a sistemului alimentar in Coreea de Nord care sufera de foame cronica.

Conflict intre nationalistii evrei si palestinieni. Un nou conflict s-a iscat intre nationalistii evrei si palestinieni, marti, intr-un cartier din Ierusalimul de Est, scrie The New York Times. Conflictul a izbucnit dupa ce israelienii au preluat o casa, prin hotarare judecatoreasca, intr-o zona predominant araba. Casa transformata in marul discordiei se afla in cartierul Sheik Jarrah, unde trei familii palestiniene au fost evacuate din locuintele lor in ultimul an, dupa ce au pierdut o indelungata batalie legala purtata in tribunale locale si la Inalta Curte. O asociatie evreiasca a castigat dreptul de proprietate istorica asupra terenului in cauza si planuieste sa construiasca un complex de locuinte evreiesti. Palestinienii se tem ca prezenta evreilor in Sheik Jarrah face parte dintr-un proiect mai amplu prin care se urmareste intarirea controlului israelienilor asupra partii estice a Ierusalimului si inlaturarea palestinienilor.

Doi prizonieri eliberati din Guantanamo. Potrivit Ministerului de Externe francez, un barbat algerian retinut in inchisoarea americana de la Guantanamo pentru aproape 8 ani de zile a fost transferat in Franta, marti, la un an dupa ce justitia americana l-a achitat. Departamentul de Justitie american a declarat mai tarziu ca un alt barbat, originar din Cisiordania, a fost de asemenea eliberat si trimis in Ungaria. Identitatea acestuia din urma nu a fost dezvaluita. Aceste transferuri incearca sa ilustreze incercarea presedintelui american Barack Obama de a inchide inchisoarea puternic criticata ce fusese creata de predecesorul sau, George W. Bush, pentru a retine suspectii de terorism capturati in strainatate, scrie Reuters.