Cum aratau alegerile in perioada interbelica. De la mogulul Malaxa la Nae Cap de Fier si staff-ul sau de campanie. Marii industriasi ai perioadei interbelice influentau mersul politicii dupa interesele lor in afaceri, iar patronii celor mai citite ziare trageau cu vorbe grele in adversarii politici. Marturii despre felul in care se desfasurau alegerile in perioada interbelica gasesti in colectiile ziarelor vremii, aflate la Biblioteca Academiei, ori in carti care au adunat, in zile mai recente, reportaje de campanie scrise de jurnalisti intre cele doua razboaie mondiale. Actorii vazuti ai alegerilor, candidatii, erau sprijiniti cu vorba de o masa nevazuta de invatatori, preoti, moase si perceptori, care faceau campanie electorala pentru un partid sau altul. Si cu fapta de batausii tocmiti pentru a-i intimida pe sustinatorii contracandidatilor, noteaza Gandul.

Medicul Bradisteanu, cu mainile curate. Acuzat de fapte de coruptie, doctorul Serban Bradisteanu a fost achitat ieri de magistratii Tribunalului Bucuresti. Renumitul chirurg Serban Bradisteanu a fost achitat, ieri, de magistratii Tribunalului Bucuresti, in dosarul de coruptie privind organizarea, in 2001, a unei licitatii pentru dotarea penitenciarelor. Acuzatiile grave pe care i le-au adus procurorii - abuz in serviciu si primire de foloase necuvenite - au fost demontate de judecatori, la capatul a trei ani de dezabteri. Motivele: prima infractiune nu exista, iar celei de-a doua ii lipseste un element constitutiv, noteaza EvZ.ro

Homosexualii romani au interzis la adoptii. Proiectul de modificare a legii adoptiilor, pus in dezbatere publica astazi interzice cuplurilor formate din persoane de acelasi sex sa adopte copii. Potrivit documnetului "doua persoane de acelasi sex nu pot adopta impreuna”. In plus, proiectul de act normativ stabileste acordarea de amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.500 de lei pentru angajatii Directiilor Generale de Asistenta Sociala, dar si pentru persoanele care doresc sa adopte un copil, daca decid sa incalce legislatia, noteaza Adevarul.

In cifre, iesim din recesiune. In buzunare, criza continua. Anul viitor, somajul va continua sa creasca, iar puterea de cumparare se va deteriora si mai mult. Romania are sanse sa iasa din recesiune pana la sfarsitul acestui an, dupa ce, in primele noua luni, economia a scazut cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor statistice oficiale. Vestile bune sunt insa, momentan, doar pe hartie, pentru ca in 2010 somajul va creste in continuare, iar cei care vor avea un loc de munca nu se vor bucura de cresteri salariale. "Ar putea fi o crestere marginala a PIB, de 0,5-1% in ultimul trimestru al acestui an fata de trimestrul anterior. Din punct de vedere tehnic, asta inseamna ca Romania va iesi din recesiune", a declarat pentru Gandul Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, scrie Gandul.

De Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, problemele din Romania raman aceleasi. Tot mai multe persoane cu dizabilitati se plang ca sunt victime ale discriminarii. Lipsa rampelor de acces in blocuri, cladiri publice sau magazine, lipsa toaletelor speciale din parcuri, spatiile extrem de inguste care restrictioneaza orice manevra si aroganta multor soferi RATB sunt doar o parte din problemele intampinate zilnic de persoanele cu handicap locomotor, noteaza Gardianul.

Summitul climei pentru romani: redu, recicleaza, refoloseste. Saptamana viitoare debuteaza cu summitul pe probleme de incalzire globala de la Copenhaga, vazut de vocile cu autoritate din domeniu drept „ultima sansa de a salva planeta”. Cu o miza enorma, evenimentul reuneste aproape 200 de tari si peste 170 de sefi de state al caror rol este sa ajunga la un nou acord, dupa ce documentul incheiat in 1997, la Kyoto, va expira. Presiunea este semnificativa pe umerii marilor puteri, mai ales ca sunt inca state cu un nivel ridicat de scepticism si care subestimeaza efectele nocive ale incalzirii globale. Evz.ro a stat de vorba cu directoarea executiva a Greenpeace Romania, Crisanta Lungu, care a explicat ce avem de facut, fiecare dintre noi, pentru a ajuta un pic planeta.

Tiganii de matase fac nunti in Europa. Italienii, francezii si nemtii sunt martorii unui nou curent printre tiganii romani din strainatate: chefuri luxoase care sfideaza criza. Clanurile de rromi din strainatate au dat intr-o singura luna patru petreceri in mai multe orase europene. Anul 2009, luna iunie, ziua 28. Fiica lui Crinu, un tigan de matase foarte bogat, care locuieste in Frankfurt am Main, Germania, se casatoreste. La eveniment este invitata toata „spuma" tiganeasca, inclusiv lideri ai rromilor din Bucuresti. Pentru fastuoasa petrecere este inchiriat un palat din orasul german Hanau. „Cand am ajuns acolo, canta o fanfara. Cum a ajuns nunta la palat, s-au oprit si au ramas masca", a povestit cameramanul care a filmat evenimentul, profesorul Florin Lipovan, noteaza Adevarul.

Generalii lui Basescu si romanii lui Geoana. Confruntarea finala dintre cei doi candidati la presedintie, Mircea Geoana si Traian Basescu, desfasurata ieri seara la Palatul Parlamentului a aratat clar inca de la inceput structura sustinatorilor acestora. In timp ce invitatii lui Traian Basescu au fost politicieni din PDL - inclusiv Elena Udrea - sau generali decorati peste noapte cu ploi de stele precum Anghel Iordanescu sau Neculai Ontanu, plus apropiati ai partidului precum fiul lui Silviu Prigoana, sau primarul Cristian Poteras, in echipa care l-a sustinut pe Geoana au fost reprezentati mai toti romanii cu care se lauda Basescu. Astfel, printre invitatii lui Geoana s-au numarat oameni de cultura - Mircea Diaconu, Florina Cercel, Ovidiu Lipan Tandarica, Florin Chilian, Dorel Visan, Victor Socaciu sau sportivi care au adus faima Romaniei in lume - Ilie Nastase, Mihai Leu, scrie Gardianul.

Tema fraudarii alegerilor, abandonata subit. Desi sondajele publice arata ca Mircea Geoana si Traian Basescu se afla la o distanta mare, cercetarile comandate de partide sugereaza ca cei doi candidati sunt destul de aproape unul de celalalt. De aceea, o posibila frauda ar putea avea efecte hotaratoare. Este posibil ca alegerea viitorului presedinte sa fie decisa de cateva zeci de mii de voturi, daca nu chiar mii de voturi. In acest context, desi ambele forte politice implicate in competitie se banuiesc reciproc de intentii de fraudare, nici una dintre ele nu are o strategie clara de a se apara sau de a-i descoperi pe cei care-si doresc acest lucru, scrie Romania Libera.